EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λανσάρει πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας

i-evropaiki-epitropi-lansarei-programma-kyklikis-oikonomias-740406

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το πρόγραμμα «design for removal». Σύμφωνα μ’ αυτό, οι κατασκευαστές θα πρέπει να σχεδιάζουν οχήματα ασφαλή και ανακυκλώσιμα, ώστε να εγγυώνται ανάκτηση περισσότερων πηγών και να αποκλείουν την παραγωγή άχρηστων απορριμμάτων.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Η αυτοκινητοβιομηχανία καλύπτει το 19% της ευρωπαϊκής σιδηρουργίας και το 10% της παραγωγής πλαστικών. Παράλληλα, το 42% του αλουμινίου, το 6% του χαλκού για την κατασκευή εξαρτημάτων, το 65% της παραγωγής καουτσούκ, ενώ απορροφά ενάμισι εκατομμύριο τόνους γυαλιού ετησίως.

Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα έχει αυξήσει και τη ζήτηση κρίσιμων πρώτων υλών. Εκατομμύρια τόνους ορυκτών τα οποία δεν είναι για πέταμα ούτε μετά τη χρήση τους. Πρώτον, επειδή κάποια από αυτά δεν τα παράγουμε, εξορύσσουμε ή διυλίζουμε εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Δεύτερον, επειδή τα απορρίμματα συνιστούν πάντα πρόβλημα. Σύμφωνα με την Επιτροπή της Ε.Ε., η λύση βρίσκεται στην παραγωγική αλυσίδα. Πέρα από τους κανονισμούς ανακύκλωσης, η Επιτροπή πρότεινε μία αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας με τον τίτλο End of Life Vehicles. Ενώ υπάρχει από το 2000, πρόσθεσε σε αυτήν τον όρο «design for removal».

Περί τίνος πρόκειται; Απλά, για μία οδηγία που ορίζει ότι τα οχήματα πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να διευκολύνονται η αποσυναρμολόγηση και η ανακύκλωση χρήσιμων εξαρτημάτων τους. Οι κατασκευαστές καλούνται να μελετήσουν στρατηγικές ανακύκλωσης και να θεσπίσουν ένα «ψηφιακό διαβατήριο» που θα βοηθά όλη την αλυσίδα παραγωγής στον τρόπο αφαίρεσης και αντικατάστασης ανακυκλώσιμων εξαρτημάτων. Αυτό θα ισχύσει έξι χρόνια μετά την κύρωση της Οδηγίας που αναμένεται μέσα στο 2026. Μέσα σε τρία χρόνια, οι μονάδες διαχείρισης υλικών θα είναι υποχρεωμένες να αφαιρούν και να διαχωρίζουν τμήματα και εξαρτήματα πριν τον τεμαχισμό τους. «Οι προδιαγραφές αποσυναρμολόγησης εξαρτημάτων είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγράφους της Οδηγίας.

BYD

Από τη γραμμή παραγωγής μέχρι τη μονάδα ανακύκλωσης, υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα πάντα να είναι φτιαγμένα για πιο αποτελεσματική ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση», μας λέει ο Giuliano Maddalena, CEO της ιταλικής SAFE. «Ωστόσο, για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα στην πράξη, χρειάζεται η εταιρική ευθύνη κάθε κατασκευαστή να μην περιορίζεται στη χρηματοδότηση ενεργειών συλλογής και ανάκτησης, αλλά και στην οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχει αποδειχτεί ότι στην Ευρώπη, όταν οι κατασκευαστές αναλαμβάνουν οργανωτικό ρόλο, τα αποτελέσματα στον τομέα της ανάκτησης είναι καλύτερα και παρέχουν μεγαλύτερες εγγυήσεις σε επίπεδο νομιμότητας, ελέγχου και ιχνηλάτησης».

Όλες οι ειδήσεις

H Jaguar, η «woke» καμπάνια και η τέχνη του να δημιουργείς… χαμό

Hyundai Inster: Ξεκίνησαν οι πρoπαραγγελίες, ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις για την τιμή του

Lotus: Στο «ράφι» προσωρινά η στροφή στα ηλεκτρικά

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο