Μετά την τάση με την αυτόνομη οδήγηση, έρχεται μια νέα, ακόμη πιο τρελή: αυτή με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα η οποία ίσως και να λύσει και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται σε αρκετές μεγαλουπόλεις του κόσμου.
Πολλά έχουν γραφτεί για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα που τις περισσότερες φορές καταλήγουν ως εντυπωσιακά πρότζεκτ δίχως να υλοποιούνται. Ωστόσο, τελευταία έχουμε δει πως οι επιταχυνόμενες εξελίξεις δείχνουν πως υπάρχει μια μεγάλη προοπτική, έστω και αν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα μοιάζουν περισσότερο με drones, παρά με αυτοκίνητα.
Είναι μια λύση που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην ατζέντα μεγάλων εταιρειών ανά τον κόσμο και πλέον, οι επιστήμονες που εργάζονταν για την εξέλιξή τους είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του «ονείρου».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ολλανδική PAL-V που έχει παρουσιάσει το Liberty. Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που κατάφερε να πάρει άδεια κυκλοφορίας σε δημοσίους δρόμους. Και το μόνο που απομένει προτού το δούμε στους αιθέρες είναι η κατοχύρωση της πιστοποίησης για πτήσεις, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία θα γίνει μέσα στο 2022. Μάλιστα, οι παραγγελίες για το συγκεκριμένο μοντέλο έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, μολονότι η τιμή του θα κυμανθεί στις 350.000 ευρώ.
Για την κίνησή του –τόσο στους δρόμους, όσο και στους αιθέρες- θα καταναλώνει βενζίνη η οποία θα του χαρίζει 1.355 χλμ. αυτονομία για χερσαία μετακίνηση και 500 χλμ. για εναέρια.
Ωστόσο, για να γίνουν πράξη οι φιλοδοξίες και τα όνειρα για ιπτάμενα αυτοκίνητα θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένες δυσκολίες και εμπόδια σε νομικό και πρακτικό επίπεδο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα, θα πρέπει να τεθούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή μετάβαση σε αυτό το στάδιο, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως πως θα πιστοποιείται ο οδηγός του οχήματος και πως θα ρυθμίζεται η κυκλοφορία των ιπτάμενων οχημάτων ή πως θα προβλεφθούν πιθανά ατυχήματα με τέτοιου είδους οχήματα ή τι θα συμβεί σε περίπτωση ακραίων φαινομένων.