ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Εδώ σας θέλω: Χειρόφρενο ή ταχύτητα στο παρκάρισμα;

edo-sas-thelo-cheirofreno-i-tachytita-sto-parkarisma-729946

Χειρόφρενο ή ταχύτητα στο παρκάρισμα; Οι boomers θα πουν ταχύτητα, οι νεότεροι (όσοι οδηγούν χειροκίνητο) χειρόφρενο, αλλά ποιοι έχουν δίκιο;

«Πάντα 1η ταχύτητα όταν παρκάρεις» μου έλεγε ο πατέρας μου όταν με μάθαινε να οδηγώ. Γενικά οι «γέροι» μας, αλλά και γενικά οι παλαιότεροι ήξεραν πολλά τέτοια «γιατροσόφια», κάποια εκ των οποίων ήταν όντως σοφά, ενώ κάποια άλλα (πολλά από αυτά δε λέγονται γιατί είναι λίγο… σόκιν) ήταν προϊόντα «επιστημονικής» φαντασίας.

Τελικά όμως χειρόφρενο ή ταχύτητα όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας; Σήμερα θα αναλύσουμε τη λογική πίσω από την κάθε επιλογή, το πότε χρειάζεται η κάθε μια, αλλά και αν τελικά είχαν δίκιο οι μπαρμπάδες μας που μας φώναζαν.

Χειρόφρενο ταχύτητα παρκάρισμα

Που βοηθά το χειρόφρενο στο παρκάρισμα;

Μιλώντας πάντα για αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο και το «παραδοσιακό» χειρόφρενο, όχι ηλεκτρικό όπως πολλά νέα μοντέλα, το χειρόφρενο πράγματι μπορεί να σας σώσει από αρκετούς πονοκεφάλους. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι μένουν σε ανηφορικό δρόμο, αφού θες δε θες, το χειρόφρενο θα το τραβήξεις πριν ξεκινήσεις, άμα θες να μη σε πάρει πίσω!

Εδώ είναι που χρειάζεται η 1η ταχύτητα στο παρκάρισμα, αφού το χειρόφρενο από μόνο του είναι λίγο ρίσκο, ειδικά αν μιλάμε για δρόμο με μεγάλη κλίση, ή για αρκετά παλιό αυτοκίνητο που το χειρόφρενό του… πιάνει δεν πιάνει. Αντίθετα, η σωστή ταχύτητα για παρκάρισμα σε κατηφόρα είναι η όπισθεν, ενώ το στρίψιμο των μπροστά τροχών προς το πεζοδρόμιο μπορεί να εγγυηθεί πως το αυτοκίνητο δεν θα κυλίσει, ακόμα και κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

ΟΚ, να βάζω ταχύτητα, αλλά δεν κάνω έτσι ζημιά στο αυτοκίνητο;

Αυτή είναι μια εύλογη απορία, αφού αφήνοντας την ταχύτητα (1η η όπισθεν ανάλογα) να κάνει τη δουλεία του χειρόφρενου σίγουρα «στρεσάρεις» τη μετάδοση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά ένας μικρός μύθος, αφού η επιβάρυνση της μετάδοσης του αυτοκινήτου με αυτόν τον τρόπο είναι αμελητέα. Υπάρχουν πολλές κακές συνήθειες που μπορείτε να αποφύγετε καθημερινά για να «σώσετε» μερικά χρόνια από τον δίσκο σας, όπως το να μην περιμένετε στο φανάρι με 1η ταχύτητα και το πόδι «βυθισμένο» στον συμπλέκτη, ή να αποφεύγετε το μπρος πίσω (το λεγόμενο «ντέι-ντέι») όταν προσπαθείτε να βγείτε κάθετα σε δρόμο ερχόμενοι από ανηφόρα και περιμένετε τον «Χριστιανό» που θα σας αφήσει.

Πότε δεν χρειάζεται να τραβήξουμε καν χειρόφρενο;

Υπάρχουν και περιπτώσεις που το χειρόφρενο στο παρκάρισμα καλύτερα να μείνει κάτω, αφού η ταχύτητα από μόνη της είναι υπεραρκετή. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται να αφήσετε το αυτοκίνητο παρκαρισμένο για αρκετό καιρό, πιθανότατα σε πάρκινγκ, όπου φυσικά δεν υπάρχουν επικίνδυνες κλίσεις. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε να τραβήξετε το χειρόφρενο όταν έξω κάνει πολύ κρύο, αφού μετά μπορεί να χρειαστείτε όλη σας τη δύναμη για να το κατεβάσετε.

Πόρισμα: Είχαν δίκιο τελικά οι «πατεράδες» μας;

Μάλλον ναι, τουλάχιστον άμα μιλάμε για αυτοκίνητα παλαιότερης κοπής. Το να αφήνεις ταχύτητα μέσα στο κιβώτιο είναι ένα επιπλέον «δίχτυ ασφαλείας», για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να ξαναβρείς σίγουρα το αυτοκίνητό σου (ακριβώς) εκεί που το άφησες.

Και κάτι τελευταίο: Πάντα τσεκάρουμε αν έχει το αυτοκίνητο μέσα ταχύτητα στο κιβώτιο πρώτο πράγμα όταν προηγουμένως το έχουμε δανείσει σε κάποιον boomer. Σίγουρα σας πολλούς/πολλές έχει τύχει να πάτε να βάλετε μπρος και να χάσετε μερικά… χρόνια ζωής από τη φοβέρα. Άμα είναι και κανένας παρκαρισμένος στο εκατοστό μπροστά σας, τότε θα δέσει πραγματικά το γλυκό…

Όλες οι ειδήσεις

Προ των πυλών το Nissan Ariya NISMO των 435 ίππων

Όταν έκατσε η σκόνη: Τα παραλειπόμενα του EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2024

Μητσοτάκης: 1.000 κάμερες στους δρόμους της Αθήνας θα «σαρώνουν» τους οδηγούς

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο