AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

Zetta: Το πρώτο ρωσικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

zetta-to-proto-rosiko-ilektriko-aftokinito-493516

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο από τη Ρωσία βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη και ονομάζεται “Zetta”. Υποστηρικτές του εν λόγω project είναι δημόσιοι φορείς, σε αντίθεση με τον ηγέτη της εγχώριας αγοράς, τη Lada, που δεν εμπλέκεται.

Παντού, σε όλον τον κόσμο ξεφυτρώνουν διάφορα project ηλεκτροκίνητων μοντέλων από το… πουθενά και μόνο στη Ρωσία επικρατούσε μέχρι πρότινος η σχετική… σιγή. Όλα τα πράγματα, όμως, έχουν κάποτε ένα τέλος. Έτσι, αυτήν την εποχή εξελίσσεται με το όνομα “Zetta” το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο ρωσικής παραγωγής. Τα ρεπορτάζ των εγχώριων μέσων αναφέρουν πως η εμπορική πορεία του θα ξεκινήσει μέσα στο 2020. Το όνομα “Zetta” είναι συντομογραφία του όρου “Zero Emission Terra Transport Asset” (δηλ. δυνατότητα μετακίνησης/μεταφοράς για την επιφάνεια της γης χωρίς εκπομπές).

Ένα αρθρωτό concept

Η ιστοσελίδα της εταιρείας δείχνει κατασκευαστικά σχέδια, σε ένα video στο YouTube το πρωτότυπο -ακόμη- μοντέλο, που είναι μικρού μήκους και έχει σχήμα κουτιού, φαίνεται να κινείται έως το χώρο μπροστά από την κάμερα. Στην ίδια τεχνολογική βάση θα πάρουν «σάρκα και οστά» οχήματα διαφόρων τύπων, από μικρά φορτηγά και μικρά κυβοειδή αυτοκίνητα έως και «κανονικά» επιβατικά ή ακόμα και μοντελάκια μεταφοράς αναπηρικών αμαξιδίων.

Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, που βρίσκονται κοντά στους τροχούς αποδίδουν -έκαστος- ροπή 200 Nm, η συνολική μέγιστη ισχύς ανέρχεται στα 80 kW ή στους 109 ίππους. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η αυτονομία θα φτάνει τα 200 χλμ., αλλά και πως η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 10 kWh. Όσο για την κατανάλωση, οι Ρώσοι αναφέρουν πως αυτή θα φτάνει τις μόλις 5 kWh/100 χλμ., κάτι που εμείς θεωρούμε καθόλου ρεαλιστικό.

Με το Zetta, λοιπόν, φαίνεται πως ξεκινά και στη Ρωσία η εξέλιξη ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Πόσο πολύ έχουν προχωρήσει οι εργασίες και αν το project οδεύει προς την κατασκευή του προϊόντος παραγωγής είναι στοιχεία, που θα μάθουμε στο άμεσο μέλλον…

car-prices
google-news
Tags

Περισσότερα Βίντεο