Q-TECH

SpaceX Polaris Dawn: Οι στολές του πρώτου διαστημικού περίπατου από ιδιώτες, είναι ένα τεχνολογικό θαύμα!

spacex-polaris-dawn-oi-stoles-tou-protou-diastimikou-peripatou-apo-idiotes-einai-ena-technologiko-thavma-730477

Minimal σχεδιασμός, maximum απόδοση και εξωτικά υλικά σε μια στολή φτιαγμένη να αποδίδει εντός και εκτός των διαστημικών σκαφών

Πριν από λίγες ώρες, γράφτηκε διαστημική ιστορία, με την SpaceX να ολοκληρώνει την πρώτη φάση του προγράμματος Polaris, όπου μεταξύ άλλων περιελάμβανε και τον πρώτο διαστημικό περίπατο ιδιωτών στο διάστημα. Οι επιβάτες της Dragon κάψουλας, δεν είναι εκπαιδευμένοι αστροναύτες αλλά απλοί «πολίτες», με την SpaceX να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος, όπου εν δυνάμει, όλοι θα μπορούσαμε να αποτελούμε μέρος του.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο τυχαίος θαμώνας μιας καφετέριας θα μπορούσε να φορέσει μια στολή και να «πεταχτεί» μια σε τροχιά, έτσι, για την θέα. Η SpaceX με το εγχείρημα αυτό, θέλει να καταδείξει ότι το διάστημα δεν αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση για «υπεράνθρωπους» και ότι η αυτοματοποίηση και η ευκολία με την οποία πραγματοποιούνται πλέον διαστημικά ταξίδια ανοίγουν νέους ορίζοντες για την επιστήμη και –γιατί να το κρύψουμε Elon;- για εμπορικούς σκοπούς.

Περίπου στις 14:00 το μεσημέρι λοιπόν (12/09/2024) ο δισεκατομμυριούχος Jared Issacman, έγινε ο πρώτος ιδιώτης που πραγματοποίησε «περίπατο» στο διάστημα, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η Sarah Gillis, υπάλληλος της SpaceX (σσ αυτά είναι επαγγελματικά ταξίδια…).

Όπως μπορείτε να δείτε και στα σχετικά video, οι στολές τον αστροναυτών, δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που έχει εντυπωθεί στο μυαλό όλων μας από τις πρότερες παραστάσεις που έχουμε στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι ογκώδεις και δύσκαμπτες στολές που θύμιζαν (και ήταν) σκάφανδαρα, τώρα μοιάζουν με κάτι που έχει ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

H SpaceX, ονομάζει τις στολές αυτές ΕVA (Extravehicular Activity), κάτι το οποίο μεταφράζεται ελευθέρα ως «στολές για δραστηριότητες εκτός σκάφους». Το σχέδιο τους, είναι βασισμένο σε αυτό των IVA (Ιntravehicular Activity) στολών που χρησιμοποιούνταν από την SpaceX στις προηγούμενες επανδρωμένες αποστολές της στο διάστημα, οι οποίες όμως δεν συμπεριελάμβαναν στo «to do list» τα σουλάτσα εκτός σκάφους.

Προφανώς, ο «περίπατος» στο διάστημα δεν είναι απλή υπόθεση. Το περιβάλλον είναι το πλέον εχθρικό που μπορεί να βρεθείς και η στολή θα πρέπει να σε προφυλάσσει αποτελεσματικά από ένα μάτσο παράγοντες που θέλουν να σε σκοτώσουν.  Έχει πάρα πολύ κρύο και πάρα πολύ ζέστη (περίπου όσο το καλοκαίρι που μας πέρασε) και αυτά εναλλάσσονται συνεχώς, λόγω του ότι πάς «τάπα» σε τροχιά, οπότε η ανατολή με τη δύση του ηλίου απέχουν μόλις λίγα λεπτά μεταξύ τους. Ενδεικτικά, η διαφορά θερμοκρασίας όταν η Γη «σκιάζει» τον ήλιο και όταν εκτίθεσαι σε αυτόν, υπερβαίνει τους 250 βαθμούς κελσίου.

Έχει πολύ ακτινοβολία γιατί το όζον και η ατμόσφαιρά της Γης που σε  προστατεύουν από αυτή, είναι από κάτω σου και δεν σώζεσαι ούτε με αντιηλιακό 50άρι, χρειάζεται κάτι πιο αποτελεσματικό. Έχει μικρομετεωρίτες, οι οποίοι μπορούν να σε περάσουν… σουβλάκι χωρίς καλή προστασία. Εντάξει, δεν έχει συμβεί αλλά είναι μια πιθανότητα. Επίσης, δεν έχει οξυγόνο (άντε…) , δεν έχει καν ατμόσφαιρα (σώπα…) οπότε η στολή θα πρέπει να σου παρέχει και τα δύο, δηλαδή κάτι να αναπνέεις και πίεση τέτοια ώστε να μπορείς να επιτελείς αυτή την λειτουργία. Την αναπνοή δηλαδή.

Παρένθεση εδώ, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη περί του θέματος, έτσι και βρεθείς «τσίτσιδος» στο διάστημα, δεν θα «εκραγείς», σκορπίζοντας τα μέσα σου, έξω, στο κοσμικό κενό. Πλάκα θα είχε αλλά δεν είναι φαντασμαγορικός σαν βεγγαλικό σπλάχνων ο θάνατος. Το ότι θα πεθάνεις είναι «σιγουράκι» βέβαια, αλλά αυτό θα γίνει από την ρήξη των πνευμόνων που θα φουσκώσουν απότομα λόγω διαφοράς πίεσης ή αν είσαι έξυπνος και έχεις ξεφυσήσει πριν σε πετάξουν έξω από το σκάφος γιατί έπαιζες κλαρίνα όταν οι άλλοι κοιμόντουσαν, θα πας από ασφυξία, πριν προλάβεις να κρυώσεις ή να ζεσταθείς πολύ. Θα έγραφα «μην το δοκιμάσετε σπίτι» αλλά δεν έχει νόημα, έχει;

Πίσω στο θέμα μας και στις κομψότατες, EVA στολές της SpaceX, που είναι 2 σε 1, δηλαδή κατάλληλες και για μέσα στο σκάφος και εκτός αυτού. Το μεγάλο θέμα στην σχεδίαση τους, ήταν το πώς θα διατηρείται η ευκαμψία στις αρθρώσεις των άκρων, όταν οι στολές βρίσκονται υπό πίεση, κατά την διάρκεια των διαστημικών περίπατων. H SpaceX βρήκε τα υλικά, δημιουργώντας «υφάσματα» από teflon και ελαστομερή, τα οποία προσφέρουν ελευθερία στις κινήσεις των αρθρώσεων αλλά και ισχυρή δομική αντοχή και πυκνότητα, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.

Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι οι «συνδέσεις» στα γάντια αλλά και η σφράγιση των απαραίτητων ανοιγμάτων για να μπορούν να φορεθούν οι στολές, γίνονται με φερμουάρ (!), τα οποία εικάζω ότι δεν τα προμηθεύονται από μαγαζί μεταποίησης ενδυμάτων. Υπάρχουν επίσης βαλβίδες και σύνδεσμοι που επιτρέπουν την σφράγιση και την σύνδεση της στολής αναλόγως του σεναρίου χρήσης, ενώ τα τμήματα σε θώρακα, πλάτη και όπου αλλού δεν είναι απαραίτητη η ευκαμψία, είναι φτιαγμένα από υλικό το οποίο γίνεται εξαιρετικά άκαμπτο και στιβαρό όταν δέχεται πίεση.

Το κράνος, είναι κατασκευασμένο με τεχνική 3D printing και στο εσωτερικό του φέρει ακουστικά, μικρόφωνο και κάμερα. Υπάρχει επίσης ένας μικρός προτζέκτορας για HUD (Head Up Display) προβολή πληροφοριών στη «ζελατίνα» του κράνους, η οποία είναι κατασκευασμένη από πολυκαρβονικό και φέρει ειδική επίστρωση από χαλκό εξωτερικά και οξείδια του ίνδιου (χημικό στοιχείο είναι αυτό) εσωτερικά. Προσέξτε τώρα, δεδομένου του ότι η ζελατίνα είναι το πιο «ευαίσθητο» σημείο της στολής σε απώλεια ή σε «πρόσληψη» θερμοκρασιών,  η εξωτερική επίστρωση είναι για να αντανακλά το φως και την θερμότητα όταν οι αστροναύτες έχουν «φάτσα» τον ήλιο και η εσωτερική επίστρωση είναι για να αντανακλά την θερμότητα του σώματος προς τα «μέσα» όταν οι αστροναύτες ατενίζουν τα σκοτάδια του διαστήματος.

Για τις μπότες, έχει χρησιμοποιηθεί το υλικό που βάζει η SpaceX ως θερμική προστασία στα σκάφη της Dragon και Falcon. H στολή προσφέρει σε αυτούς που την φορούν έλεγχο της θερμοκρασίας μέσω χειριστηρίων, ενώ καταγράφει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία τηλεμετρίας και ζωτικών λειτουργιών τα οποία προβάλλονται στο HUD του αστροναύτη αλλά και στέλλονται στο πλήρωμα που παρακολουθεί την εξέλιξη του διαστημικού περίπατου από το εσωτερικό του σκάφους. Η SpaceX δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα στην εξέλιξη της συγκεκριμένης στολής και ο σκοπός του διαστημικού περίπατου ήταν να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

 

Όλες οι ειδήσεις

Διόδια: Πού και πότε θα μειωθούν – Αναλυτικά οι νέες τιμές

Hennessey F5-M: 1.824 ίπποι και μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων

«Έσκασε» $200.000 για αυτό το Honda S2000 και τώρα το ξαναπουλάει…

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο