Στην τρίτη του γενιά, το Range Rover Sport εκσυγχρονίζεται όσο πρέπει, χάρη σε έναν εξακύλινδρο βενζινοκινητήρα με επαναφορτιζόμενη υβριδική τεχνολογία. Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ αυτοκίνητο με ηλεκτρική αυτονομία-ρεκόρ
του Alessio Viola, απόδοση: Άκης Τεμπερίδης, Lexartis Φωτογραφίες: Wolfango
Το καλύτερο κομπλιμέντο που μπορούμε να κάνουμε για το νέο Sport είναι να το χαρακτηρίσουμε ως «αυτό που πρέπει». Ένα Range Rover πάνω απ’ όλα (αυτονόητα, ίσως πείτε), αλλά λιγότερο αυτοκρατορικό και αποστασιοποιημένο από το μεγάλο, αλλά και κάπως πιο προσγειωμένο στην πραγματικότητα. Χωρίς να αδικεί την παράδοση της μάρκας στο παραμικρό. Όμως και σε αυτή την τρίτη γενιά του, μετά την πρώτη του 2005 και τη δεύτερη του 2013, το Sport δεν είναι εδώ για να μας οδηγήσει εκτός πεπατημένης. Ενώ παραμένει ένα αυθεντικό Range σε εκτός δρόμου περιβάλλον, δεν είναι το όπλο που θα περίμενε κάποιος στην άσφαλτο. Να το πούμε απλά; Δεν έχει καμία διάθεση να τα βάλει στα ίσια με μία Porsche Cayenne ή με μία Maserati Levante. Η αθλητικότητα που υποδηλώνει εδώ ο όρος Sport είναι ανάλογη ενός Βρετανού ευγενούς που κυκλοφορεί με knickerbocker παντελόνια και tweed σακάκια στην ύπαιθρο, πηγαίνει για κυνήγι με τα σκυλιά του ή για γκολφ με την παρέα του. Αυτή είναι η έννοια της λέξης Sport στα αγγλικά και αυτό εισπράττεις όταν περνά από μπροστά σου το αυτοκίνητο. Μπορεί να είναι μικρότερο από το μνημειώδες Range, όμως η σιλουέτα του είναι η ίδια, δηλαδή μεγαλοπρεπής και αξιοσέβαστη. Και εξασφαλίζει αντίστοιχα βασιλικούς –συγγνώμη, προεδρικούς– χώρους στην καμπίνα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Κέντρου Δοκιμών του Quattroruote, οι θυσίες στους εσωτερικούς χώρους είναι ανεπαίσθητες. Όσο για τον διάκοσμο, αποτελείται από vegan υλικά, έτσι για να έχει ήσυχη την οικολογική του συνείδηση ακόμη και ο πιο ευαισθητοποιημένος. Όμως αυτό δεν έχει την παραμικρή επίδραση στη γνώριμη ατμόσφαιρα που επιφυλάσσει κάθε Range. Παρότι το Sport απευθύνεται περισσότερο σε κοινούς –έστω εύπορους– θνητούς, παρά σε γαλαζοαίματους, δεν σημαίνει ότι στερείται πολυτέλειας. Το αντίθετο, θα έλεγα. Στην πλούσια έκδοση Autobiography της δοκιμής, θα βρείτε εξαιρετικά δέρματα με μοναδικές σε στυλ και συναρμογή λεπτομέρειες, οι οποίες συνεχίζουν την 50χρονη παράδοση των Range, Sport και μη.
Η «ψηφιοποίηση» της καμπίνας, ως κυρίαρχη τάση της εποχής, συνεπάγεται με έναν μινιμαλισμό που άλλοτε λειτουργεί και άλλοτε όχι. Πολλές λειτουργίες έχουν ενσωματωθεί στην κεντρική οθόνη και αυτό, όσο κι αν ευνοεί τον εσωτερικό διάκοσμο, είναι συχνά σε βάρος της λειτουργικότητας. Η μεγάλη οθόνη των 13,1 ιντσών του συστήματος PIVI είναι όπως πάντα ένα εξάρτημα που άλλοτε συνεργάζεται άψογα και άλλοτε σε προβληματίζει. Υποχρεωτικά από εκεί περνούν ακόμη και απλές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η ροή του αέρα μέσα από τους αεραγωγούς. Κάποτε είχαμε τους μηχανικούς ροοστάτες τους οποίους θεωρούσαμε αθάνατους. Ε, ακόμη και αυτοί έχουν «ψηφιοποιηθεί». Τουλάχιστον η ένταση του ήχου ρυθμίζεται με φυσικό τρόπο από ένα θαυμάσιο ροοστάτη στο κέντρο του ταμπλό, δίπλα στον επιλογέα του κιβωτίου.
Η οθόνη αφής μπορεί να αποσπά την προσοχή, όμως ο πίνακας οργάνων είναι αυτός που χρειάζεται περισσότερη εξοικείωση. Όπως σε όλα τα Land Rover τελευταίας γενιάς, η οθόνη των 13,7 ιντσών είναι ακόμη μία χαμένη ευκαιρία. Υπέροχα τα γραφικά της μεν, περίπλοκος ο χειρισμός της δε. Παρά τις όποιες προσπάθειες να μάθουμε τη λειτουργία του συστήματος, τίποτε δεν γίνεται με άμεσο τρόπο από τους διακόπτες στην αριστερή πλευρά του τιμονιού. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να περιορίζεσαι στις δύο-τρεις μόνο βασικές λειτουργίες που μπορείς να χειρίζεσαι με άνεση. Επίσης, δεν μπορούν όλα ή σχεδόν όλα, να γίνονται από τον διακόπτη των φλας στην αριστερή πλευρά του τιμονιού. Ναι, από εκεί ανατρέχεις στα μενού του υπολογιστή ταξιδιού που καλύπτει το κάτω μέρος της οθόνης οργάνων. Αυτή δεν είναι κατά τη γνώμη μας μία εργονομία που αρμόζει σε αυτοκίνητο με τέτοιο τεχνολογικό υπόβαθρο και τιμή. Από τα όργανα θα θέλαμε επίσης περισσότερες πληροφορίες, κυρίως από τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος, η οποία είναι πολύ σημαντική σε ένα επαναφορτιζόμενο. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας, παρά μόνο εναπομένουσας αυτονομίας σε χιλιόμετρα.
Τουλάχιστον στο παρκάρισμα και σε επιτόπιους γενικότερα ελιγμούς, η κεντρική οθόνη έχει δυνατότητες που σε κάνουν να ξεχνάς στη στιγμή τις όποιες εργονομικές αδυναμίες της. Οι πολυάριθμες κάμερες στο αμάξωμα χαρίζουν μία πλήρη εικόνα περιφερειακά, σε σημείο να ξεχνάς ότι το αυτοκίνητο έχει και εξωτερικούς καθρέπτες. Σε μία εποχή που τα ηλεκτρονικά έχουν πια κυριαρχήσει, τέτοιος εξοπλισμός κάνει τη διαφορά. Αντίθετα, εξαρτήματα όπως ο κεντρικός καθρέπτης Clear Sight μου δίνουν την αίσθηση ότι επιχειρείται αυτό που ονομάζουμε «techwashing» – μία τεχνοκρατική δηλαδή, πλύση εγκεφάλου. Στη θέση του κλασικού καθρέπτη βρίσκεται μία οθόνη η οποία μεταδίδει εικόνα από μία κάμερα στο πίσω μέρος. Τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης είναι αδιαμφισβήτητα. Μεγαλύτερη φωτεινότητα τη νύχτα και ευρύτερο οπτικό πεδίο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον αυτοκινητόδρομο. Εκεί όπου μπορείς να ελέγχεις τι συμβαίνει δύο λωρίδες παραδίπλα. Όμως (πάντα υπάρχει ένα «όμως») αυτή η τεχνοκρατική λύση σε ένα αρχαίο πρόβλημα ενέχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Κάθε φορά που στρέφεις το βλέμμα σου από τον δρόμο στον καθρέφτη/οθόνη, τα μάτια καλούνται να εστιάσουν από τα αρκετά μέτρα που τα χωρίζουν από τον δρόμο στα ελάχιστα εκατοστά, όπου βρίσκεται ο καθρέφτης. Και αυτό είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, καθώς κάθε φορά απαιτούνται κάποια δέκατα του δευτερολέπτου μέχρι το βλέμμα να εστιάσει στην οθόνη για να δεις με ευκρίνεια όσα μεταδίδει. Αυτό απλά δεν συμβαίνει με ένα συμβατικό καθρέπτη, μιας και δε χρειάζεται προσαρμογή του ματιού σε κοντινότερη απόσταση. Όταν κοιτάμε σε έναν καθρέπτη, το βλέμμα εστιάζει στο είδωλο –δηλαδή κάποια μέτρα μακριά– παρά σ’ αυτόν. Οπότε, τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Αν σας κουράσει η χρήση της οθόνης, σβήνετε το Clear Sight χωρίς δεύτερη σκέψη και εμπιστεύεστε τον παραδοσιακό, καλό καθρέφτη.
ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
Ακόμη ένα κάστρο θα πέσει το 2024, όταν η Range Rover παρουσιάσει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο. Μέχρι τότε, αυτό εδώ το επαναφορτιζόμενο P510e μας δίνει μία πρώτη ιδέα του πώς θα είναι τα πράγματα στο προσεχές μέλλον. Διαθέτοντας έναν ηλεκτροκινητήρα 143 ίππων και μεγάλη (για υβριδικό) μπαταρία 38,2 kWh, το Sport είναι ένας εξαιρετικός προσομοιωτής BEV, περισσότερο απ΄ όσο μας έχουν συνηθίσει άλλα plug-in hybrid. Με ηλεκτρική αυτονομία 90 χιλιομέτρων – και μιλάμε για πραγματική τιμή σε ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης, αυτό το Range Rover μπορείς άνετα να το χρησιμοποιείς ως ηλεκτρικό σε καθημερινή βάση. Εκμηδενίζοντας έτσι την κατανάλωση βενζίνης, αρκεί να έχεις την όρεξη και τη δυνατότητα να παίζεις με πρίζες, wallbox και ταχυφορτιστές. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξοικονομήσεις χρήματα, διότι όπως εξηγούμε στις επόμενες σελίδες, εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές του ρεύματος, μόνο οικονομικά δεν είναι πλέον τα ηλεκτρικά. Τι μένει λοιπόν; Να φορτίζεις το υβριδικό σου Range Rover για τη χαρά της ηλεκτροκίνησης και μόνο. Αρκεί να ξεχάσεις τις εντυπωσιακές επιταχύνσεις και θα απολαμβάνεις διαδρομές δίχως ίχνος θορύβου ή κραδασμού από τον έτσι κι αλλιώς πολιτισμένο εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα βενζίνης. Ως ηλεκτροκίνητο, το Sport επιταχύνει σα να κρύβει μέσα του ένα αόρατο λάστιχο, το οποίο υπακούει θαυμάσια στην παραμικρή μετατόπιση του δεξιού πεντάλ. Και αν αυτή η μετατόπιση είναι έντονη (το οποίο προφανώς σημαίνει ότι δεν σου αρκεί η ηλεκτρική ισχύς), τότε μπαίνει στο παιχνίδι ο βενζινοκινητήρας, ο οποίος έχει τη δύναμη (400 ίππων) ενός V8, αλλά με δικό του χαρακτήρα. Έναν πολύ έντονο χαρακτήρα, θα προσθέσω, όσο και μία στρογγυλεμένη απόδοση ισχύος, η οποία οφείλεται στην ηλεκτρική υποβοήθηση, όπως και η ακαριαία απόκριση στο γκάζι. Μπορεί ως τώρα να μιλήσαμε για τη χαρά της αθόρυβης και μηδενικών ρύπων ηλεκτροκίνησης. Όμως και η μουσική υπόκρουση του βρετανικού straight-six κάπου στο βάθος του καπό, είναι θαυμάσια, ειδικά όταν συνοδεύεται από τις ιδανικές αλλαγές εκ μέρους του αειθαλούς οκτατάχυτου ZF.
Κι εδώ επιστρέφουμε σε γνώριμες συνήθειες, που ίσως σύντομα να αποτελούν παρελθόν. Όπως το παιχνίδι με τα χειριστήρια πίσω από το τιμόνι, τα οποία αποκαλύπτουν την πιο αθλητική πλευρά του βρετανικού SUV. Οι αλλαγές είναι ξεκάθαρες, αποφασιστικές και πάντα ακριβείς, με αποτέλεσμα να σε παρασύρουν στο ρυθμό της πραγματικής οδήγησης. Σαν κι εκείνη που απολαμβάναμε την εποχή που δεν μας απασχολούσαν τόσο οι εκπομπές ρύπων και η βιωσιμότητα των ταξιδιών μας. Όμως μέχρι εκεί, διότι αυτό εδώ το Range Rover, δεν φτιάχτηκε για να ανατρέπει τους νόμους της φυσικής και ούτε αισθάνεται τύψεις ή συμπλέγματα κατωτερότητας γι’ αυτό, απέναντι στον ανταγωνισμό, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το Sport είναι το βαρύτερο αυτοκίνητο που έχουμε δοκιμάσει ποτέ στην πίστα του Βαϊράνο, ζυγίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τρεις τόνους (παρά 17 κιλά για την ακρίβεια). Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να μιλάμε για μία ξυραφένια κατασκευή στο δρόμο, αλλά για ένα αυτοκίνητο που απλά θέλει να είναι πιο γυμνασμένο από το μεγάλο Range. Και το καταφέρνει αυτό χάρη σε ένα σύστημα τετραδιεύθυνσης που κάνει αισθητή την παρουσία του παντού και πάντα. Στις χαμηλές ταχύτητες; Η ευελιξία του μεγάλου SUV είναι απρόσμενη. Στον αυτοκινητόδρομο; Οι αλλαγές λωρίδας είναι πιο συγκροτημένες, άρα και πιο άνετες. Η τετραδιεύθυνση κάνει δουλειά ακόμη και στο όριο, όπου για πρώτη φορά έχουμε ένα Land Rover που επιτέλους δεν επιστρατεύει με το παραμικρό τα ηλεκτρονικά του συστήματα διαχείρισης, ούτε τα υποχρεώνει σε υπερωρίες.
Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω το γεωμετρικό σχήμα του αμαξώματος και την κυρίαρχη θέση οδήγησης, το αποτέλεσμα είναι ένα καθ’ όλα αγχολυτικό αυτοκίνητο. Είτε οδηγείς σε ανοιχτό δρόμο, είτε στην κίνηση της πόλης, είτε ακόμη περισσότερο σε πολύωρα ταξίδια. Στον αυτοκινητόδρομο, μόνο οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξουν έναν ελαφρύ αεροδυναμικό θόρυβο, ο οποίος δεν επηρεάζει στο παραμικρό την εκπληκτική άνεση του αυτοκινήτου. Σε αυτή συνεισφέρουν μάλιστα και τα ADAS, τα οποία χειρίζεσαι με μεγάλη ευκολία από τους διακόπτες και τα πλήκτρα στη δεξιά πλευρά του τιμονιού. Σε αντίθεση με κάποιες λειτουργίες του infotainment, να προσθέσουμε.
Όλες οι ειδήσεις