Το κράνος που θα χρησιμοποιήσει ο πιλότος της Aston Martin στο GP της Σαουδικής Αραβίας αποκαλύφθηκε – Η σχεδιάστρια του, ποτέ
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Fernando Alonso, να παραλαμβάνει το κράνος που θα χρησιμοποιήσει στο Γκραν Πρι της Σαουδικής Αραβίας από μια γυναίκα, η οποία έχει καλυμμένο όλο το κεφάλι της και το μεγαλύτερο μέρος του σώματος της.
Η εικονιζόμενη είναι η Sara Turkestani, η νικήτρια του διαγωνισμού για την σχεδίαση των γραφικών στα κράνη των πιλότων, εν όψει του αγώνα της Κυριακής, η οποία και φορά το «Νικάμπ», δηλαδή το κάλυμμα κεφαλιού που αφήνει εκτεθειμένα μόνο τα μάτια.
Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη φωτογραφία αναρτήθηκε στα ΜΚΔ, υπήρξε κύμα αντιδράσεων από πολλούς χρήστες, με μερικούς από αυτούς να χαρακτηρίζουν την εικόνα ως «τρομακτική» και «απαράδεκτη». Η κύρια συνισταμένη των επιχειρημάτων τους, ήταν ότι ένας πιλότος, μια ομάδα και ένα event του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνουν, προάγουν και εμφανίζουν εικόνες που συνδέονται με την καταπίεση των γυναικών και τον φονταμενταλισμό.
Κάθε δράση προκαλεί αντίδραση όπως είναι γνωστό, και σύντομα υπήρξε και ένα κύμα συμπαράστασης στην Sara, τον Αλόνσο και στην Aston Martin, από άλλους χρήστες των ΜΚΔ, αποκαλώντας «ισλαμοφοβικούς» όσους εξέφραζαν αυτές τις απόψεις.
Τα πράγματα -ως συνήθως στο διαδίκτυο- εξελίχθηκαν με μορφή χιονοστιβάδας και τώρα, με αφορμή την φωτογραφία αυτή, έχουμε κόσμο να «πλακώνεται», κυρίως στο Χ, κλιμακώνοντας σε πιο ευρύ φάσμα, στο κυρίαρχο μέτωπο «ξεκατινιάσματος», δηλαδή woke Vs antiwoke…
Mέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τον Αλόνσο, την Aston Martin, την Aramco (συνιδιοκτήτες της ομάδος) και την διοργανώτρια αρχή της F1, επί του θέματος.
Δοθείσης της ευκαιρία όμως, ας δούμε τι πραγματικά ισχύει στη Σαουδική Αραβία σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα:
Το νικάμπ (niqab) – δηλαδή το πέπλο που καλύπτει το πρόσωπο, αφήνοντας μόνο τα μάτια ορατά – δεν είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία από το 2019 και μετά. Η αμπάγια (μακρύ μαύρο ένδυμα που καλύπτει το σώμα) δεν είναι πλέον υποχρεωτική για ξένες γυναίκες, αλλά πολλές γυναίκες (Σαουδαραβίτισσες ή μη) συνεχίζουν να τη φορούν από επιλογή ή για να σέβονται τα ήθη.
Το χιτζάμπ (μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά) επίσης δεν είναι πλέον υποχρεωτικό για ξένες γυναίκες. Το νικάμπ δεν απαιτείται από το νόμο, αλλά πολλές Σαουδαραβίτισσες το επιλέγουν για θρησκευτικούς ή κοινωνικούς λόγους.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η «θρησκευτική αστυνομία» (mutawa) επέβαλλε αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες. Όμως, από τότε που ανέλαβε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του οράματος “Vision 2030”, οι κανόνες έχουν χαλαρώσει αισθητά.
Όλες οι ειδήσεις
Αυτός είναι ο νούμερο 1 προορισμός για το Πάσχα – Πόσο θα πληρώσεις με το αυτοκίνητο;