ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή Smart #3 Brabus: με επιδόσεις supercar και μεγάλους χώρους

dokimi-smart-3-brabus-me-epidoseis-supercar-kai-megalous-chorous-755438

Από τα θηρία της Mercedes και τις αγριεμένες εκδόσεις των μικρών Smart, η Brabus επανέρχεται και «βάζει χέρι» αυτήν τη φορά στο αμιγώς ηλεκτρικό #3, μεταμορφώνοντάς το σε έναν πύραυλο με χαρακτήρα, που ξεχωρίζει αρκετά από τα συγγενικά μοντέλα του ομίλου της Geely.

Του Τρύφωνα Αλεξόπουλου, φωτογραφίες: Δημήτρης Μανώλαρος

Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τη Smart. Θα το κάνουμε, απλά όχι τη δεδομένη χρονική στιγμή, κυρίως γιατί στα χέρια μας δεν έχουμε το πρώτο μοντέλο της νέας Smart, με κωδική ονομασία #1, μα ούτε το «απλό» #3, αλλά την κορυφαία και πανίσχυρη έκδοση Brabus. Μπορούμε όμως να αναφέρουμε τα απολύτως απαραίτητα.

Η Smart είναι μια από τις πιο γνωστές μάρκες στον πλανήτη, αυτό είναι δεδομένο! Ξεκίνησε ως κοινοπραξία της Swatch (τα ρολόγια) και της Mercedes ώστε να δημιουργηθεί το μικρότερο αυτοκίνητο πόλης. Τα… ρολόγια αποχώρησαν από τη συμφωνία και ύστερα ήταν το «αστέρι» που με την υπομπράντα αυτή και το έξυπνο όνομα κατάφερε να γεμίσει όλον τον πλανήτη με τα μικρά αυτοκινητάκια. Ξεχάστε ότι ξέρατε, λοιπόν. Η Mercedes έκανε μια νέα κοινοπραξία και έδωσε το 50% στον κινεζικό υπερόμιλο Geely το 2021. Τα νέα Smart δεν θυμίζουν σε τίποτα τα λιλιπούτεια και αναγνωρίσιμα απ’ όλους αυτοκίνητα πόλης. Είναι όλα SUV, μοιράζονται τεχνολογίες με μάρκες όπως η Volvo και η Lynk & Co και έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από το παρελθόν. Ας γνωρίσουμε την κορυφαία έκδοση Brabus, η οποία έχει πολύ ενδιαφέρον. Αρχής γενομένης γιατί έχει ήχο εξάτμισης και ακραίες επιδόσεις.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΔΙ

Μια φορά κι έναν καιρό, τα Smart είχαν μήκος 2 μέτρα και 50 εκατοστά. Χωρούσαν παντού, έκαναν επιτόπια μανούβρα σε λιγότερο από 7 μέτρα κύκλου και ήταν ό,τι πρέπει για την πόλη. Μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ καιρό για να συμβεί αυτό ξανά. Τα νέα της μοντέλα βασίζονται στην πλατφόρμα SEA της Geely και είναι, οριακά, μεσαία SUV. Το #3 δηλαδή είναι σίγουρα, αφού έχει 4,4 μέτρα μήκος και είναι μεγαλύτερο από το αδελφάκι του #1 (4,27 μέτρα, λίγο μακρύτερο από το EX30 της Volvo), οπότε δεν αποτελεί απλά την κουπέ εκδοχή του.

Είναι πράγματι κουπέ, με έντονη καμπυλότητα στο πίσω μέρος και παράθυρα χωρίς πλαίσια. Το καλό της κοινοπραξίας αυτής είναι η αυστηρότητα της Daimler στο σχεδιαστικό κομμάτι, το οποίο έχει αναθέσει στη Mercedes. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεχωρίζει από τα άλλα κινέζικα μοντέλα που έχουν κοινή βάση. Αυτός είναι και ο λόγος που θα βρείτε κοινά στοιχεία με μοντέλα της Mercedes, όπως οι LED μπάρες που ενώνουν τα φωτιστικά σώματα, τόσο μπροστά όσο και πίσω. Η υπογραφή της Smart, πάντως, μένει ζωντανή, με λογότυπα σε όλο το αμάξωμα. Η γκάμα του μοντέλου είναι σπορτίφ έτσι κι αλλιώς, όμως οι πινελιές του Brabus του προσδίδουν έξτρα αγριάδα. Είναι οι ελαφρώς πιο δυναμικοί αεραγωγοί, οι «ανοιχτού» τύπου ζάντες 20” με τις κόκκινες δαγκάνες, η μεγάλη αεροτομή, οι κόκκινες λεπτομέρειες στους προφυλακτήρες, αλλά και η διχρωμία της οροφής, που ειδικά σε αυτό το μοτίβο λευκού-μαύρου το διαφοροποιούν αρκετά. Ρίξτε και μια ματιά στο καπό, πάνω από το λογότυπο της Smart, όπου υπάρχει ένας διακοσμητικός αεραγωγός. Τιμής ένεκεν των θερμικών κινητήρων που αποτελούν παρελθόν για τα Brabus Smart.

SMARTPHONE VIBES

Η καμπίνα δεν διαφοροποιείται πολύ από τα «απλά» #3, στα πρότυπα της εξωτερικής σχεδίασης, σε αυτήν την έκδοση Brabus, η οποία επωφελείται από κάθε είδους σπορ πινελιά και από alcantara. Έχει πολύ ενδιαφέρον και ξεκάθαρη επιρροή Mercedes. Για την ακρίβεια, με μια κλεφτή ματιά, στην κεντρική κονσόλα και σε ορισμένους διακόπτες, μπορεί να μπερδευτείς και να νομίζεις ότι είσαι μέσα σε ένα προηγούμενης γενιάς SUV της Merc. Δεν ισχύει όμως μόνο για τη σχεδίαση αυτό, αλλά και για την ποιότητα κατασκευής.

Είναι premium η αίσθηση στα περισσότερα σημεία, με αφρώδη πλαστικά σε ταμπλό και πόρτες, τα GLA-inspired ημι-μπάκετ καθίσματα και τις μεταλλικές λεπτομέρειες. Μόνο η πολύ ψηλή κεντρική κονσόλα έχει λίγο… πλαστική αίσθηση, όπως και η φάσα του ταμπλό που καλύπτεται από το ίδιο ασημένιο πλαστικό. Ακόμη και εκεί, όμως, ενσωματώνεται ο ατμοσφαιρικός φωτισμός με έναν πολύ ψηφιακό τρόπο, μέσα σε ένα black panel. Για την ακρίβεια οι LED λωρίδες, όπως και στα Mercedes, έχουν πλήρη παραμετροποίηση χρωμάτων και βρίσκονται κυριολεκτικά παντού στην καμπίνα.

Η ευρυχωρία και η πρακτικότητα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο για το μέγεθός του, όμως η εργονομία και ο χειρισμός που απαιτούν αρκετά στοιχεία δεν θα ταιριάξει καθόλου σε boomers ή πιουρίστες. Είναι ξεκάθαρα ένα GEN-Z μοντέλο, που δίνει μεγάλη βάση στην κουλτούρα της οθόνης, στα γραφικά και στην επεξεργαστική ισχύ. Η οθόνη για τον οδηγό περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα στις 9,2 ίντσες της, με όλη την πληροφορία να βρίσκεται στην μεγάλη κεντρική οθόνη αφής 12,8 ιντσών. Όσοι έχουν έφεση στα smartphones θα περάσουν ατελείωτες ώρες με ευχαρίστηση ώστε να ανακαλύψουν τις λειτουργίες που κρύβει στοn ψηφιακό της κόσμο. Όλοι οι υπόλοιποi θα το «περάσουν» αναγκαστικά και ως αγγαρεία, διότι απαιτεί αρκετό χρόνο προσαρμογής ώστε να «βρεις» τη χρυσή τομή της λειτουργικότητας.

Έχει αρκετά υπομενού και πάρα πολλές λειτουργίες, ένα τσίτα (ή μια αλεπού) που αλληλεπιδρά όποτε αλλάζεις το οδηγικό σου στιλ, αλλά και έναν πλανήτη ως συντόμευση του GPS. Θα τα θέλαμε λίγο πιο τακτοποιημένα, ωστόσο υπάρχουν συντομεύσεις, αλλά και ένα πολύ χρήσιμο preset, που συνδυάζει το επιλεγμένο σου πρόγραμμα οδήγησης, τα συστήματα υποβοήθησης της αρεσκείας σου και το επίπεδο της αναγεννητικής πέδησης που σε εξυπηρετεί περισσότερο. Όλα αυτά προφανώς και τα αλλάζει μεμονωμένα. Να δώσουμε τα εύσημα και στα φανταστικά ηχεία της Beats Audio, αλλά να «γκρινιάξουμε» για τη στάνταρ πανοραμική οροφή που δεν διαθέτει σκίαστρο και αφήνει τον έντονο «ελληνικό» ήλιο να διεισδύσει. Σίγουρα θα υπάρξουν aftermarket καλύμματα, όπως και σε ηλεκτρικά άλλα μοντέλα, οπότε μικρό το κακό.

BRABUSROCKET

Το πακέτο των ηλεκτρικών κινητήρων που διαθέτει το Brabus #3 το έχουμε συναντήσει σε αρκετά μοντέλα μέχρι στιγμής. Δώστε βάση, γιατί αυτό το SUV, αυτό το νέο μοντέλο της Smart, επιταχύνει ταχύτερα στα 100 χλμ./ώρα από στάση από μια Lamborghini Urus. Μην το ξαναδιαβάζετε, αλήθεια λέμε. Τη διαδικασία με το Launch Control, που στο μενού θα βρεις ως Rocket Launch, σε εκτοξεύει σε 3,7 δευτερόλεπτα, για την ακρίβεια σε λίγο λιγότερα απ’ αυτά, με βιαιότητα και χωρίς ίχνος σπιναρίσματος. Η τελική του ταχύτητα, όπως και στα μοντέλα της Volvo, περιορίζεται στα 180 χλμ./ώρα, τα οποία φτάνει με μεγάλη ευκολία.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά δικαιολογούν την αίσθηση «ρουκέτα», σε κάθε πάτημα του γκαζιού, όταν το πρόγραμμα Sport ή Brabus είναι ενεργοποιημένο. O πίσω σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη παραμένει ίδιος με το απλό #3, στους 272 ίππους και 343 Nm ροπής. Ένας ακόμη όμως βρίσκεται στον μπροστινό άξονα στο Brabus και προσθέτει άλλα 156 άλογα με 200 Nm ροπή. Το σύνολο αγγίζει τoυς 428 ίππους και τα 543 Nm ροπής, όμως η αίσθηση είναι τέτοια που φαίνονται πολύ περισσότερα στην πράξη. Όχι ότι είναι λίγα, η ηλεκτρική παράνοια της ιπποδύναμης την εποχή που διανύουμε μας έχει κάνει να υποτιμάμε την ιπποδύναμη supercars περασμένων ετών. Το Brabus #3 είναι κατά 303 ίππους πιο ισχυρό από το δυνατότερο θερμικό Smart όλων των εποχών. Είναι όμως και 1 τόνο πιο βαρύ.

Οι αλλαγές αυτής της έκδοσης δεν αφορούν μόνο τις επιδόσεις. Η Brabus έχει επιμεληθεί και το στήσιμό του, είναι πιο χαμηλό και έχει πιο σφιχτά αμορτισέρ, χωρίς αυτά να το καθιστούν μη υποφερτό στην καθημερινότητα. Ίσα ίσα, είναι πολύ άνετο, ήσυχο και ήρεμο. Όμως, σε αντίθεση με το παρελθόν, το τιμόνι του δεν «κόβει» πολύ, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτο στα στενά της πόλης. Από την άλλη, έχει ψηλή θέση οδήγησης (θα θέλαμε να κατέβαινε λίγο πιο χαμηλά) για καλύτερη ορατότητα και κάμερες πανοραμικής προβολής στην οθόνη για να γίνουν τα μανουβραρίσματα πιο εύκολα.

Αλλού είναι η ουσία αυτής της έκδοσης, βέβαια. Το Brabus #3 μεταμορφώνεται μόλις επιλέξεις το πρόγραμμα Sport ή ακόμα καλύτερα το Brabus. Το λεπτό, flat-bottom και τετραγωνισμένο τιμόνι από Alcantara βαραίνει αισθητά. Η απόκριση στο γκάζι γίνεται απόλυτη. Αλλά το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ο ήχος εξάτμισης από τα ηχεία, απόλυτα συγχρονισμένος με το γκάζι και ιδιαίτερα δυνατός, σε σημείο που μπορεί να κουράσει ή να σου δώσει την αίσθηση ότι «συντονίζει» στην πλήρη επιτάχυνση. Είναι παραμετροποιήσιμος, ενώ υπάρχουν επιλογές να προσομοιάζει δύο διαφορετικούς τύπους θερμικών κινητήρων από Brabus Smart του παρελθόντος (βενζίνης ή ντίζελ) – έχει και κάποιος διαστημικούς ήχος αλλά και την επιλογή της ησυχίας. Παρότι δεν έχει νόημα στην καθημερινή χρήση, όταν ξεκινάς να πιέζεις το αυτοκίνητο, σου δίνει αίσθηση της ταχύτητας και σε βοηθάει να το τοποθετείς πριν την επερχόμενη στροφή.

Είναι πιο σφιχτό από μοντέλα με αυτήν την πλατφόρμα και έχει πιο σίγουρο πάτημα. Το τιμόνι τουμ αν και έχει τεχνητή αίσθηση, είναι ακριβές. Πρέπει να κάνεις κάτι πολύ λάθος για να το βγάλεις από τα όριά του. Έχει πάρα πολύ πρόσφυση και το σύστημα της ηλεκτρικής τετρακίνησης μοιράζει τη ροπή με τέτοιον τρόπο που, ακόμα και αν το παρακάνεις και εμφανιστεί υποστροφή, είναι εύκολο διαχειρίσιμο. Είναι ισορροπημένο, ίσως όχι όσο υπερστροφικό θα το θέλαμε, αλλά προσφέρει μεγάλη σιγουριά. Τα ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας δεν απενεργοποιούνται πλήρως, ακόμα και στη φαινομενική απενεργοποίηση από τα μενού, οπότε κόβουν την «άτσαλη» ή επιτηδευμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης. Σε κάθε περίπτωση, με τις λιγοστές του κλίσεις, τη στιβαρότητα και την ισορροπία του πλαισίου, θα καταλήξεις πλαγιολισθαίνοντας, με το τιμόνι ευθεία και να εκτοξεύεσαι στην έξοδο της στροφής.

Η μπαταρία των 66 kWh, τεχνολογίας Li-NMC, όπως σε κάθε μοντέλο που τη «φοράει», διακρίνεται για την καλή κατανάλωση και εδώ συνδυάζεται ως στάνταρ με αντλία θερμότητας. Στην καθημερινή οδήγηση μπορεί να περιοριστεί στις 17 kWh/100 χλμ., που είναι αρκετές να του δώσουν μια ρεαλιστική μικτή αυτονομία 380 χιλιομέτρων, κοντά δηλαδή στα νούμερα της εταιρίας. Όμως, Brabus είναι αυτό και το γκάζι είναι γλυκό, οπότε πρέπει να είσαι πολύ συγκρατημένος για να βγάλεις πάνω από 330 με μία φόρτιση. Φορτίζει πολύ γρήγορα τουλάχιστον, αφού ο ενσωματωμένος φορτιστής δέχεται μέχρι 22 kWσε wallbox ή έως 150 kWσε DC. Διαδικασία του μισάωρου, δηλαδή, το 10-80%. Τέλος, διαθέτει τρία επίπεδα αναγεννητικής πέδησης, αλλά και λειτουργία οδήγησης με ένα πεντάλ (S-Pedal), το οποίο έχει περισσότερο αστική εφαρμογή και σε κίνηση, αφού μπορεί να επιβραδύνει έντονα, αλλά αρκετές φορές θα χρειαστεί να βάλεις το πόδι στο φρένο για τα τελευταία εκατοστά.

ΕΙΝΑΙ SMART;

Είναι πολύ «smart», αλλά Smart όπως τα ξέρουμε τόσα χρόνια δεν είναι. Είναι κάτι καινούργιο, όμως αν σβήσουμε τη μνήμη μας και το κρίνουμε ως #3, ένα ακόμα ηλεκτρικό SUV αυτής της κατηγορίας και δη επιδόσεων, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κοινοπραξία αυτή έκανε πολύ καλή δουλειά ώστε να δώσει τον δικό της «χαρακτήρα», στο ίδιο πακέτο που έχουν τόσα πολλά μοντέλα. Θα το περιγράφαμε ως μοντέλο επιδόσεων, όχι όμως ως σπορ κατασκευή. Είναι καταιγιστικά, έως τρομακτικά, γρήγορο, πλουσιοπάροχα εξοπλισμένο, άνετο για κάθε μέρα και με digital αύρα σε όλο του το είναι.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Ηλεκτροκινητήρες

Εμπρός, ασύγχρονος

Μέγιστη ισχύς: 156 ίπποι

Mέγιστη ροπή: 200Nm

Πίσω, σύγχρονος

Μέγιστη ισχύς: 272 ίπποι

Mέγιστη ροπή: 343 Nm

Ισχύς

Μέγιστη ισχύς: 428 ίπποι

Μέγιστη ροπή: 543 Nm

Μετάδοση

Κίνηση στους τέσσερις τροχούς

Επιδόσεις

Τελική ταχύτητα: 180 χλμ./ώρα

Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα: 3,7 δλ.

Μπαταρία

Li-NMC, 66 kWh

Κατανάλωση ενέργειας

Εταιρείας (WLTP): 17,0 kWh/100 χλμ.

Δοκιμής: 20,1 kWh/100 χλμ.

Αυτονομία

Εταιρίας (WLTP): 415 χιλιόμετρα

Δοκιμής: 380 χιλιόμετρα

Φόρτιση

AC 22 kW σε 3 ώρες

DC 150 kW σε 27 λεπτά (10-80%)

Αμάξωμα

Διαστάσεις (μήκος x πλάτος x ύψος) χλστ.: 4.440 x 1.844 x 1.556

Μεταξόνιο: 2.785 χιλ.

Βάρος: 1.890 κιλά

Χώρος αποσκευών

370 + 15 λ.

Τιμή αγοράς

Από 55.380€

(χωρίς την κρατική επιδότηση)

 

Όλες οι ειδήσεις

«Ανάσα» για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, πέρασε η τροπολογία για τους ρύπους

Hyundai Insteroid – Ένα αυτοκίνητο για την γενιά των meta-γρήγορων

Αυτό πρέπει να είναι το πιο χαζό μέτρο για μείωση της ταχύτητας

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο