ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παρμπρίζ: Τα άγνωστα και περίεργα στοιχεία για ένα «αόρατο» μέρος του αυτοκινήτου

parbriz-ta-agnosta-kai-perierga-stoicheia-gia-ena-aorato-meros-tou-aftokinitou-755819

Εγγενώς διάφανο και διακριτικό, το παρμπρίζ επιτελεί πολύ περισσότερα από αυτά που πιστεύουμε και έχει εξελιχθεί πολύ στο πέρασμα των χρόνων

Είναι εκεί αλλά δεν τους δίνουμε σημασία, αν τα κοιτάξουμε όμως πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε αρκετά περίεργα πράγματα για αυτά. Πάμε να τα δούμε λοιπόν:

Kάποτε τα παρπρίζ… δεν υπήρχαν

Έτσι ακριβώς, στις απαρχές της αυτοκίνησης, τα παρμπρίζ είτε δεν υπήρχαν ως μέρη στα αυτοκίνητα, είτε αποτελούσαν στοιχείο πρόσθετου εξοπλισμού (!). Οι οδηγοί φόραγαν προστατευτικά γυαλιά για τον αέρα και ντύνονταν με δερμάτινα για να προστατευτούν από το κρύο, με την εμπειρία να θυμίζει κατά κάποιο τρόπο οδήγησης μοτοσυκλέτας, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην έκθεση στα καιρικά στοιχεία.

Είναι… σάντουϊτς

Δεν τρώγονται, ο χαρακτηρισμός αφορά τη δομή τους που αποτελείται από δύο στρώσεις γυαλιού, οι οποίες ανάμεσα τους φέρουν ένα κολλητικό και στις δύο πλευρές του, διάφανο φιλμ. Σε περίπτωση θραύσης, τα κομμάτια γυαλιού παραμένουν κολλημένα πάνω σε αυτή την μεμβράνη και δεν διασκορπίζονται, προφυλάσσοντας τους επιβάτες από τραυματισμό.

Συμβάλουν στη ακαμψία του αυτοκινήτου

Κι όμως, πέραν όλων των άλλων, λογίζονται και ως επικουρικά δομικά στοιχεία σε ένα αυτοκίνητο, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον «θόλο» των επιβατών. Προσθέτουν στην ακαμψία τους αμαξώματος και επίσης επιτελούν σημαντικό ρόλο προστασίας σε περίπτωση ανατροπής ενός αυτοκινήτου, αποτρέποντας, μαζί με τις κολώνες, την παραμόρφωση.

Προστατεύουν από τον ήλιο

Τα παρμπρίζ έχουν επιστρώσεις που μπλοκάρουν την UV ακτινοβολία του ηλίου και αυτό αφορά ολόκληρη την επιφάνεια τους. Δεν είναι μόνο οι επιβάτες που προφυλάσσονται από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και τα υλικά στο εσωτερικού του αυτοκινήτου, αποτρέποντας τον πολυμερισμό και το «κάψιμο» τους από την συνεχή έκθεση σε δυνατό φως.

Είναι hi-tech

Τίποτα δεν μένει ανεπηρέαστο από την σαρωτική επέλαση της τεχνολογίας και αυτό αφορά και τα παρμπρίζ. Πάνω τους προβάλλονται πλέον Head Up Display ενδείξεις και αν αυτό δεν αφορά και πολλά μοντέλα, το σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών αυτοκινήτων, έχουν προσαρμοσμένους στο παρμπρίζ αισθητήρες βροχής αλλά και ολόκληρες μονάδες με LIDAR και άλλα εποπτικά συστήματα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων οδήγησης και ασφάλειας.

Έχουν… τελίτσες

Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό το… πουά τελείωμα που έχουν τα παρμπρίζ στο μαύρο φιλμ που τοποθετείται στα περιθώρια τους;  Είναι προστατευτικό αλλά και τρόπος διαχείρισης και κατανομής της θερμοκρασίας. Βλέπετε τα παρμπρίζ τοποθετούνται και στερεώνονται με κόλλα στα αυτοκίνητα και ο ήλιος αλλά και οι μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην σύσταση του υλικού και να σημειωθεί αποκόλληση. Το μαύρο φιλμ λοιπόν, προφυλάσσει την κόλλα από την έκθεση στον ήλιο ενώ οι τελίτσες, με την αραιή διασπορά τους,  δημιουργούν μια σταδιακή μετάβαση στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στα άκρα και στο κύριο σώμα των παρμπρίζ, αποτρέποντας τις σημειακές μεγάλες τάσεις και παραμορφώσεις.

Που πήγε το μπλε ή πράσινο ντεγκαραντέ στην κορυφή των παρμπρίζ;

Παλιότερα τα περισσότερα αυτοκίνητα είχαν στα παρμπρίζ τους μια λωρίδα χρωματικής διαβάθμισης σε μπλε ή πράσινο. Αυτή η στρώση ξεκινούσε από αδιαπέρατη στην κορυφή του παρμπρίζ και όσο συνέχιζε προς τα κάτω γινόταν όλο και πιο διαπεράτη, αυτό που ονομάζεται δηλαδή «ντεγκραντέ». Ο λόγος που υπήρχε ήταν για να προστατεύει τον οδηγό από το έντονο φως, κάτι σαν γυαλιά ηλίου περίπου. Στις μέρες μας, το στυλ αυτό δείχνει να έχει εκλείψει. Εκτός του ότι πλέον υπάρχει μαύρο φιλμ, αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω δηλαδή, η προστασία από την UV ακτινοβολία, που επίσης αναφέρθηκε πιο πάνω, έχει βελτιωθείς σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σπάνε αλλά δύσκολα

Η σύσταση των γυαλιών που χρησιμοποιούνται στα παρμπρίζ δεν είναι τυχαία. Το υλικό αυτό έχει υποστεί επεξεργασίες σκλήρυνσης και φέρει αντιχαρακτικές επιστρώσεις, όντας ικανό να αντέξει χτυπήματα από πετραδάκια στο δρόμο. Φυσικά υπάρχει ένα όριο αντοχής και τα παρμπρίζ ενίοτε σπάνε ή κάνουν ρωγμές αλλά θα πρέπει το χτύπημα να είναι δυνατό, από αντικείμενο σεβαστής μάζας. Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι τέτοιο συμβεί, οδηγός και επιβάτες είναι προσταευμένοι: πολύ δύσκολα γίνεται διάτρηση του παρμπρίζ, ακόμα και αν αυτό θρυμματιστεί.

Όλες οι ειδήσεις

Σελέν Ερντέμ: Τροχαίο ατύχημα για την προπονήτρια του Παναθηναϊκού – Πάτησε γκάζι αντί για φρένο…

Toyota GR Corolla: Αυτό είναι το νέο «πειραματόζωο» του Akio Toyoda

Eπιστροφή στις ρίζες: Η Kawasaki παρουσίασε… άλογο και «τερμάτισε» τα περίεργα concept

 

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο