Έντονες διαφωνίες αποτυπώνονται επί της πολιτικής της Πράσινης Συμφωνίας για τη σταδιακή κατάργηση των θερμικών κινητήρων από ευρωβουλευτές.
Σε μια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη σχετικά με την “κρίση” που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε την de facto απαγόρευση των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035. Όμως το ζήτημα έφερε στο προσκήνιο το χάσμα αριστεράς-δεξιάς μεταξύ των ευρωβουλευτών σχετικά με τον βασικό στόχο της πολιτικής για το κλίμα. “Ο στόχος δημιούργησε βεβαιότητα για τους κατασκευαστές και τους επενδυτές”, δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. “Έχει επίσης παράσχει αρκετό χρόνο για να σχεδιαστεί μια δίκαιη μετάβαση”.
Υπήρχαν επίσης δεσμευτικοί στόχοι για την ανάπτυξη υποδομών όπως τα σημεία φόρτισης, τόνισε ο Ντομπρόβσκις, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη ήταν “άνιση” μέχρι στιγμής. “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επεκταθούν και να διανεμηθούν ομοιόμορφα οι υποδομές φόρτισης για να υποστηριχθεί η αναμενόμενη αύξηση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ”.
Ο Γενς Γκιέσεκε, επικεφαλής της πολιτικής μεταφορών του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επέλεξε το ίδιο επιχείρημα ως απόδειξη ότι “η μετάβαση δεν λειτουργεί”. Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για τη μετάβαση και δεν διέθετε “την απαραίτητη υποδομή για τα ηλεκτρικά οχήματα”, δήλωσε ο Γερμανός νομοθέτης.
Ο Γκιέσεκε, ακολουθούμενος από άλλους ευρωβουλευτές από το ΕΛΚ και κόμματα που βρίσκονται πιο δεξιά, επισήμανε επίσης την επικείμενη προθεσμία για τον ενδιάμεσο στόχο για τη μείωση των μέσων εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται πολύ μακριά από τον στόχο και αντιμετωπίζουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ εάν δεν αλλάξουν ριζικά το χαρτοφυλάκιο πωλήσεών τους μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. “Για το 2025 βλέπουμε τον κίνδυνο να πληρωθούν εκατομμύρια” προειδοποίησε ο Γκιέσεκε και πρόσθεσε: “Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε τεράστια κρίση. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ στενό και άκαμπτο. Οι συνέπειες είναι δραματικές”.
«Η εστίαση στα ηλεκτρικά οχήματα είναι αδιέξοδο»
Το 2023 πωλήθηκαν 10,7 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, με μέσο όρο εκπομπών CO2 106,6g ανά χιλιόμετρο σε συνθήκες δοκιμής, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Το επίπεδο αυτό είναι αρκετά κάτω από το ισχύον όριο των 115,1g – το οποίο όμως πρόκειται να αυστηροποιηθεί στα 93,6g το επόμενο έτος, βάσει της νομοθεσίας που ισχύει από το 2019.
Στην πραγματικότητα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν πρόστιμο 95 ευρώ ανά πωλούμενο όχημα για κάθε γραμμάριο κατά το οποίο ο μέσος όρος του στόλου τους υπερβαίνει το όριο, τα περσινά δεδομένα πωλήσεων και εκπομπών θα μεταφράζονταν σε πρόστιμο άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρο τον κλάδο, εάν επαναλαμβανόταν το 2025. Η απώλεια του στόχου για τα φορτηγά θα προσέθετε πιθανότατα μερικά δισεκατομμύρια επιπλέον στο σύνολο.
Για τον Γκιέσεκε, η λύση έγκειται στην κατάργηση της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης, η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί “παλιό αίτημα” των Γερμανών συντηρητικών εντός του ΕΛΚ. Ζήτησε επίσης “μια ευρεία προσέγγιση” για την απαλλαγή από τον άνθρακα. “Η εστίαση στα ηλεκτρικά οχήματα είναι αδιέξοδο, χρειαζόμαστε ένα ευρύ μείγμα τεχνολογίας, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τα κλιματικά ουδέτερα καύσιμα”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής.
Ο Μοχάμεντ Τσαχίμ από την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προειδοποίησε ότι η Κίνα “ξεπερνά” την ΕΕ στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων, επαναλαμβάνοντας την παρατήρηση του Ντομπρόβσκις ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν κόστος ενέργειας και πρώτων υλών περίπου 30% υψηλότερο από τον κύριο ανταγωνιστή τους. “Τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σημαντικά φθηνότερα – έχουν πάρει την πρωτοκαθεδρία σε αυτή την τεχνολογία”, προειδοποίησε ο Ολλανδός νομοθέτης. Υποστήριξε όμως ότι η λύση δεν είναι η εγκατάλειψη των στόχων της πολιτικής για το κλίμα. “Οι εταιρείες και οι συνάδελφοι που πιέζουν για καθυστερήσεις και ανατροπή της νομοθεσίας σκέφτονται μόνο το βραχυπρόθεσμο κέρδος και όχι το μέλλον των εργαζομένων – και, το σημαντικότερο, των Ευρωπαίων καταναλωτών”, δήλωσε ο Τσαχίμ.
Παρά την τοποθέτηση του Τσαχίμ, η συζήτηση μεταξύ των νομοθετών φάνηκε να χάνει το θέμα της αντιμετώπισης του τεχνολογικού χάσματος με τα ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας και το κλείσιμο εργοστασίων σε όλη την ΕΕ. Η ΕΕ έχει πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο τύπου “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, επικαλούμενη αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις που αρνείται το Πεκίνο.
Οι κινεζικές βιομηχανίες απολαμβάνουν προβάδισμα “στις μπαταρίες, το λογισμικό, τα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας”, προειδοποίησε ο Ντομπρόβσκις στην εναρκτήρια ομιλία του. “Υπάρχει ένας παγκόσμιος αγώνας για καθαρές μηδενικές τεχνολογίες”, είπε, σημειώνοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προβλέψει ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα που θα πωληθούν φέτος θα είναι ηλεκτρικό.
“Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει πίσω και να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε αυτή την κούρσα”, προειδοποίησε ο επίτροπος.
Πηγή: euronews
Όλες οι ειδήσεις
«Δέσμευση» Mercedes: Η S-Class με κινητήρες βενζίνης μέχρι το 2030
Αντί για μπισκότα… κλήση έφαγε το Cookie Monster στη Γερμανία!
Ένα Richard Mille για τη McLaren W1: Μαντέψτε πόσο κοστίζει!