EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Startup μετατρέπει βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε υβριδικά σε μια μέρα!

startup-metatrepei-venzinokinita-aftokinita-se-yvridika-se-mia-mera-736534

Μια starup εταιρεία στη Γαλλία χρειάζεται μόλις μια ημέρα για να μετατρέψει βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε υβριδικά.

Το κιτ της εταιρείας μπορεί να μετατρέψει παλιά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε υβριδικά μέσα σε μία μόνο ημέρα. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι η μετασκευή παλαιών αυτοκινήτων δεν είναι η λύση για όλους.

Μια γαλλική εταιρεία εργάζεται πάνω σε ένα νέο κιτ μετατροπής που μπορεί να μετατρέψει το παλιό σας όχημα σε υβριδικό ηλεκτρικό μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Οι εργαζόμενοι της Solution F, μιας θυγατρικής εταιρείας αυτοκινήτων της Green Corp Konnection (GCK), μιας ομάδας εταιρειών που λένε ότι ηγούνται της γαλλικής μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, παρουσίασαν το σχέδιό τους στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού την περασμένη εβδομάδα.

Το κιτ Twin-E επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κινούνται μέχρι 50 χλμ/ώρα σε “πλήρως ηλεκτρική λειτουργία” και στη συνέχεια αλλάζει σε υβριδική ισχύ αν ξεπεράσει αυτή την ταχύτητα.

Για να γίνει αυτό, η εταιρεία εγκαθιστά έναν ηλεκτροκινητήρα 48V μαζί με ένα πλανητικό κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο αντικαθιστά το παλιό χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια, μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία προστίθεται στο δάπεδο του χώρου αποσκευών του αυτοκινήτου.

Ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας εγκαθίσταται επίσης δίπλα στον αρχικό κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), ο οποίος χρησιμοποιεί την ενέργεια της μπαταρίας για να λειτουργήσει το αυτοκίνητο όταν βρίσκεται σε πλήρως ηλεκτρική λειτουργία.

“Μια δωρεάν προσφορά” για τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η γαλλική κυβέρνηση ορίζει τη μετασκευή ενός αυτοκινήτου ως τη μετατροπή του θερμικού κινητήρα του, είτε βενζίνης είτε ντίζελ, σε ηλεκτρικό για να του δώσει μια δεύτερη ζωή.

“[Η μετασκευή]… αποτελεί μια συμπληρωματική προσφορά στα νέα ηλεκτρικά οχήματα, η τιμή αγοράς των οποίων εξακολουθεί να παραμένει υψηλή για μεγάλο μέρος του πληθυσμού”, έγραψε η γαλλική κυβέρνηση στον ιστότοπό της.

Το κιτ Twin-E δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, αλλά ο διευθυντής του προγράμματος GCK Eric Planchais δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2025 και ότι θα κοστίζει περίπου 8.500 ευρώ, ή 4.000 ευρώ εάν καλύπτεται από επιδότηση της γαλλικής κυβέρνησης.

Η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού οχήματος στην Ευρώπη βρισκόταν λίγο κάτω από τα 46.000 ευρώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εναλλακτικών Καυσίμων.

Ο όμιλος Renault, μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γαλλίας, ανακοίνωσε συνεργασία με την Tolv, έναν ειδικό σε θέματα μετασκευών στη Γαλλία, για τη μετατροπή περισσότερων από χιλίων φορτηγών Renault Master το 2024 και το 2025.

Η Rev Mobilities, μια άλλη νεοσύστατη επιχείρηση στο Παρίσι, επανεξοπλίζει με ηλεκτρικά εξαρτήματα παλαιά αυτοκίνητα όπως ένα Fiat 500 του 1957.

Η έξαρση των μετασκευών γίνεται επίσης στον απόηχο της νομοθεσίας της ΕΕ που ψηφίστηκε το 2023 και προβλέπει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 τοις εκατό του συνόλου των πωλήσεων νέων σεντάν και SUV έως το 2030 και το 100 τοις εκατό έως το 2035, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Δεν είναι όλοι οι εμπειρογνώμονες της αυτοκινητοβιομηχανίας πεπεισμένοι ότι η μετασκευή είναι η λύση για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ.

Για τον Patrick Poincelet, πρόεδρο της εταιρείας ανακύκλωσης Mobilans, η μετασκευή είναι μια “εξειδικευμένη” λύση για ορισμένα οχήματα, αλλά όχι για όλα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος της μετασκευής μερικές φορές ξεπερνά την αξία του παλαιότερου αυτοκινήτου καθώς πλησιάζει στο τέλος της μέσης 20ετούς διάρκειας ζωής του, δήλωσε ο Poincelet.

“Για να επιτευχθεί μια οικονομική ισορροπία, θα πρέπει πραγματικά να κάνετε τα μαθηματικά”, πρόσθεσε.

Η Cléa Martinent, διευθύντρια βιώσιμης ανάπτυξης της Renault, δήλωσε ότι η εταιρεία της υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται πάνω στο ζήτημα της μετασκευής, αλλά ότι το οικονομικό μοντέλο δεν είναι ακόμη αρκετά έτοιμο.

“Μπορούμε να πούμε, λίγο αφελώς, ότι η αλλαγή ενός κινητήρα σημαίνει ότι όλα θα είναι καλά, αλλά στην πραγματικότητα, αν θέλετε πραγματικά να μετασκευάσετε ένα όχημα, θα πρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο σε αυτό”, δήλωσε η Martinent.

Αυτό συμβαίνει επειδή, συνέχισε, θα πρέπει να αλλάξετε ολόκληρη τη διάταξη του αυτοκινήτου, επειδή “δεν μπορείτε να βάλετε μια μπαταρία εκεί που υπήρχε κινητήρας”.

Σχεδιάζεται επέκταση σε άλλες αγορές

Πίσω στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, ο Planchais είπε ότι κατασκεύασαν το κιτ Twin-E με γνώμονα τον κινητήρα Renault 1.5, ο οποίος, όπως λέει, είναι ο πιο συνηθισμένος που χρησιμοποιείται στα γαλλικά αυτοκίνητα. Μπορεί επίσης να ταιριάξει με τα αυτοκίνητα της Stellantis, άρα με οτιδήποτε παράγεται από την Peugeot ή τη Citroen.

Το κιτ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τα περισσότερα παλαιότερα γαλλικά οχήματα, που χρονολογούνται περίπου από το 2006.

Ο Planchais δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών του κανονισμού τους, εξετάζουν αν το κιτ θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε άλλα μοντέλα εκτός Γαλλίας.

“Σκοπεύουμε να το ελέγξουμε, αλλά κανονικά είναι εντάξει”, δήλωσε. “Σκοπεύουμε να πάμε στην Αφρική, στην Ινδία, στην Ασία, γιατί όχι; Είναι όλα πιθανά”.

Πηγή: Gr.euronews.com

Όλες οι ειδήσεις

Δοκιμή Hyundai Tucson 1.6T 160 PS 48V: Ό,τι πρέπει!

Hyundai RN24: Ένα… κλουβί με ρόδες που πάει μόνο πλάγια!

Δοκιμάζουμε το υβριδικό Renault Rafale με τους 200 ίππους

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο