Ένα νέο «χαράτσι» εξετάζει η κυβέρνηση, βάσει του μεγέθους των ΙΧ οχημάτων – Από 45 μέχρι 105 ευρώ η ετήσια χρέωση
Με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την προώθηση μιας πιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η κυβέρνηση εξετάζει την θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου τύπου «ΕΝΦΙΑ», για όλους τους δημόσιους χώρους στάθμευσης, ανεξάρτητα από το αν είναι οργανωμένοι ή ανοργάνωτοι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται αναγκαία δεδομένης της «ασφυκτικής κατάληψης» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- των αστικών χώρων, από τα σταθμευμένα οχήματα.
Ο νέος, Ενιαίος Φόρος Χρήσης Δημοσίων Χώρων Στάθμευσης, ο οποίος εν συντομία θα ονομάζεται ΔΦΣ (Δημόσιος Φόρος Στάθμευσης) θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) και θα προκύπτει με διασταύρωση στοιχείων από τις Ε1 δηλώσεις φυσικών προσώπων.
1. Υποκείμενοι στον Φόρο
Ο ΔΦΣ θα βαραίνει όλους τους ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων, ανεξαιρέτως του αν αυτοί χρησιμοποιούν ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης στις οικίες τους (πυλωτές / γκαράζ) ή χρονομισθώνουν θέσεις parking. Η οριζόντια επιβολή του φόρου, έχει να κάνει με τη δυνητική χρήση χώρων, όπως:
-Δημόσιοι δρόμοι με δυνατότητα στάθμευσης: Οδοί όπου επιτρέπεται η στάθμευση χωρίς χρέωση.
-Δημόσιοι χώροι στάθμευσης που διαχειρίζονται οι δήμοι: Ανοιχτοί ή υπόγειοι χώροι που παρέχονται δωρεάν.
-Δημόσια πάρκινγκ σε κεντρικές πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους: Ανοιχτοί χώροι που χρησιμοποιούνται για στάθμευση.
*Του ΔΦΣ δεν θα εξαιρούνται τα οχήματα τα οποία έχουν δηλωθεί σε ακινησία
2. Υπολογισμός του Φόρου
Ο υπολογισμός του ΔΦΣ θα γίνεται με την εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας αλλά και του αριθμού πλαισίου ενός οχήματος, στη σχετική φόρμα πληρωμής που πρόκειται να δημιουργηθεί.
Με βάση τον αριθμό πλαισίου, θα γίνεται αντιστοίχηση σε βάση δεδομένων όπου θα έχουν καταχωρηθεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι διαστάσεις των οχημάτων (συνολικό μήκος και συνολικό πλάτος) και έτσι θα προκύπτει το εμβαδόν που καταλαμβάνουν σταθμευμένα.
Ο ΔΦΣ για τα αυτοκίνητα θα διαμορφώνεται ως εξής:
Έως 6 τ.μ.: 45 ευρώ
6,1-7 τ.μ.: 54 ευρώ
7,1-8 τ.μ.: 67 ευρώ
8,1-9 τ.μ.: 82 ευρώ
9,1+ τ.μ.: 105 ευρώ
Για δίτροχα & μοτοσυκλέτες, ο ΔΦΣ θα διαμορφώνεται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα:
Έως 50 κ.εκ. (μοτοποδήλατα κατηγορίας ΑΜ): Δεν θα ισχύει φόρος
51-500 κ.εκ.: 23 ευρώ
501+ κ.εκ.: 31 ευρώ
Σημειώνεται ότι για τρέιλερ σκαφών, τροχόσπιτα και λοιπά ρυμουλκούμενα όπως μπαγκαζιέρες, θα ισχύουν επίσης ξεχωριστές χρεώσεις ΔΦΣ, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν. Πιο πιθανό σενάριο, είναι αυτό ενός ειδικού συντελεστή, που θα προκύπτει από το μήκος και των αριθμό των αξόνων, που αναγράφονται στις σχετικές άδειες.
3. Προβλεπόμενες Εξαιρέσεις
Του ΔΦΣ θα εξαιρούνται τα οχήματα πολύτεκνων και ΑμεΑ.
4. Κίνητρα για τους δήμους
Η κυβέρνηση πρόκειται να παράσχει ελαφρύνσεις του ΔΦΣ στους κατοίκους ακριτικών περιοχών αλλά και δήμων, οι οποίοι επενδύουν σε υποδομές πράσινης στάθμευσης ή δημιουργούν νέες ζώνες χωρίς δυνατότητα στάθμευσης (περιοχές μηδενικής στάθμευσης).
5. Εφαρμογή
Προς το παρόν, το μέτρο βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης και οριστικοποίησης, αναμένεται όμως να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση μέχρι το καλοκαίρι, στη Βουλή.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Όλες οι ειδήσεις
Δοκιμή BYD ATTO 2: Αξίζει περισσότερο από το Dolphin;
Τρίτη γενιά Mercedes-Benz GLA: Πολυδιάστατη ευφυΐα
Δοκιμή Volvo EX90: Η τεχνολογική ναυαρχίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας