Από τις αρχές του 2021, ο Elon Musk είναι και επίσημα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία $187 δις. Πρόκειται για το επιστέγασμα της πορείας ενός ατόμου, που μέσα σε 30 χρόνια διένυσε την απόσταση από το bullying των μαθητικών χρόνων, μέχρι του σημείου να αποτελέσει την πιο επιτυχημένη προσωπικότητα ever, στον χώρο της τεχνολογίας
Χαρισματικός; Αναμφίβολα. Αμφιλεγόμενος ως προσωπικότητα; Προφανώς. Σε περιπτώσεις όπως αυτή του Elon Musk, η επαρκής αποτύπωση ενός προσώπου με λέξεις, απαιτεί άπλετο χώρο και στο φινάλε, δεν μπορεί παρά να καταλήγει να είναι υποκειμενική. Σε αντίθεση με άλλους επιτυχημένους επιχειρηματίες που κατά καιρούς περιλαμβάνονται στις λίστες των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ο Musk δραστηριοποιείται σε διάφορα πεδία με κοινό παρονομαστή την τεχνολογία και συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά στελέχη διψήφιου αριθμού εταιρειών.
Μπορεί για τον περισσότερο κόσμο να είναι γνωστός ως Mr. Tesla, όμως αν κάνεις τον κόπο να ανατρέξεις στα επιχειρηματικά του εγχειρήματα την τελευταία 20ετία, κυριολεκτικά θα ζαλιστείς. Ο Musk, αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του «sky is the limit». Από τα φοιτητικά του χρόνια ακόμη, η πορεία του στο επιχειρήν είναι ένα διαρκές success story. Από την Zip2 και την PayPal, μέχρι την Tesla και την SpaceX, ο Musk αυτό που κάνει, είναι να συλλαμβάνει ιδέες, να τις υλοποιεί και να τις πουλάει ως επιτυχημένες επιχειρήσεις, επενδύοντας μέρος των χρημάτων που του αποφέρει η πώλησή τους σε επόμενα project.
Κάπως έτσι, ανάμεσα στη διεύρυνση της γκάμας της Tesla και της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της SpaceX με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Musk βρήκε τον χρόνο να ιδρύσει μερικές ακόμη εταιρείες, με αντικείμενα που μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Όπως για παράδειγμα η «The Boring Company», που δημιουργήθηκε το 2016, με αποστολή να κατασκευάσει ένα δίκτυο από τούνελ που θα βρίσκονται υπόγεια ή περιμετρικά από μεγαλουπόλεις και θα εξασφαλίζουν μετακινήσεις με υψηλές ταχύτητες, αποφεύγοντας το μποτιλιάρισμα. Ή την «Neuralink», που ιδρύθηκε το 2017 και σκοπός της είναι η κατασκευή εμφυτευμάτων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. And so the story goes που λέει και το τραγούδι…
Που καταλήγουν όλα αυτά; Για αρχή, στην λίγο έως πολύ αναμενόμενη κατάκτηση της πρώτης θέσης στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Σε αντίθεση όμως με ό,τι ισχύει στον χώρο π.χ. του αθλητισμού, στον τομέα της επιχειρηματικότητας, η εν λόγω θέση δεν καταλαμβάνεται απλά -και μόνο- επειδή τη δεδομένη χρονική στιγμή τυχαίνει να είσαι καλύτερος από τον ανταγωνισμό. Η δημοσιότητα που απολαμβάνεις όσο οι προβολείς παραμένουν στραμμένοι επάνω σου, σου δίνει τη δυνατότητα να διατυπώνεις άποψη για τα πάντα και φυσικά, να την μαθαίνουν οι πάντες.
Ο Musk δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Από τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα, θα πει την άποψή του για ζητήματα που αφορούν από την πανδημία, μέχρι τα κρυπτονομίσματα. Άλλωστε δεν είναι μεγάλος κόπος. Στην εποχή μας, δεν ασκείται μόνο η πολιτική μέσω των social media, αλλά και η επιχειρηματικότητα. Και μπορεί ένα tweet για τον covid-19 να απηχεί απλά μια άποψη, όπως το «ο πανικός που έχει προκληθεί από τον ιό είναι μια ανοησία» που διατύπωσε ο Musk, όμως δεν είναι όλα τα tweet το ίδιο. Γιατί μερικές άλλες αναρτήσεις νωρίτερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε, που αφορούσαν στο bitcoin, προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις με έντονο οικονομικό αντίκτυπο.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Στις αρχές του 2021, η Tesla όχι μόνο προχώρησε στην επένδυση $1,5 δις στην αγορά bitcoin, αλλά ανακοίνωσε πως θα δέχεται και πληρωμές σε αυτό το νόμισμα για την αγορά των αυτοκινήτων της. Αποτέλεσμα; Ένα ράλι ανόδου στην τιμή του κρυπτονομίσματος, που είδε την τιμή του να εκτοξεύεται από τα επίπεδα των $30.000 τον Ιανουάριο, σε λίγο πάνω από $60.000 τον Απρίλιο. Και ύστερα ήρθε ένα ακόμη tweet του Musk στις 12 Μαίου να διαμορφώσει νέα δεδομένα.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την αυξανόμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν οι συναλλαγές με bitcoin, κάτι που δεν συνάδει και με το οικολογικό προφίλ της Tesla, o Musk ανακοίνωσε πως το bitcoin δεν θα γίνεται στο εξής αποδεκτό για την αγορά των αυτοκινήτων της, οδηγώντας με συνοπτικές διαδικασίες την τιμή του σε πτώση 15%.
Είναι προφανές πως όταν ένας άνθρωπος αποκτά τέτοια δύναμη, η αύξηση της περιουσίας του κατά μερικά εκατομμύρια, είναι ζήτημα μερικών χαρακτήρων στο tweeter. Γεγονός που του επιτρέπει που και που να πουλάει και λίγη τρέλα. Είτε λέγοντας πως αποφάσισε να πουλήσει όσα ακίνητα έχει στην κατοχή του, γιατί ξαφνικά ένιωσε μια αποστροφή προς την ιδιοκτησία, είτε λέγοντας πως ο απόλυτος στόχος της ζωής του, είναι να συμβάλλει ώστε να καταφέρει η ανθρωπότητα να εγκαταλείψει τη Γη και να δημιουργήσει αποικία στον Άρη.
Τελικά, το ότι ο Musk κατάφερε να αποκτήσει μεγαλύτερη περιουσία από πρόσωπα όπως ο Mark Zuckerberg, ο Bill Gates και ο Jeff Bezos, οδηγεί σε μία ακόμη διαπίστωση. Πως ακόμη πιο σημαντικό από το να δημιουργείς την τεχνολογία, είναι να ξέρεις πώς να την εκμεταλλευτείς επ’ ωφελεία σου.