ECO CARS

Νέος κλιματικός νόμος: Αυτές τις αλλαγές φέρνει σε εταιρικά ΙΧ, Ταξί και οχήματα ενοικιάσεων

neos-klimatikos-nomos-aftes-tis-allages-fernei-se-etairika-ich-taxi-kai-ochimata-enoikiaseon-621148

Κλιματικός νόμος: Σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας φέρνει ο νέος κλιματικός νόμος που τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Πρόκειται για μια ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία. Για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετουσιώνεται σε νομοθετική πρωτοβουλία, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Στο πλαίσιο του νέου νόμου τίθενται εθνικοί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα τίθεται στόχος έως το 2050 η Ελλάδα να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, ενώ θεσπίζονται και ενδιάμεσοι στόχοι για μείωση των εκπομπών σε σχέση με το 1990 κατά 55% μέχρι το 2030 και κατά 80% μέχρι το 2040.

Μεταξύ των μέτρων που εισάγει ο νέος νόμος περιλαμβάνονται: η διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης με άμεσο εκσυγχρονισμό του στόλου των ταξί, παρεμβάσεις για μείωση των εκπομπών CO2 των κτιρίων καθώς και μέτρα μείωσης των εκπομπών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Μέτρα για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης

–    Από το 2023, το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων έως 50γρ CO2/χλμ.

–    Από το 2025 υποχρεωτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

 Όλα τα νέα ταξί ηλεκτροκίνητα.

Το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ηλεκτροκίνητα.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τα μέτρα θα εξεταστούν εκ νέου, με σκοπό την επίσπευση και την επέκταση σε επιπλέον περιοχές, ανάλογα με την επαρκή διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης.

Από το 2030, τα νέα οχήματα που θα ταξινομούνται θα πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών.

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο