Το νέο Honda ZR-V διεκδικεί μία θέση στον ήλιο σε μία πολύ δύσκολη κατηγορία. Θα τα καταφέρει; Ίδωμεν…
Σοφιστικέ τεχνολογικά, φτιαγμένο για να υπηρετεί τον ιδιοκτήτη του απροβλημάτιστα για χρόνια πολλά, περιποιητικό με τους καλεσμένους του και, επιπλέον, έχει και μία τσαχπινιά στη συμπεριφορά του. ZR-V το φωνάζουν, περί της Honda το ολοκαίνουριο -γνήσιο- τέκνο της πρόκειται, που διεκδικεί μία θέση στον ήλιο σε μία πολύ δύσκολη κατηγορία. Θα τα καταφέρει; Ο καιρός θα δείξει…
του Αλέξανδρου Ι. Βενιού, φωτογραφίες: Ναυσικά Βασιλειάδου
«Δε σπάει δε χαλάει»… η πλέον ακριβής και περιεκτική πρόταση που χαρακτηρίζει διαχρονικά την οντότητα των μοντέλων που παράγουν οι Ιάπωνες κατασκευαστές συλλήβδην. Μία πρόταση -σλόγκαν που μάλλον έχετε αντικρίσει άπειρες φορές σε δοκιμές ελληνικών περιοδικών αυτοκινήτου και όχι άδικα. Ποιότητα κατασκευής και αξιοπιστία σε βάθος χρόνου οι αιτίες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη διατύπωση, που πέραν πάσης αμφιβολίας αποτελεί εύσημο και δη ζηλευτό. Διόλου τυχαίο άλλωστε το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως όποιος έχει συμβιώσει με κάποιο απωανατολίτικο μοντέλο ανεξαρτήτως φίρμας δύσκολα θα αλλαξοπιστήσει λόγω αυτών ακριβώς των εγγενών, άκρως σημαντικών πλεονεκτημάτων.
Η Honda από την αρχή της ύπαρξης της έως τις μέρες μας ασφαλώς και πρωτοστατεί στο «δεν σπάει δεν χαλάει», προτάσσοντας επιπλέον και επιθετικό χαρακτήρα, λίγο έως πολύ κατά περίπτωση, απόρροια της πολυετούς και πολύ πετυχημένης εμπλοκής της στη Φόρμουλα Ένα κατά κύριο λόγο. Εν προκειμένω, το ολοκαίνουριο ZR-V, το οποίο έρχεται να καλύψει στην γκάμα των SUV της ιαπωνικής εταιρίας το κενό ανάμεσα στο HR-V και στο CR-V, δεν περιλαμβάνει στο pedigree του επιθετικότητα. Λογικό και αναμενόμενο σαφώς. Αντ’ αυτής προτάσσει και έναν ιδιαίτερα πολιτισμένο χαρακτήρα, διανθισμένο όμως με ψήγματα σπιρτάδας, που εντέλει βοηθούν να χτίσεις μαζί του μία σχέση βαθιάς αγάπης.
Dress Code κατά τας γραφάς
Ψηλό (ύψος 1,62 μ.), φαρδύ (πλάτος 1,84 μ.), με ικανή απόσταση από το έδαφος (18 εκ.), οπότε πληροί το «προαπαιτούμενο» των SUV, που δεν είναι άλλο από τον όγκο που καταλαμβάνει στο χώρο, στοιχείο που του προσθέτει πόντους σε επίπεδο εντυπωσιασμού. Και παρότι οι γραμμές που ορίζουν το εξωτερικό παρουσιαστικό του σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται ρηξικέλευθες, καθώς κινούνται σε συμβατικά μονοπάτια, εντούτοις τονώνουν την εικόνα του σ’ αυτό το επίπεδο συνολικά. Το στοιχείο που ξεχωρίζει αμέσως εδώ είναι το δίχως άλλο το εμπρόσθιο τμήμα: Οι κομψοί προβολείς (που έχουν πολύ καλή απόδοση τη νύχτα), σε συνδυασμό με τη μεγάλη μάσκα -κυψελοειδούς διαμόρφωσης στην έκδοση Sport της δοκιμής- και τον εμπρός προφυλακτήρα, αποδίδουν ένα σύνολο που αποπνέει δυναμισμό.
Και μιας και αναφερθήκαμε στον προφυλακτήρα, αυτός στα άκρα του διαθέτει κάθετους αεραγωγούς, που σύμφωνα με την εταιρία συμβάλλουν στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης κατά την κίνηση. Σε ανάλογα συμβατικά μονοπάτια κινείται και η στρογγυλεμένη σχεδίαση του πίσω μέρους και εδώ ξεχωρίζουν οι διπλές τραπεζοειδείς απολήξεις των εξατμίσεων στα δύο άκρα του πίσω προφυλακτήρα. Όλα τα προαναφερόμενα συνθέτουν βεβαίως μία μοντέρνα, όμορφη φιγούρα που υπερκαλύπτει τα κριτήρια επιλογής του αγοραστικού κοινού στο οποίο απευθύνεται το ZR-V. Tην ίδια ώρα, αν εστιάσουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα δούμε πως τα 4,56 μέτρα του μήκους του συνιστούν μία τιμή που δεν είναι ακραία και έχει σημαντικό όφελος επί του πρακτέου, καθώς δεν απαιτεί ένα γήπεδο για να παρκάρει. Παράλληλα όμως τα 2,65 μέτρα του μεταξονίου συνάδουν με πολύ άνετους χώρους για όλους τους επιβάτες (έστω κι αν είναι υψηλόσωμοι), σε αντίθεση με το χώρο αποσκευών που περιορίζεται στα 390 λίτρα χωρητικότητας, τιμή μέτρια σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Βέβαια, υφίσταται η δυνατότητα πλήρους αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων, κίνηση που αυξάνει τη χωρητικότητα στα 1.311 λίτρα, ενώ η σωστή σχεδίαση των πλευρικών τοιχωμάτων επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευσή του.
Είπαμε δε σπάει, δε χαλάει!
Η ευρυχωρία στο σαλόνι του ZR-V συμπληρώνεται όντως ιδανικά από την άψογη ποιότητα κατασκευής, την προσεγμένη εργονομία και την παρουσία υψηλής τεχνολογίας. Τα πρώτα δύο στοιχεία αναμενόμενα, εφόσον αναφερόμαστε σε Honda, όπως άλλωστε και το τρίτο στοιχείο, εφόσον αναφερόμαστε σε ένα σύγχρονο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρίας. Πράγματι στο εσωτερικό κυριαρχούν η γνώριμη συμπαγής αίσθηση που μαρτυρά άριστη συναρμολόγηση, η υψηλή ποιότητα υλικών και το αψεγάδιαστο φινίρισμα, άπαντα σε πλήρη αρμονία, συνθέτοντας ένα πολύ πολύ ευχάριστο σύνολο.
Ακολούθως, η εργονομία, όσον αφορά, στη λειτουργικότητα, στο χειρισμό των επιμέρους χειριστηρίων, μα κυρίως στο χειρισμό του εξοπλισμού ψηφιακής τεχνολογίας και ιδιαίτερα της σουίτας τεχνολογιών Honda SENSING (στάνταρ εξοπλισμός), είναι κατά τέτοιον τρόπο δομημένη ώστε να εξασφαλίζει την άμεση προσαρμογή του οδηγού, ακόμα και όσων δεν έχουν σχέση με τα γκάτζετ. Άκρως εύστοχη εδώ η τοποθέτηση κάτω ακριβώς από το infotainment κλασικών περιστροφικών χειριστηρίων για τον κλιματισμό, καθώς και πλήκτρων για την περιήγηση στο μενού στην οθόνη του infotainment (διάστασης 9 ιντσών, το οποίο διαθέτει και καλά γραφικά). Επιπρόσθετα, ο χειρισμός μπορεί να επιτευχθεί εξίσου εύκολα και μέσω των μικρών χειριστηρίων που εδρεύουν στα μπράτσα του τιμονιού.
Την ίδια ώρα, η παρουσία πέντε θυρών USB-A και USB-C στο σαλόνι, καθώς και της επιφάνειας ασύρματης φόρτισης για smartphones (μέσω Apple CarPlay και Android Auto) στη βάση της κονσόλας παρέχουν στους επιβάτες τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνδεσιμότητας. Ξεχωριστή αισθητική πινελιά αποτελεί εδώ η ιδιόμορφη σχεδίαση σε δύο επίπεδα της κεντρικής κονσόλας, η οποία φιλοξενεί τον επιλογέα ταχυτήτων shift-by-wire (με μπουτόν για την επιλογή των σχέσεων) και στο κάτω τμήμα της προσφέρει έναν επιπλέον χώρο για την τακτοποίηση μικροαντικειμένων.
Δυνατά και υβριδικά!
Η ενασχόληση της Honda με την υβριδική τεχνολογία μόνο είδηση δεν αποτελεί, ούτε φυσικά νεόκοπη είναι, καθώς έχει εμπλακεί ενεργά από το 1999 με την πρώτη γενιά του Insight. Από τότε έως και σήμερα δεν εγκατέλειψε την εντατική ενασχόλησή της στον συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα, εννοείται, γεγονός που έχει αποδώσει καρπούς. Προηγήθηκε πέρυσι το πλήρως υβριδικό Civic και τώρα έρχεται η σειρά του ZR-V να ενισχύσει τη θετική αποτίμηση. Διόλου τυχαίο θα παρατηρήσει ο καλά διαβασμένος, μιας και το ολοκαίνουριο ιαπωνικό SUV χρησιμοποιεί το ίδιο ακριβώς υβριδικό σύστημα κίνησης e:HEV του αδελφού Civic.
Συνοπτικά αποτελείται από έναν δίλιτρο, τετρακύλινδρο, ατμοσφαιρικό, 16βάλβιδο βενζινοκινητήρα VTEC 143 ίππων, που λειτουργεί σε κύκλο Άτκινσον, δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας πρωτεύων 184 ίππων και ένας δευτερεύων που λειτουργεί ως γεννήτρια και συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ θερμικού και ηλεκτροκινητήρα), τοποθετημένους σε σειριακή διάταξη, και μία μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής ενεργειακής πυκνότητας. Η πρώτη ιδιαιτερότητα του υβριδικού συστήματος e:HEV της Honda έγκειται στο ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δίλτρος βενζινοκινητήρας έχει ισχνή συμμετοχή στην κίνηση του αμαξώματος (ουσιαστικά εμπλέκεται μόνο σε φάση πλήρους επιτάχυνσης), λειτουργώντας στην πλειονότητα των περιπτώσεων ως γεννήτρια για τη φόρτιση της μπαταρίας.
Η δεύτερη ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι στο εν λόγω υβριδικό σύστημα η μετάδοσή του απαρτίζεται από ένα κιβώτιο μονής σχέσης, αντί του κλασικού αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Στην πράξη η λειτουργία του e:HEV είναι εξαιρετική και η μετάβαση από ηλεκτρική, υβριδική και θερμική κίνηση ολοκληρώνεται αστραπιαία, δίχως ο οδηγός να αντιλαμβάνεται το παραμικρό, πέραν βεβαίως της συνεχούς ροής δύναμης, που είναι πανταχού παρούσα. Αυτό το θετικό χαρακτηριστικό του μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί στη λειτουργία του κιβωτίου μονής σχέσης, το οποίο διαθέτει το γνώριμο σύστημα linear shift control, στην αναβαθμισμένη εκδοχή του. Εκτός όμως από την απρόσκοπτη ροή δύναμης, το linear shift control διαθέτει ένα επιπλέον στοιχείο: Όσο ο οδηγός βυθίζει το πεντάλ του γκαζιού και αυξάνεται η ροή ενέργειας, το εν λόγω σύστημα διακόπτει στιγμιαία τη παροχή ρεύματος, προσομοιάζοντας έτσι τα ανεβάσματα σχέσεων ενός συμβατικού κιβωτίου. «Γκατζετάκι» θα σχολιάσει ο επιμένων παραδοσιακά και θα συμφωνήσουμε σιωπηλά μαζί του, έτσι για να λέμε τα πράγματα ως έχουν δηλαδή.
Αντίθετα, κάθε άλλο παρά «γκατζετάκι» αποτελεί η παρουσία των paddles στα μπράτσα του τριάκτινου τιμονιού, μέσω των οποίων ο οδηγός ρυθμίζει το βαθμό ανάκτησης ενέργειας μεταξύ τεσσάρων επιπέδων. Όλα τα προαναφερθέντα, τα ιδιαίτερα προχωρημένα από τεχνολογικής άποψης, πώς εξαργυρώνονται στην αντλία του βενζινάδικου; Μα φυσικά με μία μέση κατανάλωση η οποία στην πράξη όπως καταγράφηκε στη δοκιμή μας δεν ξεπερνά τα 6,9 λίτρα/100χλμ. Μία τιμή πάρα πολύ καλή, τόσο σε σχέση με τον όγκο του ZR-V όσο και σε σχέση με το γεγονός ότι επιτεύχθηκε χωρίς καμία απολύτως εγκράτεια από μέρους μας!
Ανέλπιστα ζωηρό!
Πίσω από το πολύ γρήγορο (2,4 στροφές από τέρμα σε τέρμα) ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του ZR-V, καθισμένοι αναπαυτικά στην πολύ καλή θέση οδήγησης και η γεύση που προκύπτει είναι ανέλπιστα ικανοποιητική. Η ρύθμιση της ανάρτησης (γόνατα McPherson εμπρός, σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω, αμφότερες με αντιστρεπτικές ράβδους), σε συνδυασμό με τη γραμμική απόδοση του υβριδικού συστήματος, το μασίφ πλαίσιο και την καλή αίσθηση του τιμονιού, έχει ως αποτέλεσμα μία ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Στις στροφές, παρά το αυξημένο ύψος από το έδαφος μα και το βάρος των 1.604 κιλών, οι αναρτήσεις ελέγχουν άψογα τις κινήσεις του αμαξώματος χωρίς να αναπτύσσονται κλίσεις, γεγονός που εξαργυρώνεται σε καλή κατευθυντικότητα και υψηλή πλευρική πρόσφυση, με τις απότομες αντιδράσεις να λάμπουν διά της απουσίας τους.
Εδώ ο «ζωηρός» έως και αμετανόητος χειριστής θα σημειώσει πως με τους κατάλληλους χειρισμούς (βλ. άφημα του γκαζιού λίγο πριν ή εντός της στροφής) το πίσω μέρος ανοίγει προοδευτικά την τροχιά του – πριν επέμβει το διακριτικό σύστημα ευστάθειας – τόσο όσο χρειάζεται όμως για να διατηρείς τη φόρα σου, προκαλώντας εντέλει μία καλοδεχούμενη ευφορία. Αν δεν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία οδηγών και αρκείστε στο να κάνετε τη διαδρομή σας δίχως υπερβολές, προσπεράστε το σχόλιο, καθώς σε ήπιους ρυθμούς το ZR-V είναι αυστηρά ουδέτερο. Ωστόσο, τόσο οι αμετανόητοι όσο και οι ήρεμοι – εγκρατείς θα παρατηρήσουν απώλεια της ελκτικής πρόσφυσης στην απότομη επιτάχυνση, φαινόμενο που το αποδίδουμε στην απόδοση των ελαστικών που φορούσε το λευκό αυτοκίνητο της δοκιμής μας (Dunlop SP Sport Maxx). Ευχάριστο με τον τρόπο του και ταυτόχρονα ασφαλέστατο στις στροφές λοιπόν, ενώ την ίδια ώρα αποδεικνύεται εξίσου ευχάριστο και ιδιαίτερα άνετο στο ταξίδι.
Τα αναπαυτικά καθίσματα, η απόσβεση των αναρτήσεων και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου στην καμπίνα, όλα αυτά επιτρέπουν σε οδηγό και επιβάτες να παραμένουν ξεκούραστοι στο ταξίδι, ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα οι προσπεράσεις ακόμα και με πλήρες φορτίο, χάρη στην άμεση απόκριση του υβριδικού συστήματος, ολοκληρώνονται τάχιστα και με ασφάλεια, έστω κι αν δεν έχει επιλεγεί το Sport πρόγραμμα λειτουργίας. Όσον αφορά στην πρόταση «σχετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου στην καμπίνα», αυτή σχετίζεται με τη λειτουργία του κιβωτίου μονής σχέσης και μόνον, καθώς η ηχομόνωση είναι εξαιρετική. Ειδικότερα σε φάση πλήρους επιτάχυνσης ή με ταχύτητες από 140 χλμ./ώρα και πάνω, το βουητό από τη μετάδοση είναι αισθητό ως είθισται άλλωστε σε ανάλογες περιπτώσεις.
Παρ’ όλα αυτά εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε πως η στάθμη του θορύβου είναι πολύ χαμηλότερη αναλογικά και εντέλει δεν φθάνει σε επίπεδα ενοχλητικά. Όσον αφορά στις αστικές μετακινήσεις, κινείται αθόρυβα και πάντα πολύ σβέλτα (λόγω του ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμπλέκεται μόνον ο ηλεκτροκινητήρας), το γρήγορο τιμόνι κόβει αρκετά, γεγονός που του επιτρέπει να παρκάρει με μεγάλη ευκολία, ενώ οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες προσφέρουν πολύ καλή περιμετρική ορατότητα. Το μόνο, λιγότερο θετικό, που καταγράψαμε στο σημείο αυτό αφορά στην ελαφρώς μειωμένη ενδοτικότητα των αναρτήσεων στις εγκάρσιες κακοτεχνίες του δρόμου. Πέραν αυτού, πρόβλημα ουδέν, ενώ το ίδιο ακριβώς σχόλιο αποσπά και η απόδοση των φρένων του (αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός, απλοί δίσκοι πίσω) που το σταματούν αποτελεσματικά, έχουν αντοχή στη σκληρή χρήση, ενώ και το πεντάλ έχει γραμμική απόκριση.
Honda με προσόντα;
Αναμφίβολα ναι και ιδιαίτερα σημαντικά! Το νέο ZR-V ως γνήσιο τέκνο της φημισμένης οικογένειας του αείμνηστου Soichiro Honda τηρεί ευλαβικά και τιμά στο έπακρον τις αρχές και την παράδοση της ιαπωνικής εταιρίας, όντας αψεγάδιαστο σε ποιότητα κατασκευής, προχωρημένο τεχνολογικά και ευχάριστο στο δρόμο με τον δικό του τρόπο. Ειδικότερα με τα μέτρα και τα σταθμά της κατηγορίας των SUV στην οποία ανήκει, προτάσσει επιπλέον σύγχρονη εμφάνιση, πολύ καλούς χώρους για τους επιβάτες, αλλά και ένα άρτιο από πάσης πλευράς υβριδικό σύστημα που του εξασφαλίζει υψηλή ενεργητική ασφάλεια με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.
Στην εξίσωση, ελάχιστα πριν τη τελική ετυμηγορία, επιβάλλεται να συμπεριληφθούν όμως και τα λιγότερο θετικά χαρακτηριστικά του, στα οποία συγκαταλέγονται ο μικρός χώρος αποσκευών και η απόδοση της ανάρτησης στις εγκάρσιες κακοτεχνίες. Η τιμή πώλησης της βασικής έκδοσης Elegance στις 44.700 ευρώ με την πρώτη ματιά φαντάζει ίσως και αλμυρή, οπότε εδώ να σας προλάβουμε και να πούμε πως έχει αντίκρισμα σε ένα πολύ ολοκληρωμένο σε όλα τα επίπεδα οικογενειακό αυτοκίνητο που προσφέρεται με πλούσιο βασικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει τα πάντα. Επιπλέον, δε, συνοδεύεται και από 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης ή 100.000 χλμ. (όποιο από τα δύο έρθει πρώτο) για το υβριδικό σύστημα και τα μηχανικά μέρη.
Διαβάστε προσεκτικά τα παραπάνω, μα κυρίως οδηγήστε το ZR-V και κινηθείτε αναλόγως!
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας
Τετρακύλινδρος σε σειρά, 16βάλβιδος VTEC άμεσου ψεκασμού βενζίνης
Χωρητικότητα 1.993 κ.εκ.
Iσχύς θερμικού κινητήρα
Μέγιστη ισχύς: 143 ίπποι / 6.000 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή: 186 Nm / 4.500 σ.α.λ.
Iσχύς ηλεκτροκινητήρα
Μέγιστη ισχύς: 184 ίπποι
Συνδυαστική απόδοση υβριδικού συστήματος
Μέγιστη ισχύς: 184 ίπποι / 6.000 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή: 315Nm / 4.500
Μετάδοση
Κίνηση στους εμπρός τροχούς
Αυτόματο κιβώτιο μονής σχέσης
Επιδόσεις
Τελική ταχύτητα: 173 χλμ./ώρα
Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα: 7,8 δλ.
Κατανάλωση καυσίμου
Κατασκευαστή (WLTP): 5,7 λίτρα/100 χλμ.
Δοκιμής: 6,9 λίτρα/100 χλμ
Εκπομπές CO2: 130 γρ./χλμ.
Pεζερβουάρ
57 λίτρα
Μπαταρία
Ιόντων λιθίου
Χωρητικότητα –
Αμάξωμα
Διαστάσεις (μήκος x πλάτος x ύψος) χλστ.: 4.568 x 1.840 x 1.620
Μεταξόνιο χλστ.: 2.657
Βάρος: 1.604 κιλά
Χώρος αποσκευών
390 λίτρα
Τιμή αγοράς
Βασική έκδοση (ELEGANCE): από 44.700 ευρώ
Έκδοση δοκιμής (SPORT): από 51.800 ευρώ
Τέλη κυκλοφορίας
83,20 ευρώ
Όλες οι ειδήσεις
Bugatti Bolide: Έτσι φρενάρεις… 1.826 ίππους