*…αλλά ισχύουν ζόρικοι όροι και προϋποθέσεις που μάλλον θα σε αποτρέψουν από το να βάλεις το χέρι -βαθιά- στην τσέπη
Παλαιότερα, το διάστημα ήταν αποκλειστική υπόθεση και «τσιφλίκι» εύρωστων και πανίσχυρων κρατών, εδώ και κάποια χρόνια όμως η κατάσταση έχει αλλάξει, με ιδιώτες και εταιρείες να εμπλέκονται και να δραστηριοποιούνται σε όλο αυτό, δείχνοντας μάλιστα το δρόμο στις πάλαι ποτέ κραταιές εθνικές διαστημικές υπηρεσίες.
Η Space X του Elon Musk, η Blue Origin του Jeff Bezos και η Virgin Galactic του Richard Branson, αποτελούν την τριάδα που συμμετέχει σε αυτό που αποκαλείται «κούρσα του διαστήματος για δισεκατομμυριούχους» και το οποίο έχει πάρει τη θέση του ψυχροπολεμικού δίπολου ΗΠΑ – ΕΣΣΔ των προηγούμενων δεκαετιών.
Με το πεδίο πρόσφορο και ανοικτό σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες λοιπόν, δεν προκαλεί εντύπωση το ότι η NASA, έβγαλε… στο σφυρί τo σεληνιακό όχημα VIPER, ένα lunar rover που βρίσκεται σε στάδιο τελικής εξέλιξης.
Αντικειμενικός σκοπός του VIPER, είναι να προσσεληνωθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης και να ολοκληρώσει μια αποστολή 100 ημερών, στην διάρκεια της οποίας θα αναλύει δείγματα του εδάφους και θα πραγματοποιεί μικρές «γεωτρήσεις» με το τρυπάνι μήκους ενός μέτρου που φέρει στον εξοπλισμό του.
Το VIPER θα «περιηγηθεί» σε σημεία σεληνιακών κρατήρων τα οποία βρίσκονται μόνιμα υπό σκιά, ευελπιστώντας να ανιχνεύσει αρχέγονο πάγο, η ανάλυση του οποίου θα δώσει πολύτιμές πληροφορίες για τον σχηματισμό της Σελήνης αλλά και τις συνθήκες που επικρατούσαν στο δικό μας πλανήτη δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Μιλώντας για δισεκατομμύρια λοιπόν, ερχόμαστε και στο προκείμενο, που δεν είναι αλλά από… τα λεφτά. Ο προϋπολογισμός για την σχεδίαση και κατασκευή του VIPER έχει ήδη ξεφύγει και σχεδόν διπλασιαστεί. Από τα αρχικά 250 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζονταν, η NASA έχει πλέον διαθέσει 433 εκατομμύρια δολάρια και δεδομένου του ότι στις ΗΠΑ έχουν σε ένα μήνα εκλογές (5 Νοεμβρίου) το timing είναι πολύ κακό για να ζητήσουν έξτρα κονδύλια από την κυβέρνηση. Όχι ότι είναι τόσο απλή διαδικασία αλλά λέμε τώρα…
Δεδομένης της κατάστασης λοιπόν, η NASA πήρε την απόφαση να απευθυνθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια, παραχωρώντας το VIPER και το πακέτο όλης της αποστολής σε όποιον ενδιαφέρεται. Προφανώς, δεν πρόκειται για κάτι φθηνό και στην προσφορά της η NASA έχει αρκετές υποσημειώσεις ή μάλλον δεσμεύσεις, τις οποίες ο πλειοδότης θα πρέπει να τηρήσει μέχρι κεραίας.
Πρώτα απ όλα –προφανώς- θα πρέπει να ολοκληρωθεί το τελικό στάδιο εξέλιξης του VIPER και αυτό θα επιβαρύνει τον επίδοξο επενδυτή. Αλλά δεν αρκεί αυτό μόνο. Θα πρέπει επίσης να αναλάβει τα… έξοδα εκτόξευσης, προσσελήνωσης και εκτέλεσης της αποστολής, καθώς και να παράσχει στη ΝΑSA όλα τα επιστημονικά στοιχεία και τις καταγραφές που θα έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της.
Για να το θέσουμε στις πραγματικές του βάσεις… μάλλον «χορηγό» ψάχνει η ΝASA.
Όλες οι ειδήσεις
Yπάρχουν βουλκανιζατέρ στον Άρη;
Η Κίνα θα «περπατήσει» στο φεγγάρι: Αυτές είναι οι στολές που θα φορούν οι αστροναύτες