Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ τα θανατηφόρα τροχαία ήταν μειωμένα το 2024 στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα τον… «χαβά» της
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα μέσα στο 2024 στην Ευρώπη ανέρχεται στις περίπου 19.800. Ο εν λόγω αριθμός είναι κατά 3% μειωμένος σε σύγκριση με το 2023 και ισοδυναμεί με περίπου 600 λιγότερες χαμένες ζωές. Στην Ελλάδα, ωστόσο, καταγράφηκαν συνολικά 64 θανατηφόρα τροχαία ανά 1 εκατ. κατοίκους μέσα στο 2024, έναντι 61 το 2023.
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Εσθονία (17% σε σχέση με το 2023) και την Ουγγαρία (5,0%). Η χώρα μας είχε, επίσης, την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. σε αριθμό θανάτων μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ενδεικτικά, στην Ε.Ε., ο μέσος όρος των θανάτων ανά εκατομμύριο ήταν 44, από 46 το 2023.
Ακόμη και αν οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν σημαντικά το 2024 από ό,τι το 2023, ο συνολικός ρυθμός βελτίωσης παραμένει υπερβολικά αργός και τα περισσότερα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία έως το 2030.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν δει μόνο μέτρια μείωση των θανάτων από τροχαία, ενώ η Ιρλανδία και η Εσθονία έχουν σημειώσει αύξηση. Στην Ελλάδα, η μείωση σε σχέση με το 2019 ήταν μόλις 3%.
Η Σουηδία και η Δανία παραμένουν οι ασφαλέστερες χώρες όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, με χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας 20 και 24 θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, αντίστοιχα. Η Ρουμανία (77 θάνατοι/εκατομμύριο) και η Βουλγαρία (74), οι οποίες εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο με μείωση άνω του 20% από το 2019.
Μοτοσικλετιστές και πεζοί το 70% των θυμάτων στις πόλεις
Οι αγροτικοί δρόμοι εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με το 52% των θανάτων να συμβαίνει σε αυτούς. Η πλειονότητα των θανάτων από τροχαία (77%) αφορά άνδρες, ενώ οι ηλικιωμένοι και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου.
Οσον αφορά στον τύπο χρήστη του οδικού δικτύου, οι επιβάτες αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων, ακολουθούμενοι από τους μοτοσικλετιστές (20%), τους πεζούς (18%) και τους ποδηλάτες (10%).
Οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των πεζών, των ποδηλατών και των μοτοσικλετιστών, αποτελούν σχεδόν το 70% των θανάτων στις πόλεις, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για βελτιωμένα μέτρα ασφαλείας για την προστασία τους, αναφέρει η Κομισιόν.
Όλες οι ειδήσεις
Ποια εταιρεία κολοσσός στρέφεται προς τα αυτοκίνητα – Αλλάζουν οι ισορροπίες στην αγορά!
Renault 5 Turbo 3E: Από το… «χρονοντούλαπο» με 540 ίππους!⚡
Για ποιον λόγο τα αυτόματα κιβώτια έχουν «νεκρά» και πότε την χρησιμοποιούμε