Τα ηλεκτρικά SUV της έδειξαν τον δρόμο, τώρα είναι ώρα να λάμψουν και τα σεντάν! Η AUDI βρίσκεται σε «τρομερή φόρμα» τον τελευταίο χρόνο και το A5 αποτελεί τρανή απόδειξη για αυτό
Του Τρύφωνα Αλεξόπουλου Φωτογραφίες: Ναυσικά Βασιλειάδου, Δημήτρης Μανώλαρος
Υπάρχουν ρούχα για τη δουλειά, άλλα για εξόδους και άλλα για ταξίδια. Και μετά, υπάρχει εκείνο το ένα κοστούμι που σου πάει σε όλες τις περιστάσεις, με ό,τι κι αν το συνδυάσεις, όπως κι αν το φορέσεις. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το νέο Audi A5. Αντικαθιστώντας το A4 μετά από 30 χρόνια ιστορίας, το A5 Coupé και το Sportback, παίρνει τη θέση όλων και τη… φοράει με άνεση. Είναι επί της ουσίας ένα νέο κεφάλαιο για την Audi, η οποία φέρεται να επαναπροσδιορίζει τα πάντα, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και μετά από κάποια χρόνια αναζήτησης της νέας της ταυτότητας.
Δείχνει έτοιμο για όλα, ενώ παράλληλα διατηρεί ζωντανή την ψυχή του ντίζελ, με μία εκδοχή που για πρώτη φορά συναντούμε στο Group VAG. Είναι Mild Hybrid, όμως δεν διστάζει να κινηθεί για διαστήματα χωρίς να κάψει ούτε σταγόνα ντίζελ.
ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗ
Με την πρώτη ματιά… τρελαθήκαμε. Και απ’ ό,τι φαίνεται, όλοι τρελάθηκαν για όσο καιρό το είχαμε στα χέρια μας. Με το νέο A5, η Audi δεν ανακάλυψε τον τροχό, ούτε ξέφυγε σχεδιαστικά. Για την ακρίβεια, απλά μετέφερε τη λογική σχεδίασης των νέων αμιγώς ηλεκτρικών SUV της (αυτής με τον ζυγό αριθμό στο όνομά τους, πολύ σωστά) σε μια πιο κλασική σιλουέτα ενός σεντάν ή avant, ανάλογα με την εκδοχή του. Η νέα μάσκα μπροστά είναι single frame και στενόμακρη, με ένα κυψελωτό μοτίβο και ανοιχτούς αεραγωγούς. Προφανώς, το εξωτερικό πακέτο S-Line αγριεύει την εικόνα του, όμως πλέον είναι αρκετά πιο δυναμικό σε σχέση με το απερχόμενο A4 ακόμη και στη βασική του έκδοση.
Σημείο αναφοράς τα LED φώτα, τα οποία παραμένουν κορυφαία στην κατηγορία και διαθέτουν 8 διαφορετικά προεπιλεγμένες φωτεινές υπογραφές. Ξεχωρίζουν, επίσης, τα νεύρα στο καπό, το σμιλευμένο προφίλ με τους πρησμένους ώμους και η τύπου fastback οροφή. Δεν είναι coupé, αφού έχει πλαίσια στα παράθυρα, όμως η πέμπτη πόρτα ανοίγει μαζί με το τζάμι. Στο πίσω μέρος διαθέτει μια τρισδιάστατη LED μπάρα και, επιτέλους, πραγματικές απολήξεις για την εξάτμιση. Διπλές, μάλιστα, όπως συνήθιζε κάποτε η Audi, αλλά με τραπεζοειδές σχέδιο και μαύρο χρώμα σε αυτήν την έκδοση. Απ’ όπου και να το κοιτάξεις, έχει μια ακαταμάχητη ομορφιά το νέο A5.
ΑΠΟΛΥΤΗ
Όπως και ο εξωτερικός σχεδιασμός, έτσι και στην καμπίνα η στενή συγγένεια με το Q6 E-tron είναι εμφανής. Αυτό δεν έχει να κάνει όμως με τον εξηλεκτρισμό, αλλά με την κουλτούρα που θέλει να υιοθετήσει η Audi στον εσωτερικό κόσμο των μοντέλων της, παντρεύοντας οδηγοκεντρικά χαρακτηριστικά με hi-tech χαρακτήρα.
Το αποκαλεί Digital Stage και δεδομένου ότι η Audi ήταν πρωτοπόρος στην εσωτερική ψηφιοποίηση, καταλαβαίνετε ότι πλέον το έχουν πάει… αλλού. Ο οδηγός είναι στο επίκεντρο και περιτριγυρίζεται από ένα μεγάλο πάνελ με δύο οθόνες και ένα διευρυμένο σε λειτουργίες Head-up Display, το οποίο σου προβάλλει λίστες για πολυμέσα και πλοήγηση/συστήματα υποβοήθησης με επαυξημένη πραγματικότητα. Οι οθόνες έχουν διαγώνιο 11,9 και 14,5 ίντσες, αντίστοιχα, ενώ αμφότερες διαθέτουν τεχνολογία OLED. Η ανάλυση είναι κρυστάλλινη και η ποιότητα της τελευταίας γενιάς του λειτουργικού συστήματος MMI κορυφαία. Η τεράστια κεντρική οθόνη έχει τα πάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ασύρματη συνδεσιμότητα και ενημέρωση από δεδομένα δικτύου. Είναι επίσης πιο εύχρηστη από ποτέ, με εύκολα μενού και αρκετές συντομεύσεις, ενώ έχει μέχρι και Google Mapsdata στο ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης. Επιπλέον, υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση όσο και ενσύρματη με ισχύ έως 100 Watt.
Αν αυτές οι δύο οθόνες δεν φτάνουν, τότε μία ακόμη μπορεί να προστεθεί στο πλαίσιο προαιρετικού πακέτου, στην πλευρά του συνοδηγού και στις 10,9 ίντσες, όπως είδαμε για πρώτη φορά στο Q6 E-tron. Απ’ αυτήν όποιος κάθεται δεξιά μπορεί να δεις ταινίες ή ΥouΤube βίντεο, χωρίς ο οδηγός να μπορεί να κλέψει ούτε ένα βλέμμα, αφού του κρύβεται η γωνία θέασης. Περιττή, αν θέλετε τη γνώμη μου, ακόμη και αν είναι εντυπωσιακή η τριπλέτα το βράδυ, σε συνδυασμό με τον στάνταρ ατμοσφαιρικό φωτισμό. Προαιρετικά και στο πλαίσιο του λεγόμενου dynamic interaction light, η LED μπάρα, που διασχίζει όλο το μήκος του ταμπλό, αλληλοεπιδρά με τον οδηγό για λόγους ασφάλειας και όχι μόνο.
Στον τομέα της εργονομίας, παρότι δεν διαθέτει πολλά φυσικά κουμπιά και στο τιμόνι διατηρεί τη διάταξη με τους απτικούς διακόπτες, δεν μπορούμε να παραπονεθούμε. Κατ’ αρχάς, ο κλιματισμός ελέγχεται εύκολα από τα κουμπιά αφής, ενώ τα κουμπιά στο τιμόνι έχουν καλή απτική ανάδραση, οπότε δεν τα πατάς κατά λάθος, όπως σε άλλα μοντέλα. Τα δύο κανονικά κουμπιά για τα συστήματα υποβοήθησης και τις κάμερες στην κεντρική κονσόλα, αλλά και ο περιστροφικός διακόπτης για τον ήχο εν τέλει είναι τα μόνα που χρειάζεσαι, με τα απτικά κουμπιά για τα προγράμματα οδήγησης και τα χειριστήρια στις πόρτες να μην προβληματίζουν σε καμία περίπτωση. Όλα μια συνήθεια είναι στο A5, αρκεί να αποδεχτείς το ψηφιακό περιβάλλον.
Μεταλλικά μέρη, αφρώδη πλαστικά, μαλακά δέρματα με ραφές και ταυτόχρονα βιώσιμη προσέγγιση, σε ένα εσωτερικό που διατηρεί τα υψηλά στάνταρ που περιμένεις από ένα μοντέλο με τέσσερις δακτύλιους στη μάσκα. Παρότι τελευταία γίνεται ντόρος για την ποιότητα κατασκευής των νέων Audi, το μόνο σημείο για το οποίο δεν έχουμε να αφήσουμε θετικό σχόλιο είναι για τη συναρμογή της λεπτής φάσας από μαλακό πλαστικό κάτω από την οθόνη. Όλα τα υπόλοιπα είναι άριστα, ακόμα και στα χαμηλά μέρη της καμπίνας. Το προαιρετικό ηχοσύστημα της Bang & Olufsen, εκτός από τον άπαιχτο ήχο, συνεισφέρει και στο premium design, ενσωματώνοντας τμήμα του ατμοσφαιρικού φωτισμού στα μεταλλικά του καλύμματα. Τα piano black πλαστικά είναι όμορφα στο μάτι, όσο τουλάχιστον είναι καθαρά. Μαγνητίζουν τη σκόνη και γρατζουνίζονται εύκολα, οπότε μια μεμβράνη προστασίας είναι μονόδρομος. Το τιμόνι είναι ιδιαίτερο στον σχεδιασμό του, επίπεδο τόσο πάνω όσο και κάτω, αλλά και με τέσσερις ακτίνες. Είναι όμως ένα έξτρα, αφού ως στάνταρ έχει κανονικό σχήμα, που θα εκτιμήσουν οι πιο παλιοί, μαζί τους και εμείς.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τους χώρους, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχει μεγαλώσει αρκετά από το προηγούμενο A4, με το μήκος να αγγίζει πλέον τα 4,83 μέτρα, το πλάτος τα 1,82 μέτρα και το μεταξόνιο τα 2,9 μέτρα (!). Δεν είναι το πιο ευρύχωρο της κατηγορίας, όμως δύο επιβάτες έως το 1,83 σε ύψος θα κάτσουν με περίσσια άνεση και με business αύρα στο πίσω μέρος. Ο τρίτος θα έρθει αντιμέτωπος με ένα ψηλό και πλατύ κεντρικό τούνελ, οπότε θα πρέπει κάπως να βολέψει τα πόδια του, ακόμη κι αν το πλάτος αρκεί και παρα-αρκεί για τρεις ενήλικες. Η πέμπτη πόρτα ανοίγει διάπλατα για να αποκαλύψει 417 λίτρα εδώ, που δεν είναι ούτε πολλά ούτε λίγα, όμως αρκούν για τις ανάγκες των περισσοτέρων.
ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΑΝΕΣΗ
Όσα αναφέραμε προφανώς και απαιτούν τεράστια επεξεργαστική ισχύ, την οποία χαρίζει στο A5 η αρχιτεκτονική E3, που θα χρησιμοποιηθεί σιγά σιγά σε όλα τα μοντέλα του γκρουπ και διαθέτει 5 πανίσχυρα CPU, τα οποία δεν ελέγχουν μόνο το infotainment ή τη ρυθμιζόμενης διαπερατότητας γυάλινη οροφή, αλλά και τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Η εξελιγμένη ηλεκτρονική αρχιτεκτονική είναι επίσης υπεύθυνη και για στοιχεία όπως η ελεγχόμενη ανάρτηση ή το υβριδικό σύστημα, με την Audi να αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατές οι ενημερώσεις και εν δυνάμει οι βελτιώσεις αυτών των συστημάτων με OTA.
Αυτή η αρχιτεκτονική αποτελεί τη μια πρωτιά. Η δεύτερη βρίσκεται στη βάση του, αφού και η πλατφόρμα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Η Premium Platform Combustion (PPC) όμως δεν αποτελεί κάτι το ολοκαίνουριο, αλλά την εξέλιξη της ήδη εξηλεκτρισμένης αρθρωτής πλατφόρμας ML Bevo, οπότε οι αλλαγές έχουν κυρίως να κάνουν με το όλο τεχνολογικό πακέτο που φέρνουν τα νέα μοντέλα.
Το νέο μοντέλο που γεφυρώνει τα A4 και A5, πάντως, είναι ακόμη πιο στιβαρό, ενώ μεγάλη «δουλειά» έχει γίνει στις αναρτήσεις και το σύστημα διεύθυνσης με έναν βασικό στόχο: την άνεση.
Πράγματι, ο έλεγχος του αμαξώματος και ταυτόχρονα ο τρόπος που αποσβένουν τα αμορτισέρ, ακόμη και με τους 20άρηδες τροχούς, τα αποδεικνύουν. Μόνο σε κάποιες «σκληρές» εγκάρσιες ανωμαλίες θα ακούσεις την ανάρτηση, με όλες τις υπόλοιπες ανωμαλίες να συγχωρούνται από το set-up και το πλαίσιο. Είναι μαγικός ο τρόπος που στο ταξίδι ακολουθεί τον δρόμο, σαν να μην πατάει έδαφος. Σε συνδυασμό με την τόσο καλή ηχομόνωση και την απομόνωση του θορύβου κύλισης, αιωρείσαι και σχίζεις τον άνεμο. Ανεπηρέαστο από ανέμους κυριολεκτικά και με τον κινητήρα αυτόν να κάνει τη ρουτίνα του ακόμη και μετά από 500 χιλιόμετρα ταξιδιού, κοιτάς το ρολόι και λες «αποκλείεται».
Το τιμόνι του διαφοροποιείται σε αίσθηση από τα προγράμματα οδήγησης, αλλά και από την ταχύτητα ή το input του οδηγού. Είναι η νεότερη εκδοχή της προοδευτικής κρεμαγιέρας της Audi και πράγματι όσο στρίβεις, όπου κι αν στρίβεις, δεν νιώθεις ότι ακολουθούν 4,8 μέτρα μήκους. Είναι ελαφρύ, αλλά αρκετά ακριβές, και χωρίς να είναι νευρικό έχει καλή απόκριση ως προς το κέντρο. Φανταστικά είναι τα φρένα, σε απόδοση και αίσθηση, παρά το γεγονός ότι εμπλέκεται αναγεννητική πέδηση για τη φόρτιση της μπαταρίας και πολλές φορές, εντός αστικού ιστού, δεν φρενάρουν οι δαγκάνες, αλλά το σύστημα αυτό. Επιτέλους, κάποιος εκτός από την Porsche βρήκε τον… τρόπο.
Η πλατφόρμα έχει μια προσθιοκίνητη λογική στις βασικές εκδόσεις, όμως στις εκδόσεις Quattro Ultra, όπως σ’ αυτήν, το παιχνίδι αλλάζει, αφού ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος πολύδισκος συμπλέκτης της τετρακίνησης μπορεί να στείλει έως και 70% της δύναμης πίσω. Βέβαια, στην πόλη ή στο ταξίδι, μπορεί να απομπλέξει εντελώς τον πίσω άξονα για οικονομία.
Υπό πίεση είναι λες και δεν έχει όρια. Συγχωρεί τα λάθη ακόμη και αν το παρακάνεις, ενώ έχει τόσο προβλέψιμη συμπεριφορά και εξελιγμένα ηλεκτρονικά, που και στο βρεγμένο εξουδετερώνει τις τάσηςυποστροφής. Με το ESC στην απενεργοποίηση δεν θα αποκτήσει «παιχνιδιάρικο» χαρακτήρα, αλλά θα σου δώσει μια πιο ευέλικτη εκδοχή του αυτού του. Πιο σπορτίφ δηλαδή.
Ωστόσο, να πούμε ότι με αυτό το μοτέρ, που είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο για το μοντέλο, αλλά γενικότερα, θα προτιμήσεις να το οδηγήσεις με ήρεμο τρόπο. Αφενός, πρόκειται για ένα δίλιτρο ντιζελοκινητήρα της οικογένειας TDI, οπότε, σε συνδυασμό με τη φύση του και το 60άρι ντεπόζιτο, είναι ένα σύνολο που λατρεύει τις ήρεμες διαδρομές και τα πολλά χιλιόμετρα – στο ταξίδι πλησιάζει τα 1.000 αυτονομίας. Αφετέρου, διαθέτει για πρώτη φορά στο VAG Group μια ήπια υβριδική τεχνολογία, παρόμοια με αυτήν της Stellantis, οπότε μπορεί να το κινείσαι αμιγώς ηλεκτρικά σε ρολαρίσματα και παρκαρίσματα, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση και εξιτάροντάς σε να προσπαθήσεις να τη μειώσεις ακόμη περισσότερο.
Ο κινητήρας κάτω από το καπό δεν διαφέρει από τη γνωστή συνταγή. Αποδίδει 204 ίππους στις 3.800 σ.α.λ. και 400 Nm ροπής σταθερά από τις 1.750 έως τις 3.250. Είναι η έξτρα ροπή που ακαριαία παρέχει στο σύνολο ο ηλεκτροκινητήρας, η οποία κάνει τη διαφορά, «γεμίζοντας» τη δύναμη του ντίζελ που έτσι κι αλλιώς είναι διαθέσιμη από χαμηλά. Στο σπορ πρόγραμμα οδήγησης σε κολλάει δυνατά στο κάθισμα, όμως όπως είναι λογικό, όσο οι στροφές πλησιάζουν τις 4.000, το «ζουμί» χάνεται. Οι επιδόσεις και οι ρεπρίζ όμως είναι εξαιρετικές, ενώ το ταχύμετρο γεμίζει πειστικά μέχρι τα 240 χλμ./ώρα.
Το διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο είναι στα καλύτερά του από άποψη άνεσης, όμως υστερεί στην απόκριση του kickdown. Αργεί πολύ και σε αναγκάζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια σου από τα paddles, τα οποία εν αντιθέσει «ακούνε» πολύ πιο γρήγορα. Αλλάζει όμως συμπεριφορά και ως αυτόματο εάν επιλέξεις το «S» στον μικρό μοχλό. Στα αρνητικά του ντίζελ, παραμένει ο θόρυβος στο ρελαντί, κάτι που «χάνεται» στη μνήμη σου απ’ όταν ήσουν σταματημένος στο φανάρι, όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν.
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Στην εποχή της τεχνολογίας, η λέξη «συνένωση» έχει άλλη βαρύτητα. Το νέο Audi A5 είναι σαν εκείνα τα smartphones που δεν χρειάζεται να διαλέξεις ανάμεσα σε design, επιδόσεις ή εργονομία — γιατί τα έχει όλα. Ένας διάδοχος τριών μοντέλων που δεν προσπαθεί να αντιγράψει το παρελθόν, αλλά να χτίσει κάτι εντελώς νέο, πάνω σε κοινές αξίες: ποιότητα, ακρίβεια και στιλ με ουσία. Και φέρνει μαζί τους την αναγέννηση του ντίζελ κινητήρα!
A5 AVANT A4 AVANT
Βάρος 2.075 κιλά 1.789 κιλά
ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ χλμ./ώρα 229,5 235,7
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ
0-100 χλμ./ώρα 6,5 7,9
0-1.000 μ. 27,8 28,9
70-120 χλμ./ώρα 7,2 7,8
ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ
100-0 χλμ./ώρα 35,7 μ. 37,0 μ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ λ./100 χλμ.
ΠΟΛΗ 5,2 7,6
ΕΘΝΙΚΗ 5,8 6,1
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ 6,3 7,4
ΜΕΣΗ 5,7 7,1
ΘΟΡΥΒΟΣ στα 130 χλμ./ώρα
67,1 dB 67,3 dB
ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Παρά την παραπλήσια ισχύ (204 ίπποι αντί 190 του A4 2.0 TDI quattro S tronic), το A5 έχει αισθητά καλύτερη επιτάχυνση – χάρη στους 24 ηλεκτρικούς ίππους που μπαίνουν στο παιχνίδι όποτε χρειαστεί. Αξιοσημείωτη και η βελτίωση στο φρενάρισμα.
ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ – DIESEL 1-0
Μακράν οικονομικότερο το υβριδικό σύνολο, ιδιαίτερα στην πόλη, παρά το μεγαλύτερο βάρος. Το A5 εκμεταλλεύεται στον μέγιστο βαθμό το υβριδικό σύστημα MHEV+ και επιτυγχάνει καλύτερη κατανάλωση στην πόλη κατά 2,4 λίτρα, αλλά και στον αυτοκινητόδρομο κατά 1,1 λίτρο. Μόνο στην εθνική η κατανάλωση του TDI είναι παραπλήσια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ
Πρακτικά ίδιος ο χώρος αποσκευών, αν και του Α5 είναι λίγο πιο βαθύς και μακρύς. Όμως στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα πόδια έχει αυξηθεί στα 28 εκ. κατά μέσο όρο, αντί για 25. Και το πλάτος, στο ύψος των αγκώνων, είναι πέντε εκατοστά μεγαλύτερο.
A5 AVANT
Συνολική χωρητικότητα (λίτρα) 392
Με το συρόμενο κάθισμα εμπρός –
Εκ των οποίων κάτω από το δάπεδο (λίτρα) –
Κατώφλι φόρτωσης (εκατοστά) 65
A4 AVANT
Συνολική χωρητικότητα (λίτρα) 393
Με το συρόμενο κάθισμα εμπρός –
Εκ των οποίων κάτω από το δάπεδο (λίτρα) –
Κατώφλι φόρτωσης (εκατοστά) 63
Gallery
Όλες οι ειδήσεις
Η Μαδρίτη γίνεται Μονακό! Νέα πίστα F1 στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας
Dacia EV – To ηλεκτρικό των 18.000 ευρώ!
Δοκιμή Aprilia RS 457 – Μικρό αλλά θαυματουργό!