Στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο του Δημόκριτου, απασχολεί 40 μηχανικούς και έχει ως αντικείμενο την εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων
Περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα χωρίζουν την πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ, όπου βρίσκονται τα «κεντρικά» της Tesla, από την Αγία Παρασκευή. Ωστόσο στον «διασυνδεμένο» κόσμο μας αυτή η απόσταση δεν σημαίνει τίποτα, πόσο μάλλον για μια εταιρεία που είναι φύση και θέση συνυφασμένη με την τεχνολογία.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και στα πλαίσια της «ανοικτής» προσέγγισης που έχει η Tesla στη λειτουργία της, υπάρχει εγκατεστημένο στην Ελλάδα ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης ( R&D – Research & Develeopement) της εταιρείας, στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του Δημόκριτου, στην Αγία Παρασκευή.
Μάλιστα πρόσφατα το επισκέφθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη και σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων της TESLA, Δρ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη, συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω στήριξης και ανάπτυξης του κέντρου, προκειμένου να προαχθεί η η καινοτόμος έρευνα που παράγεται από την εταιρεία.
Αναλυτικά, η ανάρτηση της υφυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα είχα την χαρά να επισκεφθώ το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της TESLA στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιας για την έρευνα και την καινοτομία, και να συναντηθώ με τον Δρ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη, επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων της TESLA, καθώς και με το ερευνητικό προσωπικό της εταιρείας.
Στη διάρκεια της συνάντησής μας, ο Δρ. Λάσκαρης ανέλυσε τις ερευνητικές δραστηριότητες της TESLA στην Ελλάδα οι οποίες περιλαμβάνουν:
α. Την ανάπτυξη του λογισμικού για τον σχεδιασμό των ηλεκτροκινητήρων
β. Τον σχεδιασμό, την παραγωγή και τη δοκιμή πρωτοτύπων για τη βελτίωση των υπαρχόντων ηλεκτροκινητήρων και την παραγωγή νέων
γ. Τις δοκιμές νέων υλικών για τη χρήση στους ηλεκτροκινητήρες της εταιρείας.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει στηρίξει την ερευνητική δραστηριότητα της Tesla στην Ελλάδα με χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα « Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» για την εκτέλεση δύο ερευνητικών έργων συνολικού προϋπολογισμου1.483.468,05 ευρώ με δημόσια συμμετοχή 763.129,01 ευρώ.
Η TESLA, στις ερευνητικές της εγκαταστάσεις στην Ελλάδα απασχολεί περισσότερους από 40 μηχανικούς, στην πλειοψηφία τους Έλληνες αλλά και από άλλες χώρες της ΕΕ, εξαιρετικά υψηλής εξειδίκευσης και συμβάλλει, τόσο στην παραμονή στη χώρα κορυφαίων επιστημόνων, όσο και στην επιστροφή τους από το εξωτερικό, προσφέροντας ευκαιρίες υψηλής ερευνητικής καριέρας.
Προκειμένου η καινοτόμος έρευνα που παράγεται από την εταιρεία να επεκταθεί, συζητήσαμε με τον Δρ. Λάσκαρη τις δυνατότητες περαιτέρω στήριξης που υπάρχουν.
Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή μας, έδωσα συγχαρητήρια στον Δρ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη και στους ερευνητές της TESLA, οι οποίοι, μέσω της πρωτοπόρου εργασίας τους προάγουν διεθνώς τις επιστήμες και την καινοτομία».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Όλες οι ειδήσεις
Δοκιμή Seres 5: Πώς είναι τελικά το κινέζικο SUV;
Ανατροπή στη λίστα με τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα: η Lexus χάνει την πρώτη θέση
Actibump: Το «έξυπνο σαμαράκι» που το νοιώθουν μόνο όσοι τρέχουν