Η CF Moto φαίνεται έτοιμη να μπει στο παιχνίδι με μία αίτηση ευρεσιτεχνίας για δικύλινδρο εν σειρά συνδεδεμένο με ιμάντα CVT
Του Ελευθέριου Γριμπάπη
Η αγορά μοτοσυκλετών δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τα ημιαυτόματα και αυτόματα κιβώτια. Τα KTM AMT, Yamaha Y-AMT και Honda E-Clutch είναι μόνο η αρχή.
Το CVT (κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων) επιτρέπει άπειρες σχέσεις μετάδοσης μέσα σε ένα καθορισμένο εύρος, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κιβώτια που βασίζονται σε σταθερές σχέσεις. Αυτό σημαίνει ομαλή επιτάχυνση, χωρίς τα “κοψίματα” που προκαλούν οι χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων. Παράλληλα, βελτιώνεται η οικονομία καυσίμου και η άνεση.
Κοινό στοιχείο σε όλα τα παραπάνω συστήματα είναι ότι επιτρέπουν στον αναβάτη να αλλάζει ταχύτητες όποτε θέλει, ακόμα και μέσω ηλεκτρονικού χειριστηρίου. Ωστόσο, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δείχνει ότι η CF Moto ίσως προτιμήσει ένα σύστημα “twist-and-go” αντί για ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μηχανικό κιβώτιο.
Αν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα αποκαλυφθούν με την επίσημη παρουσίαση, φαίνεται πως ο κινητήρας είναι δικύλινδρος σε σειρά. Μία διάταξη που εξισορροπεί ιδανικά ισχύ και βάρος. Ο κινητήρας διαθέτει δύο εκκεντροφόρους κεφαλής (DOHC) με κίνηση μέσω καδένας. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει ένα εξάρτημα στο γρανάζι του εκκεντροφόρου εισαγωγής, το οποίο μοιάζει με μεταβλητό ρυθμιστή εκκεντροφόρου. Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως διαθέτει μεταβλητό χρονισμό εισαγωγής, κάτι που θα βελτίωνε την απόδοση και την οικονομία. Έτσι, το μοντέλο θα είναι κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για πιο έμπειρους αναβάτες. Χωρίς ωστόσο να υπάρχουν, προς το παρόν, διαθέσιμες πληροφορίες για την ιπποδύναμη ή τη ροπή.
Η Regal Raptor DD1000 από την Κίνα, ήδη χρησιμοποιεί μετάδοση CVT με κινητήρα της CF Moto. Επομένως, η εταιρεία μπορεί να ενσωματώσει αυτήν την τεχνολογία σε νέο μοντέλο. Όμως, τι ετοιμάζει πραγματικά η CF Moto; Μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα ή μήπως κάτι πιο πρακτικό, όπως ένα maxi scooter;
Όλες οι ειδήσεις
Η Suzuki παρουσιάζει το e VITARA
Θερμικά vs ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ποια είναι πιο αξιόπιστα;
H Opel, τα «πασχαλινά αυγά» και οι καρχαρίες: Όχι, δεν παίρνουμε παραισθησιογόνα