EDITORIAL

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θα υπάρξουν ποτέ αγωνίσματα μηχανοκίνητου αθλητισμού;

olybiakoi-agones-tha-yparxoun-pote-agonismata-michanokinitou-athlitismou-724092

Στις 26 Ιουλίoυ ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό να απουσιάζει (και πάλι…)

27 και 28 Ιουλίου θα παρακολουθήσουμε τον τελικό skateboard, ανδρών και γυναικών αντιστοίχως, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αργότερα, αρχές Αυγούστου, έχει προημιτελικούς BMX και ακολουθεί το break dance.

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του skateboard, του BMX και του break dance απλά τα χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα για  δείξουμε ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχουν πλέον εντάξει αγωνίσματα που κάθε άλλο παρά «κλασικός αθλητισμός» θεωρούνται.

Παρ΄όλα αυτά, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, εξακολουθεί να απουσιάζει και πραγματικά, είναι να απορεί κανείς με αυτό. Η πάγια αντίδραση σε όσους ακούν κάτι τέτοιο, είναι ότι δεν πρόκειται για αθλητισμό και ότι ενέχεται ένα μηχάνημα που παράγει το έργο.

Εκτός του ότι μια τέτοια άποψη υποδηλώνει ογκώδη άγνοια, το επιχείρημα περί μηχανήματος, εύκολα αντικρούεται με το παράδειγμα της ιππασίας, που επίσης αποτελεί ολυμπιακό άθλημα. Αν θυμόμαστε καλά, το άλογο κουβαλά τον αναβάτη και όχι το αντίθετο, οπότε είναι αυτό που παράγει το έργο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είδαμε κανέναν να αντιδρά πάντως.

Αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα σε σοβαρές βάσεις, αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν αντικειμενικές και πρακτικές δυσκολίες, που θα έκαναν ορισμένες εκφάνσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αδύνατον να ενταχθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για παράδειγμα, η F1, προϋποθέτει πίστα συγκεκριμένων προδιαγραφών που κοστίζει πάρα πολλά για να κατασκευαστεί και εκτός αυτού είναι και τα μονοθέσια. Ποιος θα τα κατασκεύαζε, ποιοι θα τα αγόραζαν και τελικά πόσες χώρες θα εκπροσωπούνταν;  Το ίδιο ισχύει και για Rally τύπου αγωνίσματα, για τους ίδιους λόγους.

Ωστόσο υπάρχουν αθλήματα που είναι πολύ πιο εύκολο να ενταχθούν. Tα kart για παράδειγμα, οι αγώνες επίδειξης / δεξιοτήτων, το trial μοτοσυκλετών ή ακόμα και το enduro. Το οχήματα αυτών των αθλημάτων δεν κοστίζουν μια περιουσία (πρέπει να ακούσετε πόσο έχει ένα «ολυμπιακών» προδιαγραφών ποδήλατο MTB / δρόμου ή ένα κωπηλατικό σκάφος, να μην μιλήσουμε για τα άλογα…) και απαιτούν μικρούς και εύκολους στην διαμόρφωση  τους χώρους. Στην περίπτωση του enduro, το μόνο που χρειάζεται, είναι… εξοχή.

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο. Βλέπετε είναι πολύ δύσκολο, για λόγους πολιτικής ορθότητας, να ενταχθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αθλήματα στα οποία χρησιμοποιούνται μέσα που εκπέμπουν ρύπους.

Αν δεκάδες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες έκαναν «μανούρα» για την απόφαση της Toyota να χρησιμοποιήσει στο Παρίσι οχήματα υδρογόνου, φανταστείτε τι έχει να γίνει μόλις ακουστεί το πρώτο «βρουμ» από κινητήρα εσωτερικής καύσης. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν τα ηλεκτρικά και όσο και αν αυτό ακούγεται εκ πρώτης ως άλλο ένα εμπόδιο, ίσως τελικά, λόγω της εξέλιξης που συντελείται σε αυτό το πεδίο, να δοθεί επιτέλους το «πράσινο φως» και για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Στους επόμενους, στο Λος Άντζελες, το 2028.

Για την ιστορία, έχουν υπάρξει αγωνίσματα μηχανοκίνητου αθλητισμού σε ολυμπιάδες, το 1900 και το 1936, μόνο που δεν ήταν επίσημα ενταγμένα στο αγωνιστικό πρόγραμμα, παρ όλα αυτά απονεμήθηκαν μετάλλια και τιμές στους νικητές.

Όλες οι ειδήσεις

To κόλπο με τον κλιματισμό για να κρατήσετε μακριά βακτήρια και παθογόνους οργανισμούς

Η ηλεκτρική Alfa Romeo Junior με χαμηλότερη τιμή από την υβριδική έκδοση

Cadillac Sollei και ο ρεβιζιονισμός της «americana» αισθητικής

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο