AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

Koenigsegg Jesko (2020): Νέο video δείχνει το υπεραυτοκίνητο εν κινήσει

koenigsegg-jesko-2020-neo-video-deichnei-to-yperaftokinito-en-kinisei-502411

Με το Jesko η Koenigsegg στοχεύει στην κατάρριψη ενός νέου ρεκόρ ταχύτητας για αυτοκίνητα παραγωγής, αυτό των πάνω από 480 χλμ./ώρα! Για να συμβεί αυτό υπάρχει η υψηλού επιπέδου τεχνολογία για τον κινητήρα, για το κιβώτιο ταχυτήτων και την αεροδυναμική. Εντωμεταξύ οριστικοποιήθηκε και η τιμή του εν λόγω υπεραυτοκινήτου. Δείτε στο video πώς κινείται και πώς ακούγεται το Jesko…

Το ρεκόρ για το πιο γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής του κόσμου ανήκει… (ναι, μην εκπλήσσεστε) στην Koenigsegg. Στις 4 Νοεμβρίου 2017, σε έναν αποκλεισμένο αυτοκινητόδρομο της πολιτείας της Nevada, ένα Agera RS (1.176 ίππων) ανέπτυξε ταχύτητα 277,9 μιλίων/ώρα, δηλαδή 457,2 χλμ./ώρα! Παρόλ’ αυτά, οι άνθρωποι της Koenigsegg θεωρούν ότι αυτό το ρεκόρ δε θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη. Από την πλευρά του, ο διεκδικητής της νέας καλύτερης επίδοσης έκανε το ντεμπούτο του την άνοιξη του 2019 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, όλα τα αντίτυπά του έχουν ήδη προπωληθεί, ονομάζεται Jesko και προβλέπεται να αφήνει πίσω του το φράγμα του ήχου, δηλαδή την επίδοση των 300 μιλίων/ώρα, που σημαίνει πως φιλοδοξεί να κινηθεί ταχύτερα από 482,8 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, αυτό έχει ήδη συμβεί, ακόμα κι αν έπρεπε το Jesko να εφοδιαστεί με ένα πιο αεροδυναμικό set-up, σε σχέση με αυτό, που έφερε το μοντέλο, το οποίο είδαμε στη Γενεύη.

Το video αποκαλύπτει έναν επιθετικό ήχο του κινητήρα

Σε video, που «κυκλοφορεί» κανονικά στο διαδίκτυο, ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας οδηγεί το Jesko στην έκταση, που κατέχει η Koenigsegg, στο Ängelholm της Σουηδίας. Σε αυτήν τη λήψη, λοιπόν, το… αφεντικό, Christian von Koenigsegg, δε θέλησε να κινηθεί πολύ γρήγορα, ωστόσο, οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα ανέβηκαν αρκετά. Κατά τη γνώμη μας, το υπεραυτοκίνητο ακούγεται επιθετικό, όπως αποδεικνύει το παρακάτω video:

Για λογαριασμό του Jesko ο Koenigsegg μετεξέλιξε το δικό του twin turbo V8 των 5 λίτρων, ο οποίος διαθέτει ένα λυγισμένο κατά 180 μοίρες στροφαλοφόρο άξονα (βάρους μόλις 12,5 κιλών), ενώ το όριο λειτουργίας του ξεπερνά τις 8.500 σ.α.λ. Επιπλέον, προκειμένου να ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αυτές τις δυνάμεις, το μηχανικό σύνολο των Σουηδών εφοδιάζεται με ανακατασκευασμένες μπιέλες και έμβολα.

1.622 ίπποι στο πρόγραμμα Ε85-βιοαιθανόλης

Εκτός των άλλων, το Koenigsegg Jesko απορροφά τον αέρα πιο αποτελεσματικά, αφού κάθε κύλινδρος εποπτεύεται από αισθητήρες, ενώ διαθέτει και νέα turbo. Οι συγκεκριμένοι στροβιλοσυμπιεστές δεν είναι μόνο μεγαλύτεροι, αλλά λειτουργούν και με το νέο σύστημα εισαγωγής και ψεκασμού αέρα της ίδιας της εταιρείας. Το τελευταίο αποτελείται από ένα μικρό συμπιεστή και ένα ρεζερβουάρ αέρα από carbon, που βρίσκεται μέσω στο σύστημα συμπίεσης και παρέχει «βολές» αέρα, πίεσης 20 bar, όταν ζητείται η αντίστοιχη ισχύς.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη μία ισχύος της τάξης των 1.298 ίππων, που επιτυγχάνεται, όμως, με βενζίνη κανονικού τύπου. Αντίθετα, με Ε85-βιοαιθανόλη, η ισχύς του Jesko φτάνει τους 1.622 ίππους. Σε ό,τι αφορά τη ροπή, οι Σουηδοί ανακοινώνουν 1.500 Nm στις 5.100 σ.α.λ, με τις 1.000 από τις τελευταίες να βρίσκονται ανάμεσα στις 2.700 και 6.170 σ.α.λ.

Πάντως, το τεχνολογικό… πυροτέχνημα δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα ζητήματα του κινητήρα, αφού και το κιβώτιο ταχυτήτων έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αρχικά, λοιπόν, ζυγίζει μόνο 90 κιλά και δε διαθέτει τους χαρακτηριστικούς δακτυλίους συγχρονισμού, αλλά 6 συμπλέκτες!

Υψηλή τεχνολογία κιβωτίου ταχυτήτων, εμπνευσμένη από το ποδήλατο

Ενώ το χαρακτηριστικό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη κατά το «κατέβασμα» -για παράδειγμα- από 7η στην 4η, περνά επίσης από την 6η και την 5η, επειδή τα ηλεκτρονικά προεπιλέγει πάντα την επόμενη σχέση, αυτό του Koenigsegg μπορεί και τις ξεπερνά, χάρη σε έναν απλό μηχανισμό, που είναι γνωστός από το ποδήλατο. Επομένως, συνδυάζοντας δύο δίσκους με δύο και τρία γρανάζια, μπορεί να επιλεγεί ανά πάσα στιγμή η επιθυμητή σχέση (32=9). Στην πράξη, ο οδηγός υποχρεούται απλά να κρατήσει τραβηγμένο το paddle πίσω από το τιμόνι, ώστε το Jesko να βρεθεί αυτόματα με τη σχέση, που υπόσχεται την καλύτερη δυνατή επιτάχυνση.

Η ανάρτηση εφοδιάζεται με μακρύτερα και βελτιωμένα διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω κατά τα πρότυπα της Formula 1. Τα αμορτισέρ είναι πλήρως ρυθμιζόμενα και παρέχονται από την Öhlins. Μάλιστα, ανά τροχό προβλέπονται τρία αμορτισέρ, δύο τοποθετημένα κάθετα και ένα οριζόντια. Νέο στοιχείο είναι, επίσης, πως οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστα στην αντίθετη κατεύθυνση, που στρίβει το τιμόνι, σε μία γωνία έως και τριών μοιρών. Όσο για τους τροχούς, αυτοί είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με του Agera RS, με τους μπροστινούς να είναι 20 ιντσών και τους πίσω 21 ιντσών. Τα ελαστικά είναι standard Michelin Pilot Sport Cup 2.

Πίεση 1.000 κιλών στα 275 χλμ./ώρα

Σύμφωνα με την Koenigsegg, το βάρους 1.420 κιλών Jesko διαθέτει το πιο επιθετικό αεροδυναμικό «πακέτο» όλων των μοντέλων της εταιρείας. Σε σχέση με το Agera RS η μέγιστη πίεση σε αυτά θα είναι πιο αυξημένη κατά 40%, και σε αυτό θα συμβάλλουν, πέρα από τις αεροτομές, ακόμα και οι εξωτερικοί καθρέπτες, που θα οδηγούν τον αέρα στα σημεία, που πρέπει. Μόνοι τους παράγουν πίεση έως και 20 κιλών από τα συνολικά 1.000, που παράγει το Jesko στα 275 χλμ./ώρα.

Όπως κάθε Koenigsegg, έτσι και το Jesko εξοπλίζεται με ένα monocoque σασί ανθρακονημάτων, απλώς σε σχέση με το Agera RS είναι κατά 40 χιλιοστά πιο μακρύ και κατά 22 χιλιοστά πιο φαρδύ, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μεγαλύτεροι χώροι για τους επιβάτες. Σε επίπεδο εξοπλισμού, τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν πλέον να φορτίζονται επαγωγικά, ενώ το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης υποστηρίζεται από μία οθόνη, που προβάλλει λήψεις “bird’s eye”. Το σύστημα πολυμέσων αποτελείται από μία κεντρική οθόνη 9 ιντσών, πίσω, δε, από το τιμόνι ο πίνακας οργάνων είναι 5 ιντσών. Περαιτέρω μικρές οθόνες αφής θα εξυπηρετούν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, του ηχοσυστήματος και άλλων λειτουργιών, ενώ οι αναβαθμίσεις του software θα είναι διαθέσιμες μέσω του Koenigsegg-cloud.

125 αντίτυπα, κόστους μεταξύ 2,5 και 3 εκατ. ευρώ

Αξίζει να αναφερθεί πως τα 125 αντίτυπα, που προορίζονται για τη γερμανική αγορά κοστίζουν 2,8 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη προπωληθεί. Βέβαια, οι αγοραστές πρέπει να είναι υπομονετικοί, αφού η παραγωγή ξεκινά στα τέλη του 2020, ενώ σε εβδομαδιαία βάση θα κατασκευάζεται μόνο ένα μοντέλο.

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο