Καλώς λειτουργεί το σύστημα των ανακλήσεων στην Ελλάδα, με τις αντιπροσωπείες αλλά και τους ιδιοκτήτες, να επιδεικνύουν μεγάλη υπευθυνότητα
Οι κατασκευαστές ανακαλούν συχνά μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτά δεν επισκευάζεται από τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την μετέπειτα κατάσταση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, κυρίως κατά τη διάρκεια της πώλησης.
Καθώς τα αυτοκίνητα γίνονται πιο τεχνολογικά προηγμένα, οι ανακλήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, ειδικά για είδη όπως αερόσακοι, ζώνες ασφαλείας, φρένα και ηλεκτρικά συστήματα. Η Ελλάδα, ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης, έχει το καλύτερο ποσοστό επισκευής μετά την ανάκληση.
Το 50,2% όλων των μεταχειρισμένων οχημάτων που είχαν ανακληθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια έχουν επισκευάσει τις αστοχίες. Τα αμέσως καλύτερα ποσοστά επισκευής σημειώθηκαν στη Σουηδία (49,7%), στην Ελβετία (48,8%), στη Γερμανία (48,5%) και στις ΗΠΑ (45,2%). Από την άλλη τα χειρότερα ποσοστά επισκευής σημειώθηκαν στη Σλοβακία (27,2%), στην Πολωνία (27,6%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (27,7%), στην Τσεχία (28,5%) και στη Σερβία (29,1%). Αυτά είναι τα στοιχεία της CarVertical, μιας πλατφόρμας που ειδικεύεται στο ιστορικό των αυτοκινήτων, η οποία εξέτασε δεδομένα για 25 ευρωπαϊκές χώρες (μαζί με τις ΗΠΑ).
Τα υψηλότερα επίπεδα ανακλήσεων βρέθηκαν στη Νότια Ευρώπη, ιδίως στην Πορτογαλία (18,2%), στην Ελλάδα (17,6%) και στην Ισπανία (14,5%), ενώ η Βουλγαρία βρέθηκε στην τέταρτη θέση (13,9%) και η Γερμανία στη πέμπτη (11,5%). Τα ποσοστά ανάκλησης ήταν γενικά πολύ χαμηλότερα στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, με μόλις το 3,1% των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο να έχουν υποβληθεί σε ανάκληση τα δύο τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την τρίτη καλύτερη βαθμολογία, με ποσοστό ανάκλησης μόλις 3,2%, η Τσεχία ήταν τέταρτη (4%) και η Σουηδία πέμπτη (4,4%).
Η πραγματική πρόκληση, ωστόσο, είναι να διασφαλιστεί ότι αυτές οι ανακλήσεις θα λυθούν. Ακόμη και στις χώρες της καλύτερης περίπτωσης, οι μισοί από τους αυτοκινητιστές δεν αναλαμβάνουν δράση για να δώσουν συνέχεια σε μια ανάκληση για τα οχήματά τους.
Αυτό δημιουργεί μια περιοχή αβεβαιότητας για τους υποψήφιους αγοραστές μεταχειρισμένων οχημάτων, οι οποίοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα ελέγξουν ότι το αυτοκίνητο που θέλουν να αγοράσουν έχει επισκευάσει την εργοστασιακή αστοχία που υπέδειξαν οι κατασκευαστές.
Παρόλο που πολλές ανακλήσεις μπορεί να αναφέρονται σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπως για παράδειγμα μια ενημέρωση λογισμικού ραδιοφώνου, ορισμένες φορεί να αφορά σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια. Πολλές εταιρείες έκαναν ανάκληση αερόσακων. Μεγάλο ποσοστό δεν θα διόρθωσε, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος.
Σημαντικές λεπτομέρειες από τη μελέτη αναφέρουν ότι η πιθανότητα εύρεσης ενός αυτοκινήτου που υποβλήθηκε σε ανεπίλυτη ανάκληση συσχετίζεται έντονα με την ηλικία του αυτοκινήτου. Περίπου 1 στα 8 οχήματα οχημάτων που κατασκευάστηκαν το 2014 είχαν αρχεία ανάκλησης (12,1%), ενώ μόνο το 47,9% αυτών των ανακλήσεων επιλύθηκαν.
Το δεύτερο χειρότερο έτος ήταν το 2013, με 11,9% ανακλήσεις (36,4% επιλύθηκαν), ακολούθησε το 2011 με 11,5 ανακλήσεις (37,1% επιλύθηκαν). Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη γνώση ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για να πετύχουν καλύτερη τιμή σε περίπτωση που η ανάκληση δεν έχει επιδιορθωθεί.
Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ
Όλες οι ειδήσεις
Πασχαλινή έξοδος με ασφάλεια: Τι ελέγχουμε στο αυτοκίνητο πριν το ταξίδι
Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ: Νέες επιδοτήσεις για 1.363 δικαιούχους