EDITOR'S PICK

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Ο Rovanpera έγραψε και πάλι ιστορία

eko-rally-akropolis-o-rovanpera-egrapse-kai-pali-istoria-623920

Του Φώτη Ραΐση – Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021 με τον 21χρονο Φιλανδό Kalle Rovanpera και τον συνοδηγό του Jonne Halttunen να κερδίζουν έναν από τους πιο σκληρούς αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος, μέσα σε ένα Toyota Yaris WRC.

Το παιδί θαύμα όπως τον έχουν αποκαλέσει, ο Kalle Rovanpera, είναι ο νεότερος οδηγός που έχει κερδίσει αγώνα στην ιστορία του WRC και γιός του παλαιού οδηγού των ράλλυ, Harri Rovanpera. Το ντεμπούτο του στους αγώνες πραγματοποιήθηκε το 2015 (σε ηλικία 14 ετών) όπου συμμετείχε σε τοπικά πρωταθλήματα ράλλυ της Λετονίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας. Το 2017 διέθετε αγωνιστική άδεια για να μπορεί να τρέξει στο WRC όπου αρχικά συμμετείχε με ένα Ford Fiesta R5 και την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στην ομάδα της Skoda Motorsport όπου είχε και μία πετυχημένη χρονιά. Ωστόσο έγραψε ιστορία την φετινή χρονιά κερδίζοντας το ράλλυ της Εσθονίας με Toyota Yaris WRC αλλά και την περασμένη εβδομάδα με την εμφάνιση και την νίκη του στο EKO Ράλλυ Ακρόπολις.

H πρεμιέρα του εθνικού μας αγώνα ήταν συναρπαστική ξεκινώντας την περασμένη Πέμπτη με την ειδική διαδρομή «COSMOTE 5G ATHENS STAGE», που έγινε για πρώτη φορά γύρω από την Πλατεία Συντάγματος. Τα 48 που έλαβαν σημαία εκκίνησης προσέφεραν θέαμα με το κοινό να τους αποθεώνει στο κέντρο της Αθήνας. Την 2η ημέρα του αγώνα (περασμένη Παρασκευή) που πραγματοποιήθηκε σε ειδικές διαδρομές στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα, ο Rovampera έδειξε τις προθέσεις του εξασφαλίζοντας ένα προβάδισμα 2,3 δευτερολέπτων από το Hyundai i20 WRC του Ott Tänak. Ο τελευταίος ήταν ο ταχύτερος οδηγός στην ειδική διαδρομή της Ελάτης, ξαναπερνώντας την δεύτερη θέση της κατάταξης από τον Sébastien Ogier με Toyota Yaris WRC. Ο Pierre-Louis Loubet εγκατέλειψε καθώς τον πρόδωσε το σύστημα διεύθυνσης του Hyundai i20 WRC. Ο Elfyn Evans με το άλλο Toyota Yaris WRC της Gazoo Racing ήταν σχεδόν 5 λεπτά πίσω, καθώς από το πρωί αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα με το κιβώτιο ταχυτήτων. Η ζημιά στην κρεμαγιέρα αλλά και μία χρονική ποινή, έστειλαν τον Thierry Neuville με Hyundai i20 WRC, 6 λεπτά πίσω από τον προπορευόμενο Rovampera και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η 2η μέρα του αγώνα.

Το Σαββάτο, ο Kalle Rovampera διεύρυνε περαιτέρω την διαφορά του αποκτώντας προβάδισμα 30,8 δευτ. κερδίζοντας συνολικά τέσσερις ειδικές διαδρομές με το Toyota Yaris WRC. Ο Φινλανδός έχασε μερικά δευτερόλεπτα στις δύο τελευταίες διαδρομές, καθώς μετέφερε 2 εφεδρικά ελαστικά, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν πολύ ευχαριστημένος από την απόδοσή του. Ο Ott Tänak ήταν ο ταχύτερος οδηγός στο τελευταίο στάδιο της ημέρας (SS12), αυξάνοντας την διαφορά του από τον Sébastien Ogier στα 9.4 δευτερόλεπτα κρατώντας υψηλά το ενδιαφέρον του κοινού στη μάχη των εργοστασιακών ομάδων της Toyota και της Hyundai.

H τελευταία ημέρα, ήταν διαδικαστική για τον Rovampera αφού όχι μόνο δεν είχε κάποιο απρόοπτο, αλλά συνάμα διεύρυνε την διαφορά του από τον… κυνηγό του Ott Tanak κατά 42,1 δευτερόλεπτα. Μάλιστα σημείωσε και το ταχύτερο πέρασμα στην ειδική διαδρομή Wolf Power. Ο Tanak ήταν ο μοναδικός οδηγός που απείχε κάτω του ενός λεπτού από τον νικητή. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Ogier, Sordo και Greensmith. Σε δηλώσεις του ο Rovampera τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν αισθανόμουν τόσο άνετα όταν έφτασα εδώ, αλλά όπως φάνηκε, όλα πήγαν καλά». Άλλο ένα ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στην ιστορία. Εντυπωσιακή και προσέλευση του κοινού που κυριολεκτικά γέμισε τις ειδικές διαδρομές του φετινού Ακρόπολις. Ραντεβού το 2022 όπου και πάλι ο εθνικός μας αγώνας θα προσμετρά στην βαθμολογία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Οι δηλώσεις των οδηγών:

20 ANDREAS MIKKELSEN/ELLIOTT EDMONDSON

«Πλέον, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητές μας για την κατάκτηση του τίτλου. Το αυτοκίνητο ήταν τέλειο όλο το Σαββατοκύριακο. Δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα. Κινηθήκαμε έξυπνα και γρήγορα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη νίκη, αλλά και με το αποτέλεσμα για την ομάδα».

21 MADS OSTBERG/TORSTEIN ERIKSEN

«Χαίρομαι που επέστρεψα στην Ελλάδα και στο Ακρόπολις. Ο αγώνας δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο για εμάς. Δε φεύγουμε με το καλύτερο συναίσθημα, αλλά σίγουρα είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Ακρόπολις επέστρεψε στο WRC. Η παρουσία των θεατών στις ειδικές ήταν τεράστια. Στο αγωνιστικό κομμάτι είχαμε κάποια προβλήματα την Παρασκευή, το σπασμένο διαφορικό και μία έξοδο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσουμε κάποια μηχανικά μέρη που προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Για αυτό και χρειαστήκαμε επιπλέον χρόνο στο σέρβις για να επισκευάσουμε το αυτοκίνητο. Δυστυχώς, το ίδιο πρόβλημα μας ταλαιπώρησε και σήμερα».

22 MARCO BULACIA/MARCELO DER OHANNESIAN

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εμφάνισή μας. Ευχαριστώ την ομάδα και όλους τους ανθρώπους που με στηρίζουν. Σήμερα ο Andreas (Mikkelsen) ήταν ταχύτερος, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι κινηθήκαμε σε γρήγορο ρυθμό. Είμαστε ικανοποιημένοι που φέραμε το αυτοκίνητο πίσω, χωρίς να έχουμε το παραμικρό πρόβλημα».

23 NIKOLAY GRYAZIN/KONSTANTIN ALEKSANDROV

«Ακόμα έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας. Είναι σημαντικό ότι είμαστε στον τερματισμό χωρίς προβλήματα. Ο αγώνας ήταν ωραίος, αλλά όχι ακριβώς όπως τον περιμέναμε λόγω των καιρικών συνθηκών. Είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και σίγουρα έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε».

25 MARTIN PROKOP/MICHAL ERNST

«Αισθάνομαι καλά. Ο αγώνας ήταν σχετικά καλός για εμάς. Σίγουρα μας έκαναν εντύπωση οι καιρικές συνθήκες, αφού ήταν τελείως διαφορετικές σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει. Τελικά, στον αγώνα δε μας δυσκόλεψαν τόσο πολύ, σε αντίθεση με τις ειδικές που είναι τεχνικές και απαιτητικές. Σίγουρα το διασκεδάσαμε και το ευχαριστηθήκαμε».

26 SEAN JOHNSTON/ALEX KIHURANI

«Είναι ένας απίστευτος αγώνας. Έπειτα από καταστροφικούς αγώνες, το γεγονός ότι καταφέραμε να τερματίσουμε σε ένα τόσο σπουδαίο και απαιτητικό ράλλυ είναι εξαιρετικά σημαντικό. Χάσαμε την πέμπτη θέση λόγω της αδιαθεσίας μου χθες, αφού δεν απέδωσα όπως θα μπορούσα. Βέβαια, το γεγονός ότι σήμερα ήμουν ταχύτερος από τον Martin Prokop σίγουρα μου προκαλεί ικανοποίηση. Ανυπομονώ να επιστρέψω του χρόνου».

27 GEORG LINNAMÄE/JAMES MORGAN

«Αισθάνομαι υπέροχα που βρίσκομαι στον τερματισμό. Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα αποφύγαμε τα προβλήματα κα προσπαθήσαμε να προφυλάξουμε το αυτοκίνητο στις σκληρές ειδικές. Όσον αφορά το αποτέλεσμα, χθες θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα και θα θέλαμε να είμαστε στη μάχη με τον Gryazin για την τέταρτη θέση».

29 LEONID URLICHICH/TOM WOODBURN

«Νιώθω ότι δεν ήταν αρκετό! Θέλω κι άλλο! Μου άρεσε πάρα πολύ ο αγώνας! Οι ειδικές δεν ήταν τόσο δύσκολες όσο περίμενα. Είναι κρίμα που η χθεσινή ειδική ακυρώθηκε, γιατί ήταν καταπληκτική. Ο κόσμος εδώ έχει τεράστιο πάθος για τους αγώνες ράλλυ και μας άρεσε η ατμόσφαιρα. Τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally2 είναι εξαιρετικά γρήγορα και σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι που βρισκόμαστε εδώ».

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο