Απλές συμβουλές για να εξοικονομήσεις χρήματα, μειώνοντας κατανάλωση, φθορά αναλώσιμων και καταπόνηση αυτοκινήτου
Η οικονομική οδήγηση (Eco Driving) δεν είναι απλώς ένα στυλ οδήγησης – είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Συνδυάζει την εξοικονόμηση καυσίμου με την ασφάλεια και τη μείωση φθοράς και καταπόνησης του αυτοκινήτου καλύτερο; Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι δραστικό, αφού μικρές αλλαγές στον τρόπο που οδηγείς, αρκούν για να δεις άμεσα διαφορά!
1. Να είσαι «ευγενής» με τα πεντάλ
Απέφυγε τα απότομα και «απαιτητικά» πατήματα του γκαζιού, καθώς και τα ξαφνικά φρένα. Η ήπια, προβλέψιμη οδήγηση, με προοδευτικές και «μαλακές» επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνεται λιγότερο καύσιμο και να μειώνεται η φθορά σε φρένα, ελαστικά και κιβώτιο. Για να το καταφέρεις, φαντάσου ότι έχεις ένα ποτήρι νερό στο ταμπλό και προσπαθείς να μην χύσεις το περιεχόμενο του.
2. Μην ζορίζεις τον κινητήρα χωρίς λόγο
Σε αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο, άλλαζε ταχύτητες μεταξύ 2.000-2.500 σ.α.λ. (σε βενζίνη) ή και πιο χαμηλά, αν οδηγείς diesel/hybrid. Σε αυτόματα, απόφυγε το sport mode χωρίς λόγο. Για τα χειροκίνητα, πέραν του στροφόμετρου χρήσιμη ένδειξη είναι και ο ήχος του κινητήρα, υπάρχει συγκεκριμένη χροιά που παράγει όταν λειτουργεί χωρίς να πιέζεται.
3. Τσέκαρε τα ελαστικά σου
Ελαστικά με χαμηλότερη από την προτεινόμενη πίεση, έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στην κύλιση και φθείρονται ανομοιόμορφα. Το πρώτο αυξάνει την κατανάλωση, το δεύτερο σε οδηγεί σε πιο γρήγορη αντικατάσταση τους. Έλεγξε την πίεση, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, πάντα με κρύα ελαστικά.
4. Πέτα την σαβούρα και ότι δεν σου χρησιμεύει
Αλήθεια, πρέπει τον χειμώνα να κουβαλάς την ομπρέλα θαλάσσης μαζί με την βάση της, που τα έχεις ξεχάσει από το καλοκαίρι στο πορτ μπαγκάζ; Μην κυκλοφορείς με άδεια καρότσια και άχρηστα πράγματα στον χώρο αποσκευών. Να έχεις στο μυαλό σου, ότι κάθε 50 κιλά βάρους που προστίθενται στο αυτοκίνητο, προκαλούν μικρή αλλά διακριτή αύξηση στην κατανάλωση… αν το πολλαπλασιάσεις με τις ημέρες που κυκλοφορείς με άχρηστο φορτίο, βγαίνει λογαριασμός!
5. Βγάλε… τα ιστία
Αφαίρεσε σχάρες μεταφοράς και μπαγκαζιέρες, αν χρησιμοποιούνται σπάνια και περιστασιακά. Χαλάνε την αεροδυναμική και προκαλούν μεγάλη αντίσταση, καταναλώνοντας καύσιμο, χωρίς κανέναν πρακτικό και ουσιώδη λόγο.
6. Χρήση A/C Vs ανοιχτά παράθυρα
Το κλιματιστικό καταναλώνει –εμμέσως πλην σαφώς- καύσιμο. Σε χαμηλές ταχύτητες, εντός πόλης, και αν ο καιρός και οι συνθήκες επιτρέπουν κάτι τέτοιο, τα ανοικτά παράθυρα είναι προτιμότερα από θέμα κατανάλωσης. Στης εθνική και σε δρόμους ταχείς κυκλοφορίας, χρησιμοποίησε το A/C, είναι πιο οικονομικό απ’ το να έχεις όλα τα παράθυρα ανοιχτά, για ευνόητους λόγους.
7. Βλέπε μπροστά και μακριά: Προβλεψιμότητα = Οικονομία
Δες μπροστά σου τον δρόμο και τα κυκλοφοριακά σενάρια που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, προσαρμόσου και προετοιμάσου. Για παράδειγμα, αν δεις κόκκινο φανάρι μακριά, σήκωσε σταδιακά το πόδι από το γκάζι και άσε το αυτοκίνητο να «ρολάρει», πλησιάζοντας το, μειώνοντας σταδιακά ταχύτητα. Όσο λιγότερο φρενάρεις –και ακινητοποιείσαι- τόσο λιγότερο… γκαζώνεις.
8. Απόφυγε τα περιττά «σταμάτα – ξεκίνα»
Όταν οδηγάς μέσα στην πόλη, η κατανάλωση μπορεί να ανέβει πολύ λόγω των συνεχών εκκινήσεων από στάση, όπου και ο κινητήρας καλείται να επιταχύνει την μάζα του αυτοκινήτου, παράγοντας μεγάλο έργο. Αν μπορείς, άφηνε απόσταση και οδήγησε με τρόπο που να σε διατηρεί σε συνεχή «ροή».
9. Επέλεξε έξυπνα τις διαδρομές σου
Ναι, μπορεί ο επαρχιακός με το ωραίο στροφιλίκι που σκαρφαλώνει στο βουνό να είναι ότι πρέπει για δυναμική οδήγηση, ωστόσο αν το ζητούμενο είναι η οικονομία καυσίμου, τότε μάλλον πρέπει να επιλέξεις εναλλακτική διαδρομή, χωρίς πολλές στροφές και κλίσεις, ακόμα και αν τα χιλιόμετρα είναι περισσότερα. Στην καθημερινότητα, αν έχεις την πολυτέλεια, απέφυγε ώρες αιχμής και διαδρομές με φανάρια όσο και όποτε μπορείς.
10. Χρησιμοποίησε τα εργαλεία του αυτοκινήτου σου
Σχεδόν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, έχουν μετρητή για την τρέχουσα / στιγμιαία αλλά και την μέση κατανάλωση. Μάθε να κοιτάς αυτές τις ενδείξεις και παρατήρησε πως μεταβάλλονται αναλόγως του πως οδηγείς και ποιες διαδρομές επιλέγεις. Μπορούν να σου μάθουν πολλά και να αποτελέσουν ένα χρήσιμό οδηγό για να προσαρμόσεις την οδήγησή σου, σε «οικονομικό mode».Αν… βαριέσαι, δες το σαν παιχνίδι!
Συμφωνούμε, όλα αυτά μπορεί να ακούγονται βαρετά και καταπιεστικά. Αν όμως αλλάξεις οπτική, μπορείς να τα δεις σαν μια πρόκληση και ένα παιχνίδι. Βάλε ένα αντικειμενικό στόχο, για παράδειγμα μια ποσοστιαία μείωση στην τιμή της μέσης κατανάλωσης και δες αν μπορείς να το πετύχεις. Στο κάτω – κάτω, καλός οδηγός είναι και αυτός που μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες συνθήκες και να αλλάξει τις συνήθειες του. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, μπορεί να έχει και μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη.
Όλες οι ειδήσεις
Δες πόσο θα πληρώσεις αν προσπεράσεις σε διπλή διαχωριστική – Ποιες είναι οι υπόλοιπες ποινές;
Lamborghini και Ducati, οι δύο… γειτόνισσες συνεργάζονται!
Πασχαλινή έξοδος με ασφάλεια: Τι ελέγχουμε στο αυτοκίνητο πριν το ταξίδι