«Πριζώνεται» αλλά όχι για συνδικαλιστικά θέματα – Δουλειά 24/7 και 0 ρεπό, ένας ακούραστος βοηθός των… homo sapiens προορισμένος για τα δύσκολα!
Του Cesare Sasso
Στο εργοστάσιο της Mercedes-Benz στο Βερολίνο έκανε την εμφάνισή του το Apollo, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που εντάσσεται στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας. Σκοπός του είναι να βοηθήσει το προσωπικό στις απαιτητικές και επίπονες εργασίες.
Στο εργοστάσιο της Mercedes-Benz στο Βερολίνο, στην περιοχή του Μαριενφέλντε, ξεκινάει δοκιμαστικά την υπηρεσία του το Apollo. Είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που προορίζεται να υποστηρίζει τους εργάτες του εργοστασίου στις πιο επίπονες και επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Η εμφάνισή του μοιάζει βγαλμένη από τους φανταστικούς χαρακτήρες των τηλεοπτικών σειρών επιστημονικής φαντασίας, όμως μελλοντικά αναμένεται να αποτελέσει μια γνώριμη φιγούρα ανάμεσα στους εργαζόμενους. Το ανθρωποειδές ρομπότ αποτελεί μέρος του πρότζεκτ «MO360», μιας ψηφιακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Microsoft.
Χρησιμοποιεί το cloud για να συνδέει τις δραστηριότητες περισσότερων από 30 εργοστασίων της Mercedes-Benz παγκοσμίως, με στόχο την απλοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και τη βελτίωση της ποιότητας. Η ψηφιοποίηση της παραγωγής, έχει ως κέντρο το Mercedes-Benz Digital Factory Campus (MBDFC) στο Βερολίνο. Eγκαινιάστηκε το 2022 και αποτελεί τον τεχνολογικό και ψηφιακό πυρήνα για ολόκληρο το δίκτυο παραγωγής της γερμανικής εταιρείας.
Στη συγκεκριμένη μονάδα δοκιμάζονται νέες τεχνολογίες πριν εφαρμοστούν στα εργοστάσια της εταιρείας ή προηγμένα λογισμικά, με πιο πρόσφατο το νέο MB.OS της νέας γενιάς CLA. Μιλώντας για τις διαδικασίες παραγωγής, η Mercedes-Benz στοχεύει να ενισχύσει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες παραγωγής, καθώς η τεχνολογία αυτή είναι ήδη ενσωματωμένη στην καθημερινή λειτουργία των εργοστασίων της.
Είναι μια σημαντική μετάβαση για τη Mercedes-Benz, όπως συνέβη και το 1971, τότε που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ρομπότ για τη διαδικασία συγκόλλησης των μεταλλικών επιφανειών. Όμως η εξέλιξη του ανθρωποειδούς μηχανικού «εργάτη», όπως είναι λογικό, δεν έγινε εξ ολοκλήρου από τη γερμανική φίρμα.
Tο Apollo αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Mercedes-Benz και της Apptronic, μίας τεχνολογικής start-up εταιρείας με έδρα το Τέξας των ΗΠΑ. Ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική και η φίρμα της Στουτγκάρδης έχει επενδύσει σ’ αυτήν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η παραπάνω συνεργασία θα συνδυάσει την τεχνολογική καινοτομία με την εμπειρία της Mercedes-Benz στην κατασκευή αυτοκινήτων.
Στόχος είναι να αναπτυχθούν λύσεις που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να επικεντρώνονται σε πιο κρίσιμες και υψηλής προστιθέμενης αξίας εργασίες. Η αρχή θα γίνει από το εργοστάσιο του Βερολίνου που εξελίσσει λύσεις που εφαρμόζονται στα μοντέλα παραγωγής. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα καινοτομίας είναι ο ηλεκτροκινητήρας με αξονική ροή.
Λόγω του μικρότερου βάρους και των αυξημένων επιδόσεων, θεωρείται ιδανικός για EV οχήματα υψηλών επιδόσεων, όπως αυτά της σειράς AMG της Mercedes-Benz. Πρόκειται για μια καινοτομία που συνδυάζει ισχύ, αποδοτικότητα και μείωση όγκου, προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα στην αυτονομία και την απόδοση.
Όλες οι ειδήσεις
Δοκιμή BYD ATTO 2: Αξίζει περισσότερο από το Dolphin;
Τρίτη γενιά Mercedes-Benz GLA: Πολυδιάστατη ευφυΐα
Δοκιμή Volvo EX90: Η τεχνολογική ναυαρχίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας