Τα πρόστιμα παραμένουν αλλά απομακρύνεται ο κίνδυνος επιβολής τους λόγω ελαστικότητας και αναπροσαρμογής των κανονισμών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τελικά την τροπολογία στον κανονισμό για τις εκπομπές ρύπων. Η αλλαγή, που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες μετά από πολλές αναβολές, είναι ένα από τα μέτρα που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης που παρουσιάστηκε στις 5 Μαρτίου και κάτι που περίμενε με ανυπομονησία ολόκληρος ο ευρωπαϊκός κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αφορά την μερική τροποποίηση στους κανονισμούς που διέπουν τις νόρμες για τις εκπομπές ρύπων, συνολικά, στην γκάμα μοντέλων των κατασκευαστών: Η ΕΕ είχε θέσει συγκεκριμένα όρια εκπομπών CO2 (γραμμάρια ανά χιλιόμετρο) για το σύνολο των εμπορικά διαθέσιμων αυτοκινήτων των εταιρειών.
Τι είναι το μεσοσταθμισμένο όριο εκπομπών στη γκάμα
Η μέτρηση αυτή, αφορούσε έναν «μέσο όρο» εκπομπών CO2 απ΄όλη την γκάμα μοντέλων και επί της ουσίας, αποτελούσε ένα μοχλό πίεσης για την μετάβαση στα ηλεκτρικά, καθότι οι μηδενικές εκπομπές ρύπων των EV, ρίχνουν τον μέσο όρων εκπομπών στην γκάμα, κάνοντας πιο εύκολη την επίτευξη του στόχου, που είναι 93,6 γραμμαρίων CO2 ανά χιλιόμετρο.
Για τους κατασκευαστές που δεν συμμορφώνονταν με αυτό τον ετήσιο στόχο, προβλέπονταν υψηλά –εξοντωτικά- πρόστιμα και ο κίνδυνος, δεδομένων των συνθηκών, να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν πολύ μεγάλος, αφού οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν να αντιμετωπίσουν την μειωμένη ζήτηση στα ηλεκτρικά και τον κινεζικό ανταγωνισμό.
Τι αλλάζει με την τροπολογία
Μετά από πιέσεις και διαβουλεύσεις, τελικά η ΕΕ υποχώρησε και ενέκρινε την τροπολογία που ανακουφίζει, έστω και πρόσκαιρα, τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η τροπολογία στην πραγματικότητα, δεν καταργεί τις κυρώσεις, απλά, δίνει στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να επιτύχουν τη συμμόρφωση με το μέσο όριο εκπομπών των 93,6 γραμμαρίων CO2 ανά χιλιόμετρο σε διάστημα τριών ετών και όχι μόνο ένα, αντισταθμίζοντας τυχόν ελλείμματα σε ένα ή δύο χρόνια με τα καλύτερα αποτελέσματα των άλλων περιόδων.
Εν ολίγοις, εισάγεται μια ελάχιστη ευελιξία στον μηχανισμό υπολογισμού των προστίμων, τα οποία ωστόσο παραμένουν από κάθε άποψη. Η Επιτροπή πιστεύει ότι αυτή η ευελιξία θα συμβάλει στη «διασφάλιση της ικανότητας του κλάδου να επενδύει στην καθαρή μετάβαση, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τους στόχους του 2025 και διατηρώντας τον τομέα σε τροχιά για τον επόμενο κύκλο μειώσεων εκπομπών»: ένας κύκλος που θα οδηγήσει σε μείωση κατά 55% του CO2 μεταξύ 2030 και 2034.
Η πρόεδρος της επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η εξαιρετικά καινοτόμος αυτοκινητοβιομηχανία μας απαλλάσσεται από τις ανθρακούχες εκπομπές για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές. Με τη σημερινή πρωτοβουλία, παρέχουμε μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτόν τον βασικό τομέα, ενώ παραμένουμε στην πορεία προς τους κλιματικούς μας στόχους. Μαζί, θέλουμε να δείξουμε ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να πάνε χέρι-χέρι».
Η Επιτροπή κάλεσε το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ «να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτήν την τροπολογία το συντομότερο δυνατό, ώστε να παρέχεται προβλεψιμότητα και βεβαιότητα για την αυτοκινητοβιομηχανία και τους επενδυτές».
Όλες οι ειδήσεις
Hyundai Insteroid – Ένα αυτοκίνητο για την γενιά των meta-γρήγορων
Αυτό πρέπει να είναι το πιο χαζό μέτρο για μείωση της ταχύτητας