EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O όμιλος Stellantis αναδιαρθρώνεται και ετοιμάζεται για μάχη με την Κίνα

o-omilos-stellantis-anadiarthronetai-kai-etoimazetai-gia-machi-me-tin-kina-717118

Τι περιλαμβάνει η γραμμή άμυνας, στην μάχη που θα δοθεί επί ευρωπαϊκού εδάφους και θα κρίνει τον «ηγέτη» στα ηλεκτρικά.

«Συναγερμός» έχει σημάνει για όλους τους ευρωπαίους κατασκευαστές, με την επιθετική διείσδυση της Κίνας στην αγορά της γηραιάς ηπείρου, να θεωρείται δεδομένη. Η ΕΕ προτίθεται να δημιουργήσει ένα ανάχωμα με την επιβολή δασμών, χτυπώντας τους κινέζους στο σημείο υπεροχής τους, δηλαδή τις χαμηλές τιμές, δίνοντας παράλληλα πολύτιμο χρόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες για να αντιδράσουν.

Ωστόσο αυτή η ενέργεια δεν γίνεται να έχει πάγιο και μόνιμο χαρακτήρα. Είναι αναπόφευκτο, οι κατασκευαστές της Ευρώπης πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα που επιβάλλονται από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, διαφορετικά το μέλλον τους είναι αβέβαιο και δυσοίωνο.

Κάτι τέτοιο απαιτεί μια μεγάλη δέσμη ενεργειών και προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στην «παραδοσιακή» εταιρική φιλοσοφία και την δομή όλων των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες θα κληθούν να συνάψουν συνεργασίες με ανταγωνιστές και «άσπονδους» φίλους και να επαναπροσδιορίσουν την σχεδίαση και το κόστος παραγωγής των μοντέλων τους.

Τα πρώτα δείγματα γραφής αυτής της στρατηγικής, προέρχονται από τον όμιλο Stellantis, με τον CEO Carlos Tavares και το διοικητικό συμβούλιο να παίρνουν κάποιες δραστικές αποφάσεις. Μια εξ αυτών, έχει να κάνει με την μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω του «ξεκαθαρίσματος» των προμηθευτών. O όμιλος έχει ξεκινήσει ένα γύρο συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους προμηθευτές του, προκειμένου να επανεξεταστούν τα συμβόλαια που έχει συνάψει μαζί τους.

Ο στόχος είναι φυσικά η μείωση των τιμών χονδρικής αλλά και η επίσπευση των χρόνων παράδοσης, έτσι ώστε το κόστος κατασκευής και η ταχύτητα στις γραμμές παραγωγής, να «ισοφαρίσουν» τα σινικά δεδομένα.

«Αν κάποιοι δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν, τότε είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε εμείς την παραγωγή ανταλλακτικών και επί μέρους στοιχείων», δήλωσε ο Tavares, σε πρόσφατο συνέδριο όπου και παραβρέθηκε. Eνδεικτικά αναφέρουμε, πως στους προμηθευτές του ομίλου συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα εταιρειών όπως η Valeo, η Continental, η Magna International, η Forvia και η Aptiv.

Μια άλλη, επίσης σημαντική απόφαση του ομίλου, είναι η διακοπή της οικοδόμησης δύο μονάδων παραγωγής μπαταριών στην Ιταλία και στη Γερμανία. Η Stellantis, είχε προχωρήσει σε μια σύμπραξη με το όμιλο Mercedez-Benz, υπό την ονομασία ACC (Automotive Cells Company), που προέβλεπε την κατασκευή τριών εργοστασίων κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, στην Ευρώπη.

Το ένα εξ αυτών, στην Γαλλία, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο για παραγωγή, όμως οι άλλες δύο υπό κατασκευή μονάδες, σε Ιταλία και Γερμανία, μπαίνουν προσωρινά «στον πάγο», προκειμένου να επανεξεταστεί  ο ρόλος τους, με μια ενδεχόμενη εκ νέου σχεδίαση στις γραμμές παραγωγής τους, που θα προσβλέπει σε χαμηλότερο κόστος.  Η όλη κατάσταση είναι αρκούντως… μπερδεμένη, καθότι η Stellantis έχει επίσης έρθει σε συμφωνία με την κινεζική CATL, για την δημιουργία ενός εργοστασίου κατασκευής μπαταριών επί ευρωπαϊκού εδάφους και με βάση τα τελευταία δεδομένα και την διάρρηξη των σχέσεων Ευρώπης – Κίνας, προφανώς το εγχείρημα αυτό, βρίσκεται «στον αέρα».

Ο Τavares, δήλωσε πως θα λάβουν όλα τα μέτρα ώστε ο όμιλος να έχει δυνατότητα άμεσης προσαρμογής στις εξελίξεις «Ο σχεδιασμός και οι μελλοντικές μας επενδύσεις σε εξέλιξη και υποδομές, θα προσαρμόζονται αναλόγως του ρυθμού ανάπτυξης στην αγορά των ηλεκτρικών. Δεν έχουμε έλεγχο, ούτε μπορούμε να καθορίσουμε εμείς αυτό τον ρυθμό».  

Όλες οι ειδήσεις

Οδηγούμε το νέο Skoda Superb: Υπέροχο όπως πάντα!

Alfa Romeo Sprint: Από το νεκροταφείο του Group B στα σαλόνια!

Παρουσιάστηκε επίσημα η νέα BMW Σειρά 1

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο