Σύμφωνα με τη Volkswagen, η μείωση συγκρούσεων με ζώα όχι μόνο θα βελτιώσει την ασφάλεια των επιβατών, αλλά ταυτόχρονα θα μειώσει σημαντικά τα κόστη επισκευών.
Μήπως η Volkswagen βιάζεται να γιορτάσει τη Πρωταπριλιά; Κάθε χρόνο, η Γερμανική εταιρεία βρίσκει μια νέα φάρσα για να πειράξει το κοινό της. Λίγες μέρες πριν τη 1η Απριλίου 2024, η Volkswagen ορκίζεται πως το έμβλημα που απωθεί καγκουρό με υπερήχους είναι 100% αληθινό. Για να δούμε…
Οι συγκρούσεις με άγρια ζώα είναι ένας σημαντικός κίνδυνος σε χώρες όπως η Αυστραλία, με τα καγκουρό να ευθύνονται για το 90% των συμβάντων. Η λύση της Volkswagen είναι η μετατροπή του εμβλήματος της σε μια ακουστική συσκευή με στόχο να «προειδοποιήσει» τα καγουρό για αυτοκίνητα που πλησιάζουν Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία θα αναπτυχθεί περαιτέρω, για να βοηθήσει και άλλα ζώα στο μέλλον.
Το “RooBadge“, όπως το αποκαλεί, εξελίσσεται τα τελευταία τρία χρόνια και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ένα Volkswagen Amarok. Σε συνεργασία με επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά των καγκουρό, η Volkswagen αναγνώρισε τους ήχους -όπως το κελάηδημα πουλιών ή οι πατημασιές ενός ζώου- που κάνουν τα καγκουρό να αντιδρούν, ενημερώνοντας τα για έναν κίνδυνο και κρατώντας τα εκτός του δρόμου.
Αντίθετα με άλλα απωθητικά ζώων που παράγουν υπέρηχους, το RooBadge προσαρμόζει τους ήχους του για κάθε τύπο καγκουρό, χρησιμοποιώντας το GPS και τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό, του επιτρέπει να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό στην αποτροπή ατυχημάτων.
To RooBadge ελέγχεται από μια εφαρμογή μέσα στο σύστημα infotainment του αυτκινήτου, ενώ επίσης ενεργοποιείται αυτόματα όταν ο οδηγός μπει σε μια πυκνοκατοικημένη -από καγκουρό- περιοχή. Χάρη στις διαφορετικές συχνότητες ήχου που μπορεί να παίξει, μπορεί να προειδοποιήσει καγκουρό σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις, ακομη και όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα.
H Volkswagen δηλώνει πως το πλεονέκτημα του RooBadge είναι πως μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα σε κάθε Amarok, απλά αντικαθιστώντας το εμπρός έμβλημα. Πιο σημαντικά, η εταιρεία ανακοίνωσε πως έχει φτιάξει και ένα ηχείο με την ίδια λειτουργία, που μπορεί να τοποθετηθεί στη πινακίδα κυκλοφορίας κάθε αυτοκινήτου στο δρόμο.
Ακόμη και αν το RooBadge είναι ακόμη υπό εξέλιξη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το δούμε στο προαιρετικό εξοπλισμό της Volkswagen στο τέλος. Η εταιρεία προσπαθεί να συνεργαστεί με Ευρώπη και ΗΠΑ ώστε η τεχνολογία να αναπτυχθεί περισσότερο και να απωθεί και άλλα ζώα, όπως για παράδειγμα τα ελάφια.
Όλες οι ειδήσεις
Από 18.450 ευρώ το νέο Suzuki Swift που μόλις έφτασε Ελλάδα
Διατηρεί τον V8 twin turbo η ανανεωμένη Mercedes-Benz G-Class