EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

NASA: «Συγνώμη Έλον, θα πρέπει να στείλεις ένα Toyota στο φεγγάρι»

nasa-sygnomi-elon-tha-prepei-na-steileis-ena-toyota-sto-fengari-741064

Η επιστημονική κοινότητα του την φύλαγε: Ο Έλον Μασκ αισθάνεται «καθόλου χαρούμενος» και τσαντισμένος στην τοποθεσία Γη

Πως αλλάζουν τα πράγματα ε; Πριν από 60+ χρόνια περίπου, όταν ξεκινούσε η πρώτη «κούρσα του διαστήματος», υπήρχε ένα ψυχροπολεμικό δίπολο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, τα προγράμματα και οι αποστολές καλύπτονταν από άκρα μυστικότητα και το όλο πράγμα τελούσε αυστηρά σε κυβερνητικό  / κρατικό επίπεδο.

Σήμερα πάλι, όχι. H NASA και άλλοι διαστημικοί οργανισμοί είναι «ανοικτά περιβόλια» και πλέον αποτελούν κανόνα οι αναθέσεις «εργολαβιών» σε ιδιώτες ώστε να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες αποστολές. Οι οποίες αποστολές, έχουν μεταξύ άλλων και μετά από δεκαετίες, ξανά στόχο το δορυφόρο του πλανήτης μας.

Έχει βάλει το «χεράκι της» σε αυτό και η Κίνα, η οποία είναι το νέο «αντίπαλο δέος» για τη δύση και το διαστημικό της πρόγραμμα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη Σελήνη. Γινόμαστε  λοιπόν μάρτυρες της αφετηρίας μιας νέας «κούρσας», που μπορεί να έχει ως «βιτρίνα» το καλό της ανθρωπότητας, την επιστήμη και άλλα τέτοια ρομαντικά, αλλά στη βάση της, είναι όπως και παλιότερα, καθαρά θέμα γοήτρου, επίδειξης τεχνολογικής υπεροχής και –μακροπρόθεσμα- στο ποιος θα είναι ο πρώτος στην νέα μορφή αποικισμού, με πεδίο το διάστημα.

Στη δική μας πλευρά λοιπόν, στη δύση, το νέο σεληνιακό πρόγραμμα ονομάζεται «Άρτεμις» και ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη, μη επανδρωμένη φάση του. Θα ακολουθήσουν άλλες επτά, με τα «ωραία» να ξεκινούν από την Άρτεμις ΙΙΙ αποστολή και μετά, που, βάση πλάνου, έχει προγραμματιστεί για το 2025 αλλά μην το παίρνετε και πολύ στα σίγουρα αυτό.

Αυτές οι αποστολές θα είναι επανδρωμένες και θα περιλαμβάνουν προσελήνωση και «περίπατους» στην επιφάνεια της Σελήνης, δεκαετίες μετά από την Apollo 17 αποστολή του 1972, όπου ήταν η τελευταία φορά που άνθρωπος πάτησε το πόδι στο φεγγάρι. Όλα, αυτά, αν δεν προλάβει πρώτη η Κίνα βέβαια.

Η αποστολή Άρτεμις, έχει ως στόχο την δημιουργία και την εγκατάσταση μιας μόνιμης σεληνιακής βάσης, φανταστείτε δηλαδή κάτι σαν τον ISS, αλλά στην επιφάνεια του φεγγαριού μας. Προφανώς το όλο θέμα απαιτεί τρελά logistics και ένα πολύπλοκο σύστημα που θα υποστηρίζει τις προσεληνώσεις και τις εκτοξεύεις από το φεγγάρι, με την Άρτεμις V αποστολή να είναι αυτή στην οποία θα αρχίσουν να μεταφέρονται τα «βαριά» δομικά υλικά και ο εξοπλισμός υποστήριξης.

H Space X του Έλον Μασκ αλλά και η Blue Origin του Tζεφ Μπέζος θα αποτελέσουν μεταξύ άλλων τα «φορτηγά» της NASA για την δουλειά αυτή και τα «κοντράκτα» έχουν υπογραφεί. Στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που θα αποσταλεί στη σελήνη, περιλαμβάνεται και ένα Lunar Rover, ένα σεληνιακό όχημα δηλαδή, που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να κινούνται και να εξερευνούν την σελήνη σε μεγάλες απόστάσεις από την βάση τους.

Μην πάει το μυαλό σας στα Lunar Rover που είχε στείλει η NASA, στις αρχές της δεκαετίας του 70, στο φεγγάρι. Αυτά ήταν «κάμπριο» και ως εκ τούτου ήθελαν τους αστροναύτες να φορούν τις στολές τους όταν τα οδηγούν. Τα νέα σεληνιακά οχήματα, μοιάζουν με βαν και στην καμπίνα τους μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ατμόσφαιράς με πίεση και οξυγόνο.

Έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί από την αεροδιαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA), σε συνεργασία με την Toyota. Εντάξει, τίποτα κακό σε αυτό, με μια διαφορά, ότι ο «κλήρος» για την μεταφορά των οχημάτων αυτών στην σελήνη, έχει πέσει στην Space X…

 

Eν ολίγοις, ο Έλον Μασκ θα πρέπει να μεταφέρει με τους «μεταγωγικούς» πυραύλους του στο φεγγάρι, ένα Toyota. Ίσως του την φυλάγανε, γιατί το 2018 είχε στείλει ένα Tesla Roadster σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, κάτι που αποτέλεσε μια εξαιρετική κίνηση marketing αλλά υπήρξαν και πολλές αντιδράσεις, από την επιστημονική κοινότητα κυρίως, που δεν της άρεσε και πολύ το ότι ένας ιδιώτης χρησιμοποιεί το διάστημα ως «τσιφλίκι» του και διαφημιστικό χώρο.

Όλες οι ειδήσεις

SpaceX Polaris Dawn: Οι στολές του πρώτου διαστημικού περίπατου από ιδιώτες, είναι ένα τεχνολογικό θαύμα!

Η Κίνα θα «περπατήσει» στο φεγγάρι: Αυτές είναι οι στολές που θα φορούν οι αστροναύτες

Τώρα μπορείς να αγοράσεις ένα σεληνιακό όχημα της NASA*

 

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο