ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Θερμικά vs Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ποια έχουν περισσότερες βλάβες;

thermika-vs-ilektrika-aftokinita-poia-echoun-perissoteres-vlaves-714936

Βλάβες σε θερμικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Διαβάστε το αποτέλεσμα της μελέτης του ADAC, μετά από ανάλυση δεδομένων 3,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που πραγματοποίησε το 2024.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν δυόμισι φορές λιγότερες πιθανότητες να χαλάσουν σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα. Επίσης, υπερτερούν στον τομέα των εκπομπών ρύπων, στην απόδοση και στην αξιοπιστία. Αυτό αναφέρει μελέτη της γερμανικής ένωσης αυτοκινήτων ADAC, μετά από ανάλυση δεδομένων 3,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που πραγματοποίησε το 2024.

Η πιο πιθανή αιτία βλαβών, τόσο για τα ηλεκτρικά όσο και για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, παραμένει η μπαταρία εκκίνησης. Το 2017 αυτή η αιτία αφορούσε το 35,7% όλων των βλαβών, ποσοστό που εκτινάχθηκε στο 46,3% το 2020 (πιθανόν να οφείλεται στην ακινησία των αυτοκινήτων λόγω κορονοϊού), ενώ το ποσοστό πέρυσι πήγε στο 44,9%.

αυτόματο κιβώτιο

Ο δεύτερος συχνότερος λόγος βλαβών είναι πρόβλημα με τον κινητήρα ή τα ηλεκτρονικά (22,1%). Για τα συμβατικά οχήματα αυτό περιλαμβάνει σφάλματα στα συστήματα ψεκασμού καυσίμου ή ανάφλεξης, ενώ για τα ηλεκτρικά είναι συνήθως το σύστημα υψηλής τάσης. Οι λιγότερο συχνές αιτίες περιελάμβαναν βλάβες στη μίζα, στον εναλλάκτη, στο ηλεκτρικό σύστημα ή στα φώτα (10,6%), στις ζημιές ελαστικών (8,8%) και στα προβλήματα με τα συστήματα κλειδώματος (6,9%).

Αναλύοντας δεδομένα οχημάτων τεσσάρων ετών, διαπιστώθηκαν πως υπήρχαν 12,9 βλάβες ανά 1.000 συμβατικά οχήματα και μόλις 8,5 βλάβες ανά 1.000 ηλεκτρικά. Αυτή η διαφορά είναι μεγαλύτερη για οχήματα ηλικίας από 2 έως 4ετών, όπου έχουμε 9,4 βλάβες ανά 1.000 οχήματα για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης αντί 3,8 βλαβών ανά 1.000 για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο μικρότερος αριθμός βλαβών των καινούριων ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποδηλώνει ότι η αξιοπιστία έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι κατασκευαστές καταφέρνουν να λύσουν πολλά προβλήματα πριν βγουν τα αυτοκίνητα από το εργοστάσιο. Η μπαταρία εκκίνησης είναι η πιο κοινή αιτία βλαβών και για τα δύο συστήματα μετάδοσης κίνησης (EV έχουν 50% βλάβες και τα ICE έχουν 45% βλάβες), ενώ τα EV υποφέρουν συχνά από προβλήματα με τα ηλεκτρονικά του οχήματος επειδή αυτά τα συστήματα τροφοδοτούνται από μία μπαταρία 12 volt που είναι ευάλωτη στις γρήγορες εκφορτίσεις. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι χρήστες EV ενεργοποιούν τα οχήματά τους από απόσταση (μέσω εφαρμογών) πιο συχνά από ό,τι περίμεναν οι κατασκευαστές, γεγονός που αδειάζει τη μπαταρία.

Τα ICE υποφέρουν περισσότερο από προβλήματα στον κινητήρα γιατί τα ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης είναι πολύ λιγότερο περίπλοκα και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα. Τα EV δεν παράγουν τόση θερμότητα, γεγονός που σημαίνει λιγότερη φθορά.

Τέλος, τα EV αναφέρουν λιγότερα προβλήματα με τα συστήματα κλειδώματος, πιθανότατα λόγω του υψηλότερου βαθμού συνδεσιμότητας, ενώ τα ελαστικά έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (1,3/1.000 βλάβες) από ό,τι στα ICE (0,9/1.000). Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω βάρους και υψηλότερων επιδόσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι ειδήσεις

Ο περίεργος λόγος που ορισμένα αυτοκίνητα έχουν ένα «φτεράκι» στο φρύδι του πίσω τροχού

H «ευλογημένη» Lamborghini Huracan του Πάπα Φραγκίσκου

Ίλλιγος: Αυτή είναι η ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο – Η Κίνα σπάει τα ρεκόρ!

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο