TRAVEL

Παγκόσμια ημέρα των ζώων: Ταξίδι με το αυτοκίνητο και τα pet μας

pagkosmia-imera-ton-zoon-taxidi-me-to-aftokinito-kai-ta-pet-mas-717319

Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξετε ώστε το ταξίδι με το αυτοκίνητο να αποτελέσει μια ευχάριστη εμπειρία για εσάς και τους χνουδωτούς σας φίλους

Όσοι έχετε ζώα συντροφιάς ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά αποτελούν ισότιμα μέλη της οικογένειας, λογίζονται ως φίλοι και ότι θα κάνατε τα πάντα για να εξασφαλίσετε την ευζωία τους. Σας καταλαβαίνουμε και σας νοιώθουμε, «ομοιοπαθείς» βλέπετε. Το να έχουμε πάντα μαζί τα ζωάκια μας αλλά να μας έχουν και αυτά μαζί τους, είναι μια απόλυτα λογική ανάγκη, για πρακτικούς και όχι μόνο λόγους. Aυτό μεταξύ άλλων, σημαίνει ταξίδι με το αυτοκίνητο και στο θέμα που ακολουθεί παρουσιάζουμε τα 5 σημεία που χρειάζονται προσοχή, πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού με τα κατοικίδια μας.

1. Εξοικείωση

Το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι εξοικειωμένο με το αυτοκίνητο και το ίδιο θα πρέπει να είστε και εσείς στις αντιδράσεις του. Ποτέ δεν πρέπει να επιχειρήσετε ένα μεγάλο και πολύωρο «παρθενικό» ταξίδι για μια γάτα ή ένα σκύλο, αν δεν έχετε πρώτα φροντίσει να έχει συνηθίσει την διαδικασία αυτή.

Μπορείτε αρχικά να δοκιμάσετε κάποιες κοντινές βόλτες ανταμείβοντας με χάδια και λιχουδιές τα κατοικίδια σας ώστε να συνδέσουν το αυτοκίνητο με κάτι ευχάριστο. Αν δεν έχουν πρότερη εμπειρία ή έχουν συνδέσει το αυτοκίνητο με την επίσκεψη στον κτηνίατρο, θα στρεσαριστούν πολύ και θα είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο, χωρίς να ξέρετε τι μπορούν να βγάλουν ως αντιδράσεις.

2. Οριοθέτηση

Στο ταξίδι τα ζωάκια σας θα πρέπει πάντα να είναι ασφαλώς οριοθετημένα. Ένα ζώο που κινείται ελευθέρα μέσα στην καμπίνα των επιβατών, αποτελεί μια μόνιμη αιτία για την απόσπαση της προσοχής σας και πέραν αυτού, μια περίεργη αντίδραση του σε κάποιο ερέθισμα, μπορεί να προκαλέσει το χάος και να οδηγήσει ακόμα και σε ατύχημα. ΠΟΤΕ και για κανέναν λόγο όμως, δεν τα μεταφέρουμε σε ερμητικά κλεισμένα κουτιά, στο πορτμπαγκάζ, σε τρέιλερ ή σε εξωτερικούς κλωβούς.

Αν και ο νόμος είναι αρκετά ασαφής στο συγκεκριμένο πεδίο, σημασία έχει ότι πρόκειται για μια κακοποιητική τακτική που τα στρεσάρει, και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους. Επίσης, δεν προτείνεται η μεταφορά στο κάθισμα του συνοδηγού ή «αγκαλιά» σε κάποιον συνεπιβάτη.

3. Ασφάλεια

Με βάση την προηγούμενη παράγραφο, η ορθή θέση για την μεταφορά των κατοικίδιων είναι τα πίσω καθίσματα ή ο χώρος αποσκευών, μόνο και αποκλειστικά στην περίπτωση station wagon αυτοκινήτου. Για αυτή την δεύτερη περίπτωση, υπάρχουν μάλιστα και αξεσουάρ «δίχτυα», που τα απομονώνουν και τα οριοθετούν στον χώρο αυτό. Για του υπόλοιπους τύπους ΙΧ μοντέλων, υπάρχουν προσθαφαιρούμενα καλύμματα για τα καθίσματα ώστε αυτά να μην λερωθούν από τρίχες και σάλια κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Ο νόμος ορθά προβλέπει ότι τα κατοικίδια θα πρέπει να είναι δεμένα και ασφαλισμένα όταν ταξιδεύουν στην καμπίνα επιβατών και αυτό γίνεται με ειδικά εξαρτήματα που μπορείτε να βρείτε στα pet shop.

Για τους σκύλους, υπάρχει μια λωρίδα η οποία στην μια άκρη της φέρει κούμπωμα για τις αναμονές των ζωνών ασφαλείας στα πίσω καθίσματα και στην άλλη άκρη της φέρει κρίκο, για να δέσετε το ζώο σας. Μεγάλη προσοχή όμως, θα χρειαστείτε και το λεγόμενο «σαμάρι» που πιάνει στον θώρακα του σκύλου, σε διαφορετική περίπτωση, αν δέσετε τον σκύλο από το περιλαίμιο, υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού ή πνιγμού σε περίπτωση ατυχήματος. Για τις γάτες, η μεταφορά γίνεται μέσω ειδικών κλουβιών, τα οποία εκτός του ότι περιορίζουν το ζωάκι χωρίς να το στρεσάρουν, μπορούν επίσης να δεθούν στις ζώνες ασφαλείας.

4. Ταξιδεύοντας

Τα ζώα συντροφιάς, ταξιδεύουν πάντα μαζί με το βιβλιάριο υγείας τους, οπότε πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να σιγουρευτείτε  ότι το έχετε πάρει μαζί σας. Κατά στην διάρκεια του ταξιδιού, φροντίστε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον ευχάριστο και ανεκτό για αυτά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ρυθμίστε την θερμοκρασία σε ένα «φυσιολογικό» επίπεδο, ανοίξτε ελάχιστα τα πίσω παράθυρα ώστε να δημιουργείται ένα ρεύμα αέρα και αποφύγετε την πολύ δυνατή μουσική και την απότομη / νευρική οδήγηση.

Σε ότι αφορά στα παράθυρα, η τακτική του να ανοίγουν αυτά εντελώς δεν προτείνεται. Ο θόρυβος που δημιουργείται από τον αέρα είναι μεγάλος και τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες, έχουν πολύ πιο ευαίσθητη ακοή από την δική μας, ενδέχεται λοιπόν να δυσφορούν. Για τους σκύλους ειδικά, όσο ωραία εικόνα και αν είναι το «μουσούδα έξω από το παράθυρο» με τα αυτιά να ανεμίζουν, είναι κάτι που εγκυμονεί κινδύνους. Έντομα και αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς ενώ το ισχυρό ρεύμα αέρα μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς στα μάτια και στα αυτιά.

5. Στάσεις

Σε μεγάλα ταξίδια θα πρέπει να κάνετε συχνά στάσεις για να ηρεμήσουν και να ξεμουδιάσουν τα ζωάκια σας. Για τους σκύλους, μια μικρή βολτίτσα 2 λεπτών σε ανοικτή περιοχή ώστε να αδειάσουν την κύστη τους (ή για το Νο2 που λένε…) είναι ενδεδειγμένη, οι γάτες από την άλλη πιθανότητα να σας μισούν για αυτό που τους κάνατε, οπότε αφήσετε τις στην ησυχία τους.

Σε αυτές τις ολιγόλεπτες στάσεις πάντα πρέπει να προσφέρετε νερό και για αυτό τον λόγο, χρήσιμο είναι να έχετε ετοιμάσει ένα απλό ταξιδιωτικό kit για τα ζωάκια σας, με ένα μπουκάλι νερό, ένα δοχείο για να μπορούν να πιουν και κάποιες πετσέτες σε περίπτωση που αυτά ζαλιστούν και κάνουν εμετό. Εδώ να επισημάνουμε επίσης, ότι μεγάλο γεύμα θα πρέπει να έχει δοθεί τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν την έναρξη του ταξιδιού ενώ κατά την διάρκεια του, αν ζητήσουν τροφή, αυτή θα πρέπει να δίνεται σε μικρές ποσότητες.

Kάτι τελευταίο, αλλά πάρα πολύ σημαντικό! Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν αφήνουμε τα ζωάκια κλειδωμένα μέσα στο αυτοκίνητο μόνα τους, ειδικά όταν έχει υψηλές θερμοκρασιες.

Όλες οι ειδήσεις

«Κόβεται» το επίδομα παιδίου στις οικογένειες με αυτοκινήτο 1.600+ κ.εκ.

Αττική Οδός: Μειώσεις των τιμών στα διόδια από 6 Οκτωβρίου, τι γίνεται με τα e-pass

Τώρα μπορείς να αγοράσεις ένα σεληνιακό όχημα της NASA*

 

 

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο