ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο περίεργος λόγος που ορισμένα αυτοκίνητα έχουν ένα «φτεράκι» στο φρύδι του πίσω τροχού

o-periergos-logos-pou-orismena-aftokinita-echoun-ena-fteraki-sto-frydi-tou-piso-trochou-757093

Τι είναι αυτό το εξόγκωμα που τοποθετούν οι κατασκευαστές σε πολλά μοντέλα τους;  Τι εξυπηρετεί και γιατί προβλέπεται από τους κανονισμούς;

Δεν το έχουν όλα τα αυτοκίνητα αλλά σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει σε πολλά εξ αυτών. Ένα μικρό προεξέχων τμήμα στο τόξο (το φρύδι) που σχηματίζει ο θόλος των πίσω τροχών, Σε ορισμένα μοντέλα αποτελεί ενσωματωμένο στοιχείο στην επιφάνεια που σχηματίζει το φρύδι, σε άλλα βρίσκεται πάνω στην προστατευτική / διακοσμητική φάσα και τέλος, μπορεί επίσης να το συναντήσετε και ως πρόσθετο εξάρτημα.

Εκ πρώτης θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για λασπωτήρα ή κάποιο αεροδυναμικό στοιχείο αλλά το μέγεθος του είναι πολύ μικρό ώστε να επιτελεί κάποιον από αυτούς τους δύο ρόλους. Ακόμα και ως διακοσμητικό, η συνεισφορά του στην αισθητική είναι μηδαμινή, θα ήταν μάλιστα περίεργο να το έχουν επιλέξει τόσοι πολλοί κατασκευαστές ως σχεδιαστικό «στολίδι».

Ο λόγος που υπάρχουν αυτές οι προεξοχές λοιπόν οφείλεται στους κανονισμούς της ΕΕ, με τους οποίος πρέπει να συμμορφώνονται τα οχήματα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Συγκεκριμένα, βάση του κανονισμού 2019/2144, προβλέπεται ότι το ελαστικό δεν θα πρέπει να προεξέχει του αμαξώματος, σε ένα τόξο που ορίζεται με βάση την κάθετο που διέρχεται από το κέντρο του τροχού.

Αναλυτικότερα, 30 μοίρες μπροστά από το κέντρο του τροχού και 50 μοίρες πίσω από αυτό. Ο λόγος είναι η προστασία των πεζών, ώστε σε περίπτωση πολύ κοντινής διέλευσης από αυτούς να μην έρθει σε επαφή με το σώμα τους το περιστρεφόμενο ελαστικό. Εντάξει, σίγουρα όλοι έχουμε απορίες και ενστάσεις σχετικά με την προστασία που μπορεί να προσφέρει ένα τόσο δα προεξέχων τμήμα αλλά έτσι είναι οι κανονισμοί, μερικές φορές δεν βγάζουν νόημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό αλλά μερικές φορές η σχεδίαση του αμαξώματος, αν την κοιτάξει κανείς σε κάτοψη, ειδικά στο πίσω μέρος, πρέπει να «σβήνει»  με U ή V σχεδίαση για αεροδυναμικούς και αισθητικούς λόγους. Όπως μπορείτε να δείτε και στο σχήμα που ακολουθεί, σε κάτοψη πάντα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η γραμμή του φρυδιού αφήνει εκτεθειμένο μέρος του ελαστικού.

Αν αυτό το τμήμα εμπίπτει στο «απαγορευμένο» βάση των κανονισμών τόξο, τότε οι κατασκευαστές προσθέτουν αυτό το εξόγκωμα – «φτεράκι», ώστε να πάρουν έγκριση τύπου για την διάθεση των αυτοκινήτων τους στην ΕΕ.  Όπως αναφέρθηκε, αυτό δεν αφορά όλα τα αυτοκίνητα αλλά μερικά. Σε άλλα, όπου δεν υπάρχει το «φτεράκι» αυτό στο φρύδι, σημαίνει ότι η σχεδίαση τους στην περιοχή των θόλων είναι τέτοια, που τα ελαστικά δεν προεξέχουν του αμαξώματος.

Όλες οι ειδήσεις

Ο Έλον Μασκ υπόσχεται περισσότερο Tesla και λιγότερο… Τραμπ

Crash test γιαγιάς – εγγονής: Τι γίνεται αν συγκρουστούν αυτοκίνητα που τα χωρίζουν 50 χρόνια; (Video)

Δεν σου φτάνει η αυτονομία; Κάνε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σου, υβριδικό!

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο