ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Actibump: Το «έξυπνο σαμαράκι» που το νοιώθουν μόνο όσοι τρέχουν

actibump-to-exypno-samaraki-pou-to-noiothoun-mono-osoi-trechoun-746627

Μια προηγμένη τεχνολογική εφαρμογή στους δρόμους της Σουηδίας, που στοχεύει μόνο όσους υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας

«Σαμαράκια», όλοι τα έχουμε συναντήσει στο δρόμο μας. Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα με αυτή τη μέθοδο αποτροπής για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Αρχικά, η μόνιμη φύση της εγκατάσταση τους, σημαίνει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι οδηγοί θα πρέπει να περάσουν από πάνω τους, ακόμα και αυτοί που δεν τρέχουν. Εν ολίγοις, ένα μέσο αποτροπής για μερικούς, το «λούζονται» όλοι.

Στην περίπτωση της Ελλάδας δε, όπου τα σαμαράκια κατασκευάζονται όπως να ΄ναι, έχουμε δει πολλές περιπτώσεις όπου το σχήμα και η μορφή τους είναι αποτέλεσμα της «εργολαβικής μαεστρίας» αυτού που έχει αναλάβει το έργο και αυτός ο κάποιος προφανώς δεν έχει ιδέα… απλά κλήθηκε να φτιάξει ένα «εξόγκωμα» στο δρόμο, χωρίς καμία προδιαγραφή σε ότι αφορά στο ύψος και στην κλίση που έχει η προσέγγιση και η διαφυγή από αυτό.

Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί να διέρχονται από τα σαμαράκια με πολύ χαμηλή ταχύτητα και αυτό τελικά δημιουργεί κίνηση, ενώ η ελλιπής σήμανση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ατύχημα η πρόκληση ζημιάς αν δεν είσαι «ντόπιος» και δεν γνωρίζεις τι έχει «φυτέψει» η τοπική αυτοδιοίκηση στους δρόμους.

Η Σουηδία είναι μια χώρα μακριά από εμάς και αυτό δεν αφορά μόνο τα 3.000+ χιλιόμετρα που χωρίζουν την Στοκχόλμη από την Αθήνα. Απλά, δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με το πώς λειτουργούν οι Σουηδοί. Mamma Mia και ABBA αυτοί; Μάνα μου και Kαζαντζίδη εμείς. Σαμαράκια εμείς; Actibump αυτοί.

Τι είναι όμως αυτό; Νέα κεφτεδάκια ΙΚΕΑ; Όχι, είναι ένα «έξυπνο» σαμαράκι, που λύνει πολλά από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Πρόκειται μια μεταλλική πλάκα που τοποθετείται σε ένα πλαίσιο στο δρόμο και έχει την δυνατότητα να υποχωρεί ελαφρά προς τα κάτω. Με τον τρόπο ετούτο, δημιουργείται ένα μικρό σε ύψος «σκαλοπάτι» που ο οδηγός αντιλαμβάνεται ως ένα απλό… «γκντουπ» και όχι κάποια τάφρος που σου δίνει ψαλίδια και αμορτισέρ στο χέρι.

Σκοπός του Αctibump, είναι να υπενθυμίζει στον οδηγό ότι τρέχει πάνω από το προβλεπόμενο όριο ταχύτητας σε μια περιοχή,  όχι να του καταστρέφει τι αυτοκίνητο. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι η υπενθύμιση αυτή αφορά μόνο τους παραβάτες και όχι όλους του διερχόμενους. Το Actibump λειτουργεί συνδυαστικά με «ραντάρ» το οποίο καταγράφει την ταχύτητα των οχημάτων που πλησιάζουν σε αυτό και ενεργοποιείται μόνο στη περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος υπερβαίνει το όριο. Η σήμανση λοιπόν από «προσοχή σαμαράκι», γίνεται «προσοχή σαμαράκι αν τρέχεις». Για τους νόμιμους, η μεταλλική πλάκα παραμένει στη θέση της.

Υπάρχει επίσης σύστημα που αναγνωρίζει ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και άλλα οχήματα που κινούνται γρήγορα μεταβαίνοντας σε περιστατικά και συμβάντα, «ακυρώνοντας» την λειτουργία του. Περισσότερα από 100 Actibump έχουν εγκατασταθεί σε πόλεις της Σουηδίας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όπως έχει διαπιστωθεί από την χρήση τους, συμμορφώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους οδηγούς και βελτιώνουν τη ροή της κίνησης σε σχέση με τα συμβατικά σαμαράκια.

Στα αρνητικά είναι το κόστος τους, περί τα 50.000 € ανά μονάδα μαζί με το ραντάρ, ως ολοκληρωμένο σύστημα.

Όλες οι ειδήσεις

Πωλήσεις ηλεκτρικών: Αυτή είναι η εταιρεία που έχει πλησιάσει την Tesla σε απόσταση αναπνοής

Όλες οι «επέτειοι» της αυτοκινητοβιομηχανίας για το 2025

Ο κίνδυνος για να πάρει φωτιά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μικρότερος σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο όχημα

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο