EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεμινάριο oδικής ασφάλειας στα πλαίσια του 24ώρου αντοχής

seminario-odikis-asfaleias-sta-plaisia-tou-24orou-antochis-740018

Το σεμινάριο πραγματοποίησε ο  Θανάσης Χούντρας στο ΓΕΛ Νέας Πέραμου, ως παράλληλη εκδηλώση, με αφορμή την 24ωρη δοκιμασία αντοχής οδηγών και αυτοκινήτων, στα Μέγαρα

Φωτογραφίες: Ναυσικά Βασιλειάδου 

Στο πλαίσιο της πρωτοποριακής 24ωρης δοκιμής αυτοκινήτων και οδηγών, αξιολογήθηκαν παράμετροι που αφορούσαν στην κόπωση και την επίδρασή της στην οδήγηση, τι συμβαίνει στο σώμα κατά την οδήγηση υπό πίεση, ποιες είναι οι διαφορές κατά την οδήγηση κατά την ημέρα και τη νύχτα.

Ερωτήματα που βρήκαν την απάντησή τους και την ενδεχόμενη επίδρασή τους στην οδική ασφάλεια. Με αυτή την αφορμή η 24ωρη υπερπαραγωγή περιελάμβανε και ένα Σεμινάριο για την Οδική Ασφάλεια στο ΓΕΛ Νέας Περάμου.

Το σεμινάριο πραγματοποίησε ο εμπνευστής του, Θανάσης Χούντρας, συνεργάτης του «Quattroruote», με την υποστήριξη της Μοτοδυναμικής και του προγράμματος Drive Change-Move Safe. Ο κεντρικός άξονας του σεμιναρίου είναι ο ανθρώπινος παράγοντας στην οδική ασφάλεια και στόχος του η απάντηση στο απλό και φαινομενικά ανεξήγητο ερώτημα: «Πώς γίνεται το ευφυέστερο είδος του πλανήτη, που έχει συμπεριλάβει την ασφάλεια σε κάθε δραστηριότητά του, να χάνει ένα μέλος του κάθε 24 δευτερόλεπτα;». Ερώτημα που γίνεται ακόμη πιο ανεξήγητο, αν σκεφτούμε ότι κανένας δεν θέλει να χάσει τη ζωή του. Άρα, κάθε ένα από τα θύματα δεν το επιθυμούσε, δεν το σχεδίαζε και μάλιστα, αν είχαμε την ευκαιρία να το ρωτήσουμε λίγα δευτερόλεπτα πριν από το συμβάν, θα ήταν σίγουρο ότι τίποτε κακό δεν επρόκειτο να συμβεί.

Αν δεν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας έχει μικρό ή μερικό αποτέλεσμα στη μείωση των τροχαίων, απλά γιατί οι ίδιες αιτίες θα συνεχίσουν να οδηγούν τους ανθρώπους στα τροχαία.

Το παγκόσμιο κίνημα για την οδική ασφάλεια ασχολείται με τη μείωση των θυμάτων και όχι με τη μείωση των συμβάντων (που παράγουν τα θύματα), έχοντας σαν αποκλειστικούς στόχους τη βελτίωση του οδικού δικτύου ώστε να γίνει πιο συγχωρητικό, αλλά και την τεχνολογία των οχημάτων. Δεν ασχολείται με τον κυρίαρχο παράγοντα, την ερμηνεία της πραγματικότητας, που λέει ότι για το 95% των θανατηφόρων κυρίαρχη αιτία εξακολουθεί να είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Κατά το εν λόγω σεμινάριο που πραγματοποιείται στη Β’βάθμια και την Γ’βάθμια εκπαίδευση, γίνεται η σχετική διάγνωση και αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίους το ανθρώπινο είδος παραπλανάται σε τέτοιον βαθμό, ώστε να δημιουργεί ή να εμπλέκεται σε θανατηφόρο τροχαίο. Πώς υφαίνεται ο τραγικός ιστός στον εγκέφαλο του οδηγού, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, η οποία είναι τελικά και ο κυρίαρχος παράγοντας για την ενορχήστρωση ενός τροχαίου.

Ολοκληρώνοντας το Σεμινάριο, που έχει διάρκεια 1,5 ώρα, δίνεται και η λύση στον γρίφο: «Με ποιον τρόπο δεν θα εμπλακείτε ποτέ σε τροχαίο».

Χωρίς το σεμινάριο η πρόταση δείχνει ουτοπική. Μετά από αυτό, δείχνει απόλυτα λογική…

Όλες οι ειδήσεις

Δοκιμή BYD Dolphin: Πώς γίνεται να είναι τόσο καλό;

Η γκάμα της Abarth θα είναι αμιγώς ηλεκτρική στο μέλλον

Το Porsche Driving School στη Γαλλική Ριβιέρα

 

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο