Ποια αυτοκίνητα προτιμούν τα πτηνά για «σημάδεμα» και γιατί θα πρέπει να καθαρίζονται άμεσα οι «βομβαρδισμοί»
Πτηνά: Τα στολίδια του ουρανού, ελεύθερα να πετούν όπου θέλουν. Και ελεύθερα να «τα κάνουν» όπου θέλουν επίσης, αδιαφορώντας πλήρως για το που η βαρύτητα θα προσγειώσει το «πακέτο» τους. Στα αστικά κέντρα, όπου δύσκολα συναντάς γυπαετό ή καρδερίνες, η συντριπτική πλειοψηφία της ορινθοπανίδας αποτελείται από περιστέρια και δεκαοχτούρες.
Είναι και τα σπουργίτια βέβαια, αλλά στην προκείμενη περίπτωση αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το «damage» και τίποτα δεν φτάνει τις ικανότητες των προαναφερθέντων ειδών. Δεν υπάρχει αυτοκίνητο το οποίο να μην έχει «σημαδευτεί», όλοι την έχουμε ζήσει αυτή την εμπειρία και ειδικά όσοι παρκάρουν κάτω από δέντρα το έχουν δεδομένο.
Περί κουτσουλιολογίας…
Υπάρχει ένας αστικός μύθος που θέλει τα φρεκοπλυμένα αυτοκίνητα να αποτελούν τον αγαπημένο «στόχο» για την ανακούφιση των φτερωτών τρομοκρατών… λέγεται ότι κάτι «τριγκάρει» το σύστημα τους όταν αυτό που βρίσκεται από κάτω τους γυαλίζει ή ότι βλέπουν περισσότερες αντανακλάσεις σε αυτά, τρομάζουν και όταν τρομάζουν, πυροδοτείται μια αλυσιδωτή αντίδραση την οποία συναντάμε και στο είδος μας, αυτό που λέμε «*έστηκα από τον φόβο μου».
Το σίγουρο είναι ότι ο πόνος του **σμένου φρεκοπλυμένου αυτοκίνητου, είναι o μεγαλύτερος πάντως…
Από την άλλη, έρευνα σχετίζει το χρώμα του εκάστοτε αυτοκινήτου με την προτίμηση των πτηνών να αφοδεύσουν σε αυτό. Συγκεκριμένα, η μεγάλη αλυσίδα ανταλλακτικών και αξεσουάρ της Βρετανίας, «Halfords» ρώτησε περισσότερους από 1000 ιδιοκτήτες σχετικά με την συχνότητα «σημαδέματος» των οχημάτων τους από πτηνά και βάση των αποτελεσμάτων, τα κόκκινου χρώματος αυτοκίνητα παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό… προτίμησης (18%), ακολουθούμενα από τα μπλε (14%), ενώ τα πράσινα, είναι αυτά που τα αφήνουν εντελώς αδιάφορα, αποτελώντας μόλις το 1% των στόχων.
Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τις «βόμβες»;
Το ότι το αυτοκίνητο μας θα δέχεται «παράσημα», είναι δεδομένο λοιπόν και κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη όμως, είναι ότι χρειάζεται να αφαιρούμε τα σημάδια αυτά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πέραν από το αισθητικό του όλου θέματος, υπάρχει και πιο ουσιαστικός λόγος. Τα περιττώματα των πουλιών, έχουν μεγάλη ποσόστωση σε ουρικό οξύ, κάτι που τους προσδίδει όξινο pH σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 4,5.
Δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο, του τύπου «ανοίγει τρύπα σε ότι έρθει σε επαφή μαζί του» αλλά όλα έχουν να κάνουν με το χρόνο έκθεσης σε αυτό το όξινο… υλικό. Αφήνοντας ένα «μαρκαρίσμα» στο αυτοκίνητο για καιρό, ενδέχεται να δημιουργηθεί σημάδι στο σημείο, μια «θαμπή» περιοχή που οφείλεται στην διάβρωση της στρώσης βερνικιού που φέρουν τα αυτοκίνητα στο αμάξωμα τους, ως προστατευτικό του χρώματος.
Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει οι κουτσουλιές να καθαρίζονται ει δυνατόν άμεσα και αυτό έχει και μια πρακτική προέκταση, καθότι -εισερχόμαστε σε ένα αηδιαστικό πεδίο τώρα- η υδαρή αρχική τους σύσταση κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Άπαξ και ξεραθούν, η όλη διαδικασία είναι πιο δύσκολη και πολλοί καταφεύγουν σε «ξύσιμο» της επιφάνειας, διαδικασία που μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα, αν χρησιμοποιηθούν αιχμηρά μέσα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα «μαρκαρίσματα» θα πρέπει να μαλακώσουν και αυτό γίνεται τοποθετώντας στα σημεία, βρεγμένα με νερό επιθέματα από χαρτί κουζίνας ή από πανιά που δεν χρειαζόμαστε, για 10 περίπου λεπτά. Μετά από αυτή την διαδικασία χρησιμοποιούμε άφθονο τρεχούμενο νερό, ιδανικά υπό πίεση, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα.
Ένα σημείο προσοχής –και αυτό αφορά εμάς- είναι ότι η όλη διαδικασία πρέπει να γίνεται φορώντας γάντια μιας χρήσης και απορρίπτοντας όλα τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε αμέσως μετά. Ο λόγος είναι ότι τα περιττώματα των πουλιών, ειδικά αυτών που ζούνε σε αστικές περιοχές, είναι γεμάτα μικρόβια και παθογόνα, ενώ μπορεί να φέρουν και φορτίο ασθενειών.
Yπάρχει περίπτωση να προφυλαχθεί κανείς;
Ναι, αν υπάρχει στεγαζόμενο parking.-
Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η φύση… χ*στηκε για το ακριβοθώρητο αυτοκίνητο μας και φροντίζει να μας το υπενθυμίζει -κυριολεκτικά- με την ορνιθοπανίδα.
Όλες οι ειδήσεις
Σφαγή στον προφυλακτήρα: Πώς να καθαρίσεις τα «μυγάκια»
To κόλπο με τον κλιματισμό για να κρατήσετε μακριά βακτήρια και παθογόνους οργανισμούς