ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τι είναι επιτέλους αυτοί οι μαύροι «σωλήνες» που τοποθετούνται στους δρόμους;

ti-einai-epitelous-aftoi-oi-mavroi-solines-pou-topothetountai-stous-dromous-754362

Ποιος είναι ο λόγος  που αναγκαζόμαστε να περνάμε πάνω από αυτά τα παράλληλα «καλώδια» – Τι εξυπηρετούν και ποιος τα τοποθετεί;

Σίγουρα τα έχετε δει κάπου και τα έχετε… πατήσει. Κατά καιρούς, σε ορισμένες οδούς,  εμφανίζονται από το πουθενά δύο μαύρα «καλώδια» που έχουν στρωθεί με διάταξη κάθετη ως προς τον δρόμο και με απόσταση  περίπου 1,5 μέτρο μεταξύ τους.

Όσο ξαφνικά κάνουν την εμφάνιση τους, έτσι ξαφνικά εξαφανίζονται κιόλας, συνήθως μετά από ένα διάστημα λίγων ημερών, αφήνοντας πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποιος τα τοποθετεί αλλά και το τι σκοπό εξυπηρετούν.

Αυτοί τα «καλώδια» λοιπόν, ονομάζονται «πνευματικοί μετρητές κυκλοφορίας» και όπως προφανώς καταλάβατε, αυτό που κάνουν είναι να συλλέγουν στοιχεία που αφορούν την κίνηση στους δρόμους.

Πρόκειται για «σωλήνες» από ανθεκτικό υλικό, φανταστείτε κάτι σαν λάστιχο ποτίσματος, οι οποίοι στο ένα άκρο τους που απολήγει κοντά στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του δρόμου, είναι αεροστεγώς σφραγισμένοι. Στην άλλη πλευρά τους, συνδέονται σε μια μονάδα μέτρησης δημιουργώντας ένα κλειστό αεροθάλαμο.

Όταν ένα όχημα διέρχεται από πάνω τους, αυξάνεται η πίεση στον εγκλωβισμένο αέρα που υπάρχει στο εσωτερικό τους και ενεργοποιείται  ένας αισθητήρας στην καταγραφική μονάδα. Το γεγονός ότι οι «σωλήνες» τοποθετούνται συνήθως κατά ζεύγος έχει να κάνει με την ακρίβεια των μετρήσεων.

Μπορεί να υπολογιστεί η ταχύτητα, «συγκρίνοντας» τους χρόνους ενεργοποιήσεων των αισθητήρων πίεσης από τους δύο «σωλήνες» που έχουν δεδομένη απόσταση μεταξύ τους αλλά και να μετρηθεί ο αριθμός των αξόνων που έχει ένα όχημα.

Η επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγονται προσφέρει πολύτιμα στοιχεία που αφορούν την κυκλοφορία σε έναν δρόμο:

-Πόσα οχήματα διέρχονται καθημερινά

-Τι είδους είναι τα οχήματα αυτά

-Με τι ταχύτητες κινούνται

-Ποιες είναι οι ώρες αιχμής και τα «μοτίβα» της κυκλοφορίας

Οι πνευματικοί μετρητές κυκλοφορίας, τοποθετούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση ή από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες. Κατόπιν εξέτασης των δεδομένων, καθορίζονται αποφάσεις και ενέργειες που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ασφάλειας και των υποδομών.

Μερικά παραδείγματα, είναι η τοποθέτηση ή η ρύθμιση φωτεινών σηματοδοτών, η αλλαγή των ορίων ταχύτητας η ακόμα και η αλλαγή δρομολόγησης της κυκλοφορίας για αποσυμφόρηση.

Σε κάθε περίπτωση, να ξεκαθαρίσουμε πάντως ότι τα συστήματα αυτά, δεν χρησιμοποιούνται για την καταγραφή παραβάσεων οποιουδήποτε είδους και την επιβολή προστίμων, άλλωστε δεν συλλέγονται τα στοιχεία των οχημάτων που διέρχονται από πάνω τους.

Οι πνευματικοί μετρητές κυκλοφορίας είναι αυτόνομα συστήματα, με την έννοια του ότι το καταγραφικό λειτουργεί με μπαταρία και ως εκ τούτου μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο, χωρίς να χρειάζεται παροχή ρεύματος από το δίκτυο ή σύνδεση με κάποιο απομακρυσμένο κέντρο διαχείρισης και συλλογής δεδομένων.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνιση τους μετρητές κυκλοφορίας που δεν χρειάζονται σωλήνες, αποτελούμενοι από πομπούς υπέρυθρης ακτινοβολίες και δέκτες. Τοποθετούνται αντικριστά στους δρόμους και η καταγραφή διελεύσεων γίνεται από την διακοπή που προκαλούν στην δέσμη τα οχήματα που περνούν ανάμεσα από αυτούς.

Όλες οι ειδήσεις

Δοκιμή Fiat 600e: Μικρό και γοητευτικό

Hyundai Insteroid – To επίσημο «τουμπάνιασμα» του Inster

Όταν το cringe χτυπάει κόφτες: Το τραγούδι –ύμνος- για τον Έλον Μασκ και τα Tesla

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο