Η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης έμοιαζε να είναι το κλειδί για να πραγματοποιηθεί το άλμα προς τα εμπρός των supercars του μέλλοντος. Πολλά όμως από τα μεγαλεπήβολα σχέδια εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο. Γιατί;
Του Fabio Sciarra
Για τον απλούστατο λόγο ότι η αγορά δεν είναι έτοιμη. Κάποια στιγμή, όχι πολύ καιρό πριν, ένα ερώτημα με ανούσιο χαρακτήρα θα αφορούσε το τι είδους σύστημα κίνησης θα μπορούσαν να είχαν τα μελλοντικά μοντέλα υψηλών επιδόσεων ή τα supercars. Όλα τα στοιχεία για την επίλυση του παραπάνω προβληματισμού με φαινομενικά αναμενόμενη έκβαση, έδειχναν προς την ίδια κατεύθυνση, την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης. Και όμως, ακριβώς τη στιγμή που όλοι κινούνταν προς την πιο εύκολη διαδρομή, τα στοιχεία της υπόθεσης άρχισαν να αποκαλύπτονται πιο περίπλοκα απ’ ό,τι αναμενόταν. Εν έτει 2025, χρόνια μετά τις πρώτες θριαμβευτικές ανακοινώσεις, τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που συνδυάζουν πολυτέλεια και επιδόσεις δεν φαίνονται (σχεδόν) πουθενά. Καθυστερήσεις, αναθεωρήσεις, αναβολές. Αυτοί είναι οι λόγοι ή οι δικαιολογίες εκ μέρους των κατασκευαστών, που η κορυφαία κατηγορία οχημάτων συνεχίζει να κυριαρχείται από μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και σε ορισμένες περιπτώσεις με τη βοήθεια της υβριδικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με πολλούς κορυφαίους μάνατζερ, μάλιστα, έτσι θα παραμείνει για χρόνια.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ASTON MARTIN
Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση μας έρχεται από την Aston Martin. Μιλώντας στο «Quattroruote», ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρίας, Adrian Hallmark, ανακοίνωσε ότι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό σπορ μοντέλο που θα περάσει τις πύλες του Γκέιντον θα κατασκευαστεί έως το 2030. Μια σημαντική αλλαγή πορείας, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, που προέβλεπαν ένα αντίστοιχης τεχνολογίας μοντέλο να είναι προγραμματισμένο για το 2027. «Το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησής μας δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο πριν από 3-5 χρόνια», δήλωσε ο πρόσφατα διορισμένος επικεφαλής (ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο) και ήδη ασχολούμενος με τη νέα στρατηγική της φίρμας. «Η κατεύθυνση παραμένει αυτή της ουδετερότητας άνθρακα, αλλά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην υβριδική τεχνολογία, πριν φτάσουμε στην καθαρή ηλεκτροκίνηση». Λόγια που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν. Η αναβολή της παρουσίασης της ηλεκτρικής Aston Martin είναι μόνο η τελευταία σε μια μακρά σειρά καθυστερήσεων. Το έργο είχε ήδη μετατεθεί δύο φορές πριν την άφιξη του Hallmark, από το 2025 στο 2026 και στη συνέχεια από το 2026 στο 2027.
Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Aston Martin αναβλήθηκε για ακόμη μια φορά. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του CEO, Adrian Hallmark, το εν λόγω μοντέλο αναμένεται να παρουσιαστεί έως το 2030. Έτσι, παρατείνεται η αναμονή για ένα μοντέλο που ήδη βρίσκεται σε μια πολύ μακρά περίοδο προετοιμασίας.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΚΑΙ Η LAMBORGHINI
Η περίπτωση του Βρετανού κατασκευαστή κάθε άλλο παρά μεμονωμένη είναι στο διεθνές τοπίο των κατασκευαστών πολυτελών μοντέλων. Το φαινόμενο των μυστηριωδών εξαφανίσεων των ηλεκτρικών supercars το γνωρίζουν καλά και στην Ιταλία. Τους λόγους αυτής της τάσης εξήγησε, με τη σαφήνεια που απαιτείται, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamborghini, Stephan Winkelmann. Η εταιρία από τη Σάντα Άγκατα ήταν ήδη ιδιαίτερα επιφυλακτική στην προσέγγισή της προς την ηλεκτροκίνηση σε σύγκριση με άλλους άμεσους ανταγωνιστές. Πρόσφατα, μετέθεσε την ημερομηνία λανσαρίσματος του EV μοντέλου της από το 2028 στο 2029. «Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε καθυστερήσει», υποστήριξε ο επικεφαλής της μάρκας σε συνέντευξή του τον περασμένο Δεκέμβριο στο πρακτορείο Reuters. Και τόνισε: «Και δεν θεωρούμε ότι, στον δικό μας τομέα, υπάρχουν ευοίωνα δεδομένα για να κατασκευάσουμε μέσα στο 2025 ή στο 2026 ένα ηλεκτρικό μοντέλο», αναφερόμενος στις αρχικές προβλέψεις πολλών ανταγωνιστών.
Διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Stephan Winkelmann, η αναβολή για τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής Lamborghini κατά ένα έτος χρονολογείται από τον περασμένο Δεκέμβριο. H έκδοση παραγωγής της πρωτότυπης Lanzador, που παρουσιάστηκε το 2023, θα εμφανιστεί τελικά το 2029. Θα διατηρήσει τη σιλουέτα της ως ένα grand tourer μοντέλο με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, ικανό να φιλοξενήσει έως τέσσερις επιβάτες. Ο Winkelmann υποστηρίζει πάντως ότι η κυκλοφορία του μοντέλου δεν θα καθυστερήσει υπερβολικά, επειδή η ζήτηση για μια ηλεκτρική Lamborghini δεν αναμένεται να είναι σημαντική για αρκετά ακόμη χρόνια. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη. Η Lamborghini παρακολουθεί τις εξελίξεις για να κατανοήσει τι θα αποφασίσει τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων το 2035. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «υπάρχουν συζητήσεις για τα συνθετικά καύσιμα και πιστεύουμε ότι αυτά αποτελούν μια ευκαιρία για τα μοντέλα μας».
ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εάν λοιπόν ερωτηθεί κάποιος τι μέλλει γενέσθαι με τα ηλεκτρικά supercars, η μοναδική προς το παρόν σίγουρη και ασφαλής απάντηση είναι ότι αποτελούν έναν πραγματικά δύσκολο εμπορικό γρίφο. Και αυτό δεν το αναφέρουν αποκλειστικά οι παραδοσιακοί κατασκευαστές, που ενδέχεται να έχουν συμφέρον για να προστατεύσουν την πιο σταθερή και ασφαλή πηγή εσόδων τους. Το παραδέχονται και εκείνοι που κατασκευάζουν αποκλειστικά μοντέλα υψηλών επιδόσεων χωρίς κινητήρες εσωτερικής καύσης. «Όταν ξεκινήσαμε την εξέλιξη του Nevera, μεταξύ 2016 και 2017, νομίζαμε ότι τα ηλεκτρικά supercars θα γίνονταν μόδα μέσα σε λίγα χρόνια». Αυτό μας ανέφερε πριν λίγους μήνες ο Mate Rimac, ιδρυτής του ομώνυμου κατασκευαστή και γνωστού για την κατασκευή ηλεκτρικών hypercars. «Αλλά καθώς η ηλεκτροκίνηση γίνεται mainstream, όσοι αγοράζουν τέτοια προϊόντα θέλουν να ξεχωρίζουν. Ένα Apple Watch μπορεί να κάνει τα πάντα καλύτερα από ένα κανονικό ρολόι, αλλά κανείς δεν θα πλήρωνε 200.000 δολάρια για να το αποκτήσει». Το αποτέλεσμα; Το Rimac Nevera, μέσα σε 3 χρόνια από το άνοιγμα των παραγγελιών, έχει συγκεντρώσει μόλις 50 παραγγελίες από τα 150 προβλεπόμενα αντίτυπα. Ένα αποτέλεσμα πολύ μακριά από τις ατελείωτες λίστες αναμονής για ορισμένα βενζινοκίνητα μοντέλα αντίστοιχης περιορισμένης παραγωγής. «Αν είχαμε κατασκευάσει μια ηλεκτρική Bugatti (της εταιρίας της οποίας ο Mate Rimac είναι πλέον CEO) θα πουλούσαμε πολλά κομμάτια, χάρη στο δυνατό εμπορικό σήμα». Αν και δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις προβλέψεις για το πιο πρόσφατο δημιούργημα της φίρμας από το Molsheim, την Tourbillon των 1.800 ίππων.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ TESLA
Η πιο παράδοξη πτυχή της περίεργης υπόθεσης με τα ηλεκτρικά supercars που εξαφανίστηκαν είναι η παρακάτω. Οι πιο εντυπωσιακές οπισθοχωρήσεις ή αναβολές προέρχονται από εκείνους που έκαναν την ηλεκτροκίνηση τον πυρήνα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, αν όχι τη μοναδική τους κατεύθυνση. Αν το Rimac Nevera έχει φτάσει τουλάχιστον σε ένα στάδιο παραγωγής με απτά αποτελέσματα, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Tesla Roadster. Παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα σε αυτό που έμοιαζε με την οριστική του μορφή ήδη από το μακρινό 2017, όμως τον περασμένο Οκτώβριο αναβλήθηκε (ξανά) επ’ αόριστον η παραγωγή του. «Τώρα η προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε την πρόοδο προς ένα βιώσιμο μέλλον», είχε δηλώσει τότε ο Elon Musk. Με όλη την κατανόηση για εκείνους που, στο μεταξύ, είχαν ήδη πληρώσει την προκαταβολή των 50.000 δολαρίων.
Αν υπάρχει μια καθυστέρηση που είναι άξια αναφοράς, αυτή είναι της 2ης γενιάς του Tesla Roadster. Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2017, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί μια αξιόπιστη ημερομηνία λανσαρίσματος. Η τελευταία αναβολή χρονολογείται από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ο Elon Musk δήλωσε ότι η εταιρεία έχει σημαντικότερες προτεραιότητες.
Η FERRARI ΠΙΣΤΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ
Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η Ferrari είναι η εταιρία που έχει ταλαντευτεί λιγότερο σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά της σχέδια για τη δημιουργία ηλεκτρικών μοντέλων. Η αρχική ανακοίνωση για την παρουσίαση του πρώτου εξ αυτών μέσα στο 2025 θα τηρηθεί ευλαβικά και πιο συγκεκριμένα τον προσεχή Οκτώβριο, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν το 2026.
BMW
Οι καθυστερήσεις και οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με τα ηλεκτρικά supercarσ της βαυαρικής φίρμας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που προέρχονται από τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν φαίνεται να άφησαν κανένα στέλεχος ανεπηρέαστο. Όπως αναφέρεται από ανώνυμες πηγές που επικαλείται το BMW Blog, η γερμανική εταιρία είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια μια μελέτη για ένα ηλεκτρικό supercar, πιθανότατα εμπνευσμένο από τις γραμμές του πρωτότυπου Vision M Next του 2019. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τη δημιουργία μιας ομάδας αφιερωμένης πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Αυτή θα συνέχιζε μέχρι τη δημιουργία ενός μοντέλου από πηλό, για τον καθορισμό του στιλ, το οποίο θα ήταν φουτουριστικό. Ακόμη και τα χαρακτηριστικά του συστήματος πρόωσης είχαν, στην πραγματικότητα, καθοριστεί. Αναφερόμαστε σε ένα σύστημα με συνδυαστική ισχύ κοντά στους 1.300 ίππους, το οποίο θα επιβιώσει και θα βρει τον δρόμο του προς την παραγωγή στη μελλοντική ηλεκτρική M3. Ωστόσο, το υπόλοιπο έργο δεν προορίζεται να δει το φως της ημέρας. Η τεχνολογική σκοπιμότητα, η κερδοφορία και η μείωση του ενδιαφέροντος για τα ηλεκτρικά σπορ μοντέλα οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο να το αναστείλει επ’ αόριστον.
ΒENTLEY
Πιο αργά από το αναμενόμενο, η στρατηγική για ένα όχημα μηδενικών εκπομπών της εταιρίας από το Κρου παίρνει μορφή. Αναμένεται να είναι ένα μεσαίου μεγέθους SUV που πήρε αναβολή (όπως φαίνεται χωρίς περαιτέρω δισταγμούς) έως το 2026. Όμως ολόκληρο το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, με την πλήρη μετατροπή της μάρκας να έχει μετατεθεί από το 2030 στο 2035.
BUGATTI
«Δεν βλέπω λόγους για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσουμε να πουλάμε μοντέλα με θερμικό κινητήρα στο άμεσο μέλλον». Έτσι εξέφρασε την άποψή του τον Μάιο του 2024 ο Mate Rimac, ο CEO της εταιρείας από το Μόλσαϊμ. «Έχουμε αναπτύξει έναν νέο κινητήρα V16 για την plug-in υβριδική Tourbillon και σκοπεύουμε να τον χρησιμοποιούμε για αρκετό καιρό ακόμη, ίσως και συνδυαστικά με άλλους κινητήρες». Με λίγα λόγια, το ηλεκτρικό μπορεί να περιμένει για μερικά χρόνια ακόμα. «Θα δείτε την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Bugatti μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», υποστηρίζει ο Rimac.
POLESTAR
Η αλλαγή στην ηγεσία της σουηδικής εταιρίας είχε επιπτώσεις και στο ηλεκτρικό της σπορ μοντέλο. Το Polestar 6 ήταν προγραμματισμένο αρχικά να βγει στην παραγωγή το 2026, ενώ πλέον αναμένεται να λανσαριστεί επίσημα στις αγορές το 2027, με τα πρώτα μοντέλα να τοποθετούνται στις εκθέσεις το 2028. Αυτό δήλωσε ο νέος CEO της εταιρίας, Michael Lohscheller, τονίζοντας ότι «μεταθέτουμε την ημερομηνία γιατί πρόκειται για ένα μοντέλο με μικρό όγκο παραγωγής. Όλοι μας το αγαπάμε, αλλά πρέπει να επισπεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το compact SUV “7”».
PORSCHE
Οι ηλεκτρικές 718 Boxster και Cayman θα έρθουν, αλλά η υπόθεση των ηλεκτρικών μοντέλων της εταιρίας από το Τσουφενχάουζεν είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις. Ένα άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Automobilwoche» τον περασμένο Δεκέμβριο ανέφερε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν «σοβαρές καθυστερήσεις στην εξέλιξη». Οι φήμες κάνουν λόγο για μια παρουσίαση όχι νωρίτερα από το τέλος του 2025, με τις πωλήσεις να ξεκινούν το 2026.
Όλες οι ειδήσεις
Θα δώσουμε 154 εκατομμύρια ευρώ… για να μάθουμε πόσους δρόμους έχουμε
Αποκάλυψη για το νέο Hyundai Ioniq 6 και -επιτέλους- Ioniq 6N!