EDITORIAL

Σίγουρα προφέρεις σωστά τα ονόματα των αυτοκινητοβιομηχανιών;

sigoura-profereis-sosta-ta-onomata-ton-aftokinitoviomichanion-721706

Αφήστε τα ευκολάκια και τα SOS, στα δύσκολα, όλοι μετεξεταστέοι μένουμε… εκτός αν παρακολουθήσουμε τα ταχύρυθμα φροντιστήρια του Autotypos!

Πρώτα απ΄ όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Παίζει ρόλο; Γιατί να τα προφέρουμε σωστά τα ονόματα των αυτοκινητοβιομηχανιών; Γιατί τους χρωστάμε, είναι η απάντηση. Όχι συγκεκριμενα σε αυτές, γενικά. Σκεφτείτε τα στραμπουλήγματα στην γλώσσα και τα βλέμματα ροφού εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο όταν προσπαθούν να προφέρουν τα εκατοντάδες δάνεια και τους όρους της ελληνικής γλώσσας. Τρελό πακέτο.

Αν πρόκειται δε για ιατρούς και επιστήμονες, τότε οι όροι στα ελληνικά είναι χιλιάδες! Εδώ ολόκληρος Dr. House και έκανε τηλεοπτική καριέρα μόνο με το «sarkoidosis» που ούτε όσοι έχουμε την ελληνική ως μητρική γλώσσα ξέρουμε τι είναι (μακριά από εμάς, ακούγεται πολύ κακό), φανταστείτε για τους υπόλοιπους τι διάσταση παίρνει στο κεφάλι τους και πόσο δύσκολα μπορούν να το προφέρουν.

Ναι λοιπόν, τους χρωστάμε και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως ανταπόδοση, είναι τα λίγα δάνεια που έχουμε πάρει από εκείνους, να τα προφέρουμε  σωστά ή τουλάχιστον, να ξέρουμε το πώς προφέρονται πραγματικά. Πατήστε το Play για να τα ακούσετε:

BMW

(Γερμανικά)

Πως το λέμε; Μπεμβέ, όλο μαζί, σαν το «ντελβέ» και  το «πελτέ»

Πως είναι το σωστό; Μπι-Εμ-Βι, με ξεκάθαρη και ξεχωριστή προσφορά των αρχικών γραμμάτων.


Citroën

(Γαλλικά)

Πως το λέμε; Σιτροέν

Πως είναι το σωστό; Σιτγοέν. Τα γαλλικά είναι πολύ δύσκολα στην προφορά τους και η αλήθεια είναι ότι οι Γάλλοι στραβώνουν αν πεις κάτι λάθος και σε κοιτάνε με ένα υποτιμητικό ύφος  λες και έκανες γκράφιτι στην αψίδα του θριάμβου. Το «Σι» είναι πολύ σφυριχτό, το «γ» πολύ κελαριστό και το «εν» ακούγεται σχεδόν σαν πνιχτό και αρκούντως ένρινο «ε(a)ουν».

Honda

(Iαπωνικά)

Πως το λέμε; Χόντα

Πως είναι το σωστό; ΧοονντΆ, οι Ιάπωνες τραβάνε το «ο» και το «ν», ενώ τονίζουν το τελικό «α», το όνομα προφέρετε κάπως σαν «χοον-dA».

Hyundai

(Kορεάτικα)

Πως το λέμε; Χιουντάι

Πως είναι το σωστό; (Χ)ιούντεϊ, με σχεδόν σβηστά τα «Χ» και «ι» και τονισμό στο «ου». Σημαίνει «νεοτερισμός» στα κορεάτικα.

Μazda (αυτό που δεν περιμένατε με τίποτα…)

(Iαπωνικά)

Πως το λέμε; Μάζντα

Πως είναι το σωστό; Μά-τσ(ου)ντα. Περίεργη αλλά αγαπημένη εταιρεία, ξεκίνησε από εργοστάσιο παραγωγής φελλών, καταπιάστηκε με τους wankel και το όνομα της προφέρεται με εντελώς αναπάντεχο για τους δυτικούς τρόπο. Για την ιστορία, ο Aχούρα  Μάτσ(ου)ντα (Ahura Mazda), είναι ο θεός της αρμονίας, της σοφίας και της ευφυΐας σε μια από τις παλαιότερες οργανωμένες θρησκείες του κόσμου, τον περσικό Ζωροαστρισμό. Και αυτό κάνει την Mazda ακόμα πιο αγαπητή για την «παραξενιά» της.

Mercedes-Benz

(Γερμανικά)

Πως το λέμε; Μερσέντες Μπενζ ή –το χειρότερο- «Μερσεντές»

Πως είναι το σωστό; Με(γ)τσέντενς Μπεντς, το «r» ακούγεται ελάχιστα και μοιάζει περισσότερο με «γ» ενώ το τελικό «z» προφέρεται «τς», με τραβηγμένο και σφυριχτό το «ς» σαν intercooler.

Mitsubishi

(Iαπωνικά)

Πως το λέμε; Μιτσουμπίσι

Πως είναι το σωστό; Μι-τσούμπισι, με μια στάση στο αρχικό «Μι», το «τσούμπισι» σαν ριπή και τα «σ» ανάλαφρα σαν φύλλα κερασιάς που πέφτουν στην λίμνη με τα χρυσόψαρα σε ιαπωνικό κήπο (άμα με πιάσουν οι ποιητικές περιγραφές…)

Nissan

(Iαπωνικά)

Πως το λέμε; Νισάν

Πως είναι το σωστό; Νί-σαν, με τονισμό στο «ι» και για άλλη μια φορά με στάση και τραβηγμένο το αρχικό «Νι», ενώ το τελικό «ν», αρκετά «πνιχτό»

Peugeot (ωχ, ωχ, ωχ…)

(Γαλλικά)

Πως το λεμέ; Πεζό

Πως είναι το σωστό; Πεζό. Είναι ίδιο αλλά δεν είναι ίδιο. Το «Peu» το λένε σαν «π(ι)ε» και το «geot» ακούγεται σαν «ζο(ου)». Δεν γίνεται να περιγραφεί εύκολα, ακούστε το.

Renault (οϊ μανά μου)

(Γαλλικά)

Πως το λέμε; Ρενό

Πως είναι το σωστό; Γ(γγγ)[ι]ένό(ου). Απάλευτο και αυτό, τα γαλλικά είναι η Jazz των γλωσσών, υπέροχο να τα ακούς, απίστευτα δύσκολο να τα αναπαράξεις.

Subaru

(Iαπωνικά)

Πως το λέμε; Σουμπαρού

Πως είναι το σωστό; Σού-μπα(ρ)ου. Πλέον μάθαμε ότι οι Ιάπωνες τραβάνε την αρχική συλλαβή και μετά «πυροβολάνε» το υπόλοιπο (φροντιστήριο πρέπει να ανοίξω έχω μεταδοτικότητα…). Subaru ονομάζουν οι Ιάπωνες το ανοικτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, αυτό που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ονομάζανε «Πούλια». Ε, τώρα δεν κρατιέμαι: ο «Αυγερινός», που ταιριάζει με την πούλια όπως η φέτα στα φασολάκια, είναι ο πλανήτης της Αφροδίτης. Όταν αλλάζει θέση στον ουρανό, ονομάζεται «Αποσπερίτης». Εντάξει, αρκετά, τέρμα.

Toyota

(Iαπωνικά)

Πως το λέμε; Τογιότα

Πως είναι το σωστό; Τοϊότά. Γιατί ρε σεις Ιάπωνες; Εκεί που νόμιζα ότι τραβάτε  την αρχική συλλαβή, έρχεται το «Τοϊότά» και μου διαλύει τα μέσα μου. Όπως και να έχει, δεν υπάρχει «γ» στο Τοyota, είναι «ι». Όπως στο «χαρακίρι». Αυτό που θα κάνω δηλαδή.

Volkswagen

(Γερμανικά)

Πως το λέμε; Φοξβάγκεν ή Φολκσβάγκεν

Πως είναι το σωστό; Φόικσβαγκν, το «L» ακούγεται σαν «ι», το «a» είναι βροντερό και το «e» χάνεται ανάμεσα στις συμπληγάδες του «g» και του «n», με την κατάληξη να ακούγεται ως «γκν».

 

Όλες οι ειδήσεις

Δοκιμή Hyundai Kona 1.6T 198PS: Βιταμινούχο!

Ντεμπούτο για το πρώτο ηλεκτρικό MINI John Cooper Works

Η νέα Alfa Romeo Junior διαθέσιμη στην Ελλάδα με τιμή από €29.900!

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο