Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο, με αναδρομική ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021, και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 31.12.2023.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζουν να αυξάνονται στους ελληνικούς δρόμους και από ότι βλέπουμε στα επόμενα χρόνια, θα κυριαρχήσουν σε σχέση με τα συμβατικά βενζινοκίνητα! Έτσι λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση,με τον β’ γύρο του προγράμματος «κινούμαι ηλεκτρικά», δίνει κίνητρο σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα –ομολογουμένως ακριβό- ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.
Στον πρώτο κύκλο του 2020-2021 το ποσοστό της επιδότησης έφτανε το 20% για τα αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως 30.000 €, και το 15% για όσα είχαν Λ.Τ.Π.Φ. από 30.000 έως 50.000 €, με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση.
Στον δεύτερο κύκλο το ποσοστό ανεβαίνει στο 30% και το μέγιστο ποσό στις 8.000 ευρώ. Το ποσό θα ανεβαίνει κατά 1.000 ευρώ σε περίπτωση απόσυρσης παλιού αυτοκινήτου και άλλα 1.000 ευρώ για ΑμεΑ και για νέους κάτω των 29 ετών.
Επιπλέον, όσες οικογένειες έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα θα δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ επιδότηση για κάθε ένα από αυτά (δηλαδή κάποιος κάτω των 29 με τρία παιδιά που κάνει και απόσυρση, θα πάρει 13.000 ευρώ επιδότηση).
Τι ισχύει με τους φορτιστές
Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση 500 ευρώ για την αγορά έξυπνου φορτιστή (Wallbox). Ακόμη, στην περίπτωση αγοράς αυτοκινήτων και διάθεσης τους με χρονομίσθωση (leasing), ο τελικός χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να αγοράσει το αυτοκίνητο. Αντίθετα, μπορεί να προχωρήσει στη μίσθωση ενός νεότερου μοντέλου.
Η επιδότηση για τις εταιρείες
Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» οι εταιρείες θα απολαύσουν την ίδια επιδότηση με τους ιδιώτες. Επιπλέον, στη δεύτερη φάση του προγράμματος δεν θα ισχύσει ο περιορισμός των τριών αυτοκίνητων ανά εταιρεία. Ακόμη, έχουν το δικαίωμα απόσυρσης αριθμού αυτοκινήτων ίσου με τον αριθμό των νέων ηλεκτρικών.
Για τις εταιρείες με έδρα σε νησιά, η επιδότηση φτάνει τα 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης για την αγορά και την εγκατάσταση «έξυπνων φορτιστών», αρκεί να τους χρησιμοποιούν για τις ανάγκες της επιχείρησης.
Ποιοι και μέχρι πότε δικαιούνται την επιδότηση
Μπορεί ο νέος κύκλος να ξεκινάει τώρα, όμως αφορά και εκείνους που αγόρασαν αυτοκίνητο από τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος και μετά. Πιο απλά, θα επιδοτηθούν και όσοι πήραν ηλεκτρικό αυτοκίνητο τον Δεκέμβριο του 2021 αλλά και τους μήνες του 2022 που ακολούθησαν.
Η λήξη του νέου Κινούμαι Ηλεκτρικά έχει οριστεί στις 31/12/2023, οπότε αυτή είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία οι αγοραστές ηλεκτρικών θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να πάρουν τη σχετική επιδότηση.
Πώς υπολογίζεται η επιδότηση
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε το εξής. Ο υπολογισμός της επιδότησης γίνεται επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) και όχι επί της τελικής τιμής του αυτοκινήτου. Η Λ.Τ.Π.Φ. είναι η τιμή στην οποία πουλάει μια αντιπροσωπεία το αυτοκίνητο, πριν την εφαρμογή του Φ.Π.Α. Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι δε λαμβάνεται υπόψη τυχόν επιπλέον εξοπλισμός, αλλά η Λ.Τ.Π.Φ. της βασικής έκδοσης.
Για παράδειγμα η Λ.Τ.Π.Φ. του Volkswagen e-Up! (το φθηνότερο ηλεκτρικό της ελληνικής αγοράς) είναι 20.444 ευρώ, οπότε η επιδότηση διαμορφώνεται στις 6.133,2 ευρώ. Αυτά είνα τα χρήματα που ο αγοραστής θα πάρει από το κράτος, άσχετα αν θα αγοράσει τη βασική ή την πιο πλούσια έκδοση.
Πως και που θα κάνετε την αίτηση
Αν επιθυμείτε να μπείτε και εσείς στο πρόγραμμα, η αίτηση γίνεται εύκολα, γρήγορα και ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα kinoumeilektrika, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σας του TaxisNET και ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Μπαίνετε στο kinoumeilektrika.ypen.gr με τους κωδικούς του TaxisNET (τα στοιχεία σας θα είναι προσυμπληρωμένα)
- Επιλέγετε κατηγορία, μοντέλο και αξία
- Δηλώνετε αν επιθυμείτε οικιακό φορτιστή), απόσυρση ή αν υπάγεστε σε κάποια ειδική κατηγορία
- Επισυνάπτετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητούνται.