EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η FIA θεωρεί ότι τα Pit Stop της F1 είναι υπερβολικά γρήγορα, ορίζει κανονισμούς για τα επιβραδύνει

i-fia-theorei-oti-ta-pit-stop-tis-f1-einai-ypervolika-grigora-orizei-kanonismous-gia-ta-epivradynei-620317

Η εποχή των pit stop με διάρκεια μικρότερη των 2 δευτερολέπτων φαίνεται ότι δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, καθώς η FIA παρουσίασε κάποιους νέους κανονισμούς που επιβραδύνουν τις διαδικασίες, με απώτερο σκοπό την αυξημένη ασφάλεια.

Image via Red Bull Content Pool

Από τη στιγμή που ο ανεφοδιασμός καυσίμων απαγορεύθηκε το 2010, τα pit stop της Formula 1 γίνονται όλο και γρηγορότερα. Το τωρινό ρεκόρ σημειώθηκε το 2019 στην Βραζιλία, όπου η ομάδα της Red Bull ολοκλήρωσε τις αλλαγές στο αυτοκίνητο σε 1.82 δευτερόλεπτα.

Αυτός ο χρόνος-ρεκόρ, είναι σχεδόν απίθανο να ξεπεραστεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η FIA θεωρεί πως τα pit stop είναι υπερβολικά γρήγορα, και πως πρέπει να γίνονται πιοο αργά. Ακόμη και αν τα συμβάντα είναι σπάνια, συνεχίζουν να συμβαίνουν. Σε δοκιμαστικά πριν από τη φετινή σεζόν, ο οδηγός της Haas, Mick Schumacher έφυγε από τα pit με τον υδραυλικό γρύλο σφηνωμένο κάτω από το μονοθέσιο του. Ταυτόχρονα, βλέπουμε συχνά οδηγούς να εγκαταλείπουν επειδή κάποιος τροχός δεν είχε τοποθετηθεί σωστά.

Red Bull Racing's pit crew practice during the Styrian Grand Prix weekend (Image via Red Bull Content Pool)
Η δήλωση της FIA ορίζει: «Για λόγους ασφαλείας, αυξάνουμε τον ελάχιστο χρόνο ανάμεσα στην εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης του γρύλου και το “ΟΚ” από πράσινο φως που επιτρέπει στον οδηγό να φύγει, στα 0.2 δευτερόλεπτα.» Ο παραπάνω κανονισμός θα εφαρμοστεί στο Grand Prix της Ουγγαρίας του 2021
Image via Daimler Media

Ο νέος κανονισμός θα «πλήξει» την ομάδα της Red Bull πιο πολύ από κάθε άλλη. Εκτός του ότι έχουν το ρεκόρ χρόνου, η ομάδα νικά εδώ και 3 συνεχόμενα έτη τον διαγωνισμό Fastest Pit Stop Award της DHL.

2021's league table, as shown on the DHL Fastest Pit Stop website
car-prices
google-news
Tags

Περισσότερα Βίντεο