Τρισδιάστατος προσομοιωτής, ειδικά λογισμικά και άλλα εργαλεία βιωματικής εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να έχουν στη διάθεσή τους οδηγοί φορτηγών, στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου «E-HORECA WANET» (Interreg IPA II μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας), το οποίο είχε στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου και αποτελεσματικού δικτύου διαχείρισης αποβλήτων εστιατορίων και catering ξενοδοχείων στην Κέρκυρα.
Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες για τη «διά ζώσης πρακτική άσκηση και επίδειξη εξειδικευμένου εξοπλισμού εκπαίδευσης των οδηγών απορριμματοφόρων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων».
«Η ολοκληρωμένη διαχείριση στόλων οχημάτων και η ταυτόχρονη επιμόρφωση του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας και βιώσιμων μετακινήσεων γίνεται μέσα από σοβαρές επενδύσεις σε εξοπλισμό, με έμπειρους και καταρτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι αγαπούν αυτό που κάνουν και το κυριότερο, έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της ασφάλειας. Η μετάδοση του τελευταίου είναι κάτι σύνθετο, επειδή συνήθως καλείσαι να αλλάξεις λανθασμένες και επικίνδυνες νοοτροπίες χρόνων», ανέφερε ο συγκοινωνιολόγος και πολιτικός μηχανικός Αθανάσιος Τσιούτρας και πρόσθεσε: «Όσο και εάν φαίνεται περίεργο, χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός και μεγάλη εμπειρία για να πείσεις για το αυτονόητο, ότι για παράδειγμα δεν μπορείς να μιλάς στο κινητό ή να πίνεις και να οδηγείς ένα όχημα ή να χειρίζεσαι ένα μηχάνημα έργου με ασφάλεια. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης μετακινήσεων είναι πρωτίστως οι συγκοινωνιολόγοι, όπως στην υγεία οι γιατροί, στον καιρό οι μετεωρολόγοι, στους σεισμούς οι σεισμολόγοι. Η ασφάλεια πρέπει και οφείλει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας σε κάθε τομέα, πόσο μάλλον στις μετακινήσεις. Θα ήταν ευχής έργον ιδιωτικές εταιρείες ή δημόσιες περιφερειακές ενότητες να δημιουργήσουν αξιόλογα εσωτερικά κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού ή των πολιτών αντίστοιχα σε θέματα ασφάλειας. Επί τούτου, δυναμικό στην Ελλάδα υπάρχει και μάλιστα υψηλότατου επιπέδου, ενώ διατίθεται και εξειδικευμένος εξοπλισμός. Είναι πολύ απλό, δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή να μιλάμε για την αποφυγή του brain drain προς το εξωτερικό».
Την επιμόρφωση των οδηγών και την επίδειξη του ειδικού εξοπλισμού προσομοίωσης παρακολούθησε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, η οποία εμφανώς ενθουσιασμένη από την εμπειρία της συνδυασμένης χρήσης καινοτόμου εξοπλισμού και επιστημονικής εξειδίκευσης δήλωσε ότι ανάλογες δράσεις θα πρέπει να συνεχιστούν προς όφελος των εργαζομένων στον δήμο, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου E-HORECA WANET, Μάρκος Αυλωνίτης, τόνισε: «Τέτοιου είδους σεμινάρια επιμόρφωσης του προσωπικού των δήμων για τη διαχείριση των στόλων απορριμματοφόρων με ασφάλεια και η ταυτόχρονη βελτιστοποίηση των διαδρομών τους είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα, που κατά τη θερινή περίοδο αιχμής οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι εφαρμογές των τεχνολογιών πληροφορικής στην καθημερινότητα είναι πολλές. Στόχος μας είναι -πέρα από την εκπαίδευση των φοιτητών μας για ένα καλύτερο αύριο- να φέρουμε κοντά την επιστήμη της πληροφορικής στην κοινωνία».
Τέλος, από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Smart Drive Ltd, Χρυσούλα Μέρκα, αναφερόμενη στα σεμινάριο επεσήμανε πως «η εταιρεία διαθέτει ειδικό εξοπλισμό προσομοίωσης οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων έργου, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις επιμόρφωσης του σημαντικότερου παράγοντα σε θέματα ασφάλειας μετακινήσεων, δηλαδή του ανθρώπινου. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει θέματα εκτίμησης οδικού ρίσκου, διαχείρισης στόλων οχημάτων, διευθέτησης κυκλοφορίας».
Σημειώνεται, ότι το διασυνοριακό έργο E-HORECA WANET – «Αποτελεσματικό Δίκτυο Διαχείρισης Αποβλήτων Εστιατορίων & Catering Ξενοδοχείων» – (Efficient Hotel Restaurant & Catering Waste Network), υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IPA II Cross- border cooperation programme Greece – Albania 2014-2020) [Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας]. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των δύο κρατών-μελών, Αλβανίας και Ελλάδας.