Οι χρόνιες «ασθένειες» της πολεοδομικής αναρχίας, του μπαζώματος των ρεμάτων και της αδυναμίας των υποδομών
Ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς, με ανάρτηση του στο X (πρώην twitter) υπό τον τίτλο «Ω ΓΛΥΚΗ ΜΟΥ ΦΡΕΑΡ», αναδεικνύει ένα τεράστιο θέμα που αφορά μια… σκληρή πραγματικότητα. Η Αθήνα, είναι καταδικασμένη να πλημμυρίζει κάθε φορά που συμβαίνουν έντονα καιρικά φαινόμενα και ο λόγος δεν είναι τα «βουλωμένα» φρεάτια, είναι ότι τα φρεάτια αδυνατούν να παροχετεύσουν τον όγκο του νερού στους αγωγούς ομβρίων υδάτων, οι οποίοι με τη σειρά τους, δεν έχουν την διατομή για να ανταπεξέλθουν σε κάτι τέτοιο.
Όπως αναφέρει ο κος Κολυδάς, κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων όπου το ύψος της βροχής ξεπερνά για ένα χρονικό διάστημα τα 100mm/h, τα φρεάτια δεν λειτουργούν, γιατί δεν έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για κάτι τέτοιο, ενώ οι αγωγοί ομβρίων, όπου αυτοί υπάρχουν, δεν έχουν την δυνατότητα για την απορροή τέτοιου όγκου νερού.
Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΦΡΕΑΡ …
Σε κάθε βροχή με ραγδαιότητα μεγαλύτερη των 100mm/h για κάποιο διάστημα , στην Αθήνα δημιουργούνται προβλήματα.
Και ξεκινά η κουβέντα για τα φρεάτια. Τα φρεάτια σε τέτοια φαινόμενα, απλά ΔΕΝ λειτουργούν. Δεν έχουν αυτές τις προδιαγραφές που χρειάζεται ,… pic.twitter.com/vD0ssQzdGD
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 11, 2024
Το «ραγδαίο» των καιρικών φαινομένων είναι κάτι το οποίο παρουσιάζει ανησυχητικά αυξημένο ποσοστό εκδήλωσης πλέον και σαν να μην έφτανε αυτό, η Αθήνα και τα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα στην Ελλάδα, έχουν αναπτυχθεί άναρχα, με το «μπάζωμα» και την καταπάτηση ρεμάτων να αποτελεί δυστυχώς μια πάγια «πολεοδομική» τακτική.
Αυτό σημαίνει ότι οι δρόμοι που διέρχονται κατά μήκος της κοίτης… πρώην ρεμάτων, δέχονται πολύ μεγάλους όγκους νερού, ακόμα και σε περιπτώσεις μέτριας εντάσεως βροχής, αφού το νερό έχει «μνήμη» και αναζητά τις «αρχαίες» διαδρομές όπου κυλούσε.
Το αποτέλεσμα; Λίγο – πολύ, οι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, γνωρίζουν τα σημεία στις πόλεις τους όπου είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο να πλημμυρίσουν. Για να αλλάξει αυτό, απαιτούνται τεράστια έργα υποδομής, μεταφορά πληθυσμού και επανα-χωροθέτηση ολόκληρων γειτονιών, οπότε μιλώντας σε ρεαλιστικές βάσεις, είναι κάτι αδύνατο να συμβεί.
Για παράδειγμα, δείτε το ακόλουθο video από το κανάλι «Γεωμυθική» στο youtube, που αναζητά τις αρχαίες κοίτες ποταμών και ρεμάτων στην Αθήνα… ότι έχει απομείνει τουλάχιστον (και αν…). Το οδοιπορικό αφορά τo ρέμα Θων, κλάδο του Ιλισσού ποταμού. Φανταστείτε τι απαιτείται ώστε να γίνουν τα απαράιτητα έργα στην περιοχή αυτή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί την «εξαίρεση στον κανόνα»… είναι ο κανόνας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας.
Όλες οι ειδήσεις
Κεραυνοί και οδήγηση: Τι συμβαίνει όταν μας χτυπήσει κεραυνός στο αυτοκίνητο;
Κακοκαιρία και οδήγηση: Μεγάλη προσοχή στα πρώτα λεπτά της βροχής