Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Southwest Jiaotong στην Κίνα κατασκεύασαν αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης για να «πετούν» πάνω από μια πίστα.
Τα οκτώ οχήματα δοκιμάστηκαν πρόσφατα στο Jiangsu κατά μήκος μιας μαγνητικής ράγας με μήκος 8 χλμ. Τα δάπεδα των οχημάτων έχουν εξοπλιστεί με ισχυρούς μαγνήτες και πλέουν 35 μμ. πάνω από την ράγα, με ένα από τα οχήματα να φτάνει τα 230 χλμ./ώρα κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Η τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης Maglev χρησιμοποιείται στα τρένα εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Η Κίνα διαθέτει επίσης ένα τρένο Maglev που μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα έως και 600 χλμ./ώρα. Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρει ότι τα αυτοκίνητα Μaglev έχουν αναπτυχθεί με στόχο τη μελέτη μέτρων ασφαλείας για οδήγηση υψηλής ταχύτητας.
Ωστόσο, ένας από τους καθηγητές του πανεπιστημίου πίσω από τα οχήματα, ο Deng Zigang, πιστεύει ότι η τεχνολογία Μaglev μπορεί να μειώσει τη χρήση ενέργειας στα αυτοκίνητα παραγωγής και να αυξήσει το εύρος λειτουργίας τους. Η μαγνητική αιώρηση θα μπορούσε επίσης να μειώσει το άγχος της αυτονομίας μεταξύ των ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων, σημειώνει το CNBC.
Φυσικά, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανάπτυξης και της κατασκευής ορισμένων οχημάτων εξοπλισμένων με την τεχνολογία Maglev και της διάθεσης αυτοκινήτων όπως αυτά στην αγορά. Ίσως η πιο προφανής πρόκληση είναι ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν ολοκαίνουργιες υποδομές για την υποστήριξη τέτοιων οχημάτων, κάτι που θα κόστιζε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.
Στη συνέχεια, υπάρχει η πρόκληση του να διασφαλίσουμε ότι τέτοια οχήματα είναι ικανά για ομαλή οδήγηση. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Twitter δείχνει ένα από τα αυτοκίνητα Μaglev να κινείται κατά μήκος της μαγνητικής ράγας αναπηδώντας αρκετά, κάτι που δεν φαίνεται και ιδιαίτερα άνετο.
A #maglev vehicle technology test saw a 2.8-tonne car float 35 millimeters above the road and run on a highway in #Jiangsu, east China. A permanent magnet array was installed for levitation. pic.twitter.com/7vWc8TvJpn
— QinduoXu (@QinduoXu) September 12, 2022