Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης συλλέγει και διαβιβάζει δεδομένα σε ένα κέντρο επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από τοπικούς διακομιστές.
Η πόλη της Βερόνα στην Ιταλία δοκιμάζει μια τεχνολογία έξυπνων αισθητήρων για να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να βελτιώσει την οδική ασφάλεια. Επί του παρόντος σε δοκιμαστική λειτουργία στην Πόρτα Νουόβα, το σύστημα συλλέγει και διαβιβάζει δεδομένα κυκλοφορίας σε ένα κέντρο επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από τοπικούς διακομιστές. Η Πόρτα Νουόβα είναι μια πολυσύχναστη διασταύρωση με πέντε λωρίδες εισόδου και έξι λωρίδες εξόδου που διοχετεύουν την κυκλοφορία σε μεγάλες λεωφόρους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοδρόμων προς το Μιλάνο και τη Βενετία.
“Επιλέξαμε την Πόρτα Νουόβα επειδή είναι μια πολύ κρίσιμη διασταύρωση στη Βερόνα δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό”, δήλωσε στο Euronews Next ο Τομάσο Φεράρι, αντιδήμαρχος της Βερόνας για την οικολογική μετάβαση, την κινητικότητα και τον συντονισμό των δημόσιων έργων. “Ξεκινώντας από αυτή τη διασταύρωση, μπορούμε να συλλέξουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με την αστική μας κινητικότητα”, πρόσθεσε.
Το σύστημα παρέχει πληροφορίες για τα πρότυπα κυκλοφορίας και βοηθά να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων, σύμφωνα με τους προγραμματιστές του συστήματος. Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον έλεγχο των φωτεινών σηματοδοτών.
“Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς προκειμένου να ελέγχουμε καλύτερα τις διασταυρώσεις των φωτεινών σηματοδοτών και να βελτιώσουμε την αστική κινητικότητα. Φυσικά, ο στόχος είναι να έχουμε ένα σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων, επειδή τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μπορούν να υποστηρίξουν την ανίχνευση της καλύτερης λύσης για την αστική κινητικότητα”, πρόσθεσε ο Φεράρι.
Η νοτιοκορεατική νεοφυής επιχείρηση που βρίσκεται πίσω από τους αισθητήρες, η Bitsensing, λέει ότι η τεχνολογία ραντάρ χιλιοστομετρικών κυμάτων επιτρέπει στο σύστημα TIMOS να παρέχει ακριβή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Το σύστημα με τους 120 αισθητήρες έχει ήδη εγκατασταθεί σε έναν αυτοκινητόδρομο στη Νότια Κορέα, ο οποίος πλήττεται συχνά από πυκνή ομίχλη, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα τροχαία ατυχήματα.
Το σύστημα TIMOS επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα που συλλέγονται εσωτερικά χωρίς υπολογιστές ή πρόσθετο υλικό. Η Bitsensing λέει ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση ταχύτερης και αποτελεσματικότερης ανάλυσης δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών οχημάτων
Κάθε αισθητήρας διαθέτει κάμερα ραντάρ και GPU και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για ολοκληρωμένη διαχείριση της κυκλοφορίας. Τον Ιούνιο εγκαταστάθηκαν δέκα αισθητήρες στην Πόρτα Νουόβα.
“Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει βασικό ρόλο στην ενίσχυση της απρόσκοπτης λειτουργικότητας, ιδίως μέσω της δυνατότητας κατηγοριοποίησης των οχημάτων με την ενσωμάτωση δεδομένων τόσο από το ραντάρ όσο και από την κάμερα μέσα σε έναν αισθητήρα”, δήλωσε στο Euronews Next ο Jae-Eun Lee, διευθύνων σύμβουλος της Βitsensing. “Ενώ το ραντάρ από μόνο του μπορεί να παρέχει ακριβή ανίχνευση των οχημάτων, η προσθήκη τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στο σύστημα να ταξινομεί διαφορετικούς τύπους οχημάτων, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό μόνο με το ραντάρ. Αυτό φέρνει ένα νέο αξιόπιστο επίπεδο ακρίβειας στη διαχείριση της παρακολούθησης”, πρόσθεσε ο Lee.
Σύμφωνα με την Βitsensing, το σύστημα TIMOS μπορεί να ανιχνεύσει τους τύπους οχημάτων, τις μέσες ταχύτητες και να υπολογίσει ακόμη και τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης των οχημάτων στη ζώνη ανίχνευσης. Το σύστημα μπορεί επίσης να παρακολουθεί τις παραβάσεις της κυκλοφορίας, όπως η υπερβολική ταχύτητα, οι ακατάλληλες αλλαγές λωρίδας, η οδήγηση σε λάθος κατεύθυνση, η πεζοπορία και οι μη εξουσιοδοτημένες στάσεις, παρακολουθώντας τα αντικείμενα μεμονωμένα, εξηγεί η εταιρεία.
“Το TIMOS συνδέει τα δεδομένα από κάθε αισθητήρα, έτσι ώστε ένα όχημα που ανιχνεύεται από πολλούς αισθητήρες να αναγνωρίζεται ως ένα συνεχές όχημα και όχι να αναγνωρίζεται λανθασμένα ως ξεχωριστό όχημα από κάθε αισθητήρα. Εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παρακολούθηση των οχημάτων καθώς κινούνται στη διασταύρωση, παρέχοντας ακριβή δεδομένα για τη διαχείριση της κυκλοφοριακής ροής”, δήλωσε ο Lee. Η Bitsensing λέει ότι ελπίζει να προσφέρει λύσεις για τη “βελτιστοποίηση της κυκλοφοριακής ροής για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών, βοηθώντας τις πόλεις να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας”.
Η πόλη της Βερόνα αναφέρει ότι το έργο αυτό ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο οικολογικής μετάβασης που έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. “Μελλοντικά έργα όπως αυτά μας βοηθούν όλους, επειδή αποτελούν υποστηρικτικές συσκευές προκειμένου να βελτιωθεί η αστική κινητικότητα και να επιταχυνθεί η διαδικασία επανεφεύρεσης της αστικής κινητικότητας στη Βερόνα [για να γίνει] πιο βιώσιμη… με λιγότερη ρύπανση”, δήλωσε ο Φεράρι. “Αυτές οι συσκευές μπορούν να μας βοηθήσουν επίσης με τη διατροπικότητα και τη μεγαλύτερη πειθαρχία στα ιδιωτικά αυτοκίνητα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επομένως, είναι πολύ χρήσιμες”, πρόσθεσε.
Το τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα στην Πόρτα Νουόβα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024. Ο δήμος της Βερόνας και η Βitsensing βρίσκονται σε ενεργές συζητήσεις για την παράτασή του.
Πηγή: euronews
Όλες οι ειδήσεις
Η Peugeot στο Παρίσι: Τεχνολογική καινοτομία με άρωμα Γαλλίας!
ΚΙΑ Τasman: Το πρώτο KIA pickup έρχεται, δείτε teaser φώτο και βίντεο