ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Τρίτη γενιά Mercedes-Benz GLA: Πολυδιάστατη ευφυΐα

triti-genia-mercedes-benz-gla-polydiastati-effyia-754832

Μέσα στο 2026 αναμένεται –αρχικά σε ηλεκτρική έκδοση και ως mild hybrid στη συνέχεια– η τρίτη γενιά της Mercedes-Benz GLA.

Θα μπορούσε να επιστρέψει στις αρχικές ρίζες της, υιοθετώντας και πάλι μια crossover μορφή, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το entry-level μοντέλο της φίρμας με έδρα τη Στουτγάρδη.

Tων Luca Cereda και Marco Perucca Orfei • Εικονογράφηση: Pratyush Rout

Στις αμέτρητες πτυχές του, ο κόσμος του αυτοκινήτου χωρίζεται, εκτός των άλλων, σε εμβληματικά και μεταμορφωτικά μοντέλα. Από τη μια, υπάρχουν οχήματα των οποίων οι γραμμές είναι απαραβίαστες, με τον κίνδυνο να κατηγορηθεί κανείς ως ιερόσυλος, στην περίπτωση που τις αλλάξει. Μπορείτε, για παράδειγμα, να φανταστείτε μια Mercedes-Benz G-Class ή ένα Jeep Wrangler με πληθώρα από καμπύλες, αντί για τις χαρακτηριστικά τετραγωνισμένες και γωνιώδεις γραμμές τους; Πολύ αμφιβάλλω. Από την άλλη, υπάρχουν μοντέλα με έμφυτο το δαρβινικό τους πνεύμα. Κάτι που σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στο περιβάλλον, είτε για να επιβιώσουν είτε για να πετύχουν κάτι ακόμα πιο μεγάλο, αναφορικά με την εμπορική τους επιτυχία. Φτάνοντας μάλιστα, μερικές φορές, στο σημείο να αλλάζουν στιλ ή ακόμα και μορφή. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει αναμφίβολα η Mercedes-Benz GLA. Τόσο για όσα έχει δείξει στο παρελθόν όσο και για όσα θα μπορούσε να μας επιφυλάσσει στο μέλλον, με τη νέα της γενιά, που αναμένεται μέσα στο 2026.

SUV Ή CROSSOVER;

Μιλώντας για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η 3η γενιά της GLA θα βασίζεται πάνω στη νέα αρχιτεκτονική της εταιρίας, τη MMA, που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να υποστηρίζει μια σειρά μοντέλων μηδενικών εκπομπών. Παράλληλα, είναι έτοιμη να υποδεχτεί εξηλεκτρισμένους βενζινοκινητήρες νέας γενιάς, προσφέροντας επίσης χώρο για μια πιο συντηρητική πρόταση, αυτή που θα υιοθετεί τεχνολογία mild hybrid. Μια τεχνολογία που αποδεικνύεται περισσότερο πολύτιμη από ποτέ, δεδομένης μιας μετάβασης προς την ηλεκτροκίνηση, η οποία αποδεικνύεται πολύ πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν. Ανατρέχοντας στην ιστορία του μοντέλου, που αποτελεί το πιο συμπαγές στην γκάμα των crossover οχημάτων της Mercedes-Benz, διδασκόμαστε ότι η αλλαγή δεν είναι αμαρτία – το αντίθετο μάλιστα. Η πρώτης γενιάς GLA, που κυκλοφόρησε το 2013, δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένα κλασικό SUV. Με αμάξωμα που θύμιζε σχεδόν shooting brake όχημα με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, παρουσιαζόταν ως μια πιο ευέλικτη εναλλακτική της hatchback A-Class. Για την GLA, ο συχνά καταχρηστικά χρησιμοποιούμενος όρος «crossover» ήταν απόλυτα δικαιολογημένος, δεδομένης της μορφολογίας της. Παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, που την έκανε κατάλληλη για κίνηση σε χωμάτινους δρόμους, διατηρούσε μια πιο «ασφάλτινη» προσέγγιση, σε σχέση με τα παραδοσιακά SUV οχήματα. Άλλωστε, σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί την BMW X1, που είχε κυκλοφορήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Θυμίζουμε ότι και o εκ Μονάχου αντίπαλος συνδύαζε στοιχεία από δύο κατηγορίες – λίγο station wagon, λίγο SUV. Λίγα χρόνια αργότερα, η «εξ αποστάσεως μάχη» ανανεώθηκε με τις αντίστοιχες δεύτερες γενιές των δύο μοντέλων. Εκείνη τη στιγμή, η BMW άλλαξε κατεύθυνση, εντάσσοντας την Χ1 στην οικογένεια των μεγαλύτερων διαστάσεων, των X3 και X5, συνεχίζοντας την ίδια φιλοσοφία και με την τρίτη γενιά, το 2022. Από την άλλη, η Mercedes-Benz απάντησε με μια αλλαγή στρατηγικής. Το 2019, διαμόρφωσε τη δεύτερη γενιά της GLA με παραδοσιακότερη SUV αντίληψη, χαρίζοντάς της πιο λογικές σχεδιαστικές γραμμές, μεγαλύτερη ευρυχωρία και θέση οδήγησης τοποθετημένη ψηλότερα – εις βάρος όμως της πρωτοτυπίας.

Και τώρα, με την τρίτη γενιά ακόμη σε στάδιο εξέλιξης, τι ακολουθεί; Η επιστροφή στα παραδοσιακά στοιχεία του παρελθόντος δεν είναι απίθανη υπόθεση. Για να το κατανοήσουμε, πρέπει να μεταφερθούμε νοερά στα κεντρικά κτίρια της εταιρείας, όπου διαμορφώνεται το παζλ της μελλοντικής γκάμας. Όπως είναι γνωστό, η Mercedes-Benz έχει δεσμευτεί να επανατοποθετήσει τη μάρκα στον χώρο της πολυτέλειας. Κάτι που συνεπάγεται εξορθολογισμό της προσφοράς στις μικρότερες κατηγορίες, συνοδευόμενο από την κατάργηση μοντέλων όπως οι A-Class και B-Class. Και ακριβώς αυτές οι περικοπές θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Γερμανό κατασκευαστή να αναθεωρήσει το φορμάτ της GLA. Κάτι που θα συνδυαζόταν με την άφιξη μιας μικρότερης G-Class, βασισμένης επίσης στην πλατφόρμα MMA, η οποία θα εμπλουτίσει περαιτέρω τα μοντέλα SUV. Διαθέτοντας μια πιο κεκλιμένη οροφή και μια πίσω κολόνα με μεγαλύτερη κλίση, θα μπορούσε να ανακτήσει την αρχική crossover φιλοσοφία. Ένα νέο σημείο επαφής, με «all terrain» λογική, μεταξύ του παρελθόντος και ενός μέλλοντος χωρίς την παραδοσιακή A-Class. Ωστόσο, στις (γεμάτες αβεβαιότητα) μέρες μας, τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών αναθεωρούνται τόσο συχνά όσο ποτέ άλλοτε. Έτσι, είναι απολύτως δυνατή –αν όχι εντελώς πιθανή– μια ανατροπή στην απόφαση για την A-Class. Ή, τουλάχιστον, η έλευση ενός μοντέλου που θα τοποθετηθεί κάτω από τη νέα CLA. Μιλάμε για ένα sedan με εντυπωσιακές διαστάσεις, με το μήκος να φτάνει τα 4,7 μέτρα. Αν συμβεί αυτό, η νέας γενιάς GLA θα μπορούσε να διατηρήσει μεγαλύτερη συνέχεια με το απερχόμενο μοντέλο, παρά την ενσωμάτωση της νέας baby G-Class. Σε κάθε περίπτωση, η θέση της στο βασικό πακέτο των πολυτελών μοντέλων της Mercedes-Benz, που περιλαμβάνει επίσης τη μελλοντική CLA Shooting Brake και την GLB, είναι εξασφαλισμένη. Είτε ως SUV είτε ως crossover, λίγη σημασία έχει. Η μεταμόρφωση της GLA δεν αποτελεί πρόβλημα, αυτό μας το έχει διδάξει η ιστορία.

Mercedes-Benz GLA

 

ΕΝΑΣ Ή ΔΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Η πλατφόρμα MMA επιτρέπει μια διάταξη ηλεκτρικών εκδόσεων, είτε με έναν είτε με δύο ηλεκτροκινητήρες.

800 V

Η υψηλών επιδόσεων ηλεκτρική υποδομή του οχήματος θα επιτρέπει στις ηλεκτρικές εκδόσεις να ανακτούν περίπου 300 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 15 λεπτά φόρτισης.

4,5 ΜΕΤΡΑ

Η νέα GLA πιθανότατα να παραμείνει ένα από τα πιο συμπαγή μοντέλα της Mercedes-Benz.

1,5 ΛΙΤΡΟ

Η χωρητικότητα του νέου τετρακύλινδρου μοτέρ, που θα συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 48 V.

Mercedes-Benz GLA

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: ΕΝΑ BEV ΜΕ ΚΙΒΩΤΙΟ

Η τρίτη γενιά της Mercedes-Benz GLA θα κατασκευαστεί πάνω στη νέα πλατφόρμα MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture), η οποία έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τα επερχόμενα ηλεκτρικά μοντέλα βάσης της γερμανικής εταιρίας. Αυτή η αρχιτεκτονική αξιοποιεί την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε με το πρωτότυπο Vision EQXX, ξεκινώντας από το σύστημα των 800 V, το οποίο κάνει έτσι το επίσημο ντεμπούτο του σε μοντέλο μαζικής παραγωγής της Mercedes-Benz. Η νέα GLA θα διαθέτει έναν νέο σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα με μόνιμους μαγνήτες, που θα αποδίδει ισχύ 200 kW (272 ίπποι). Θα είναι εξαιρετικά ελαφρύς, τοποθετημένος εγκάρσια στον πίσω άξονα και θα μεταδίδει την κίνηση στον πίσω άξονα μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου δύο σχέσεων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη λύση για τη Mercedes-Benz, σχεδιασμένη με στόχο τη βελτιστοποίηση – όχι μόνο της δυναμικής οδήγησης, αλλά της απόδοσης και της αποδοτικότητας σε υψηλότερες ταχύτητες, όπως για παράδειγμα σε έναν αυτοκινητόδρομο. Οι ισχυρότερες εκδόσεις θα διαθέτουν επιπλέον έναν δεύτερο ηλεκτροκινητήρα ισχύος 81 kW (110 ίπποι). Θα είναι τοποθετημένος εμπρός ενεργώντας στους εμπρός τροχούς και θα λειτουργεί τόσο επικουρικά για τους πίσω τροχούς όσο και ως στοιχείο για τη δημιουργία μιας «έξυπνης» τετρακίνησης. Ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο υδραυλικό σύστημα επιτρέπει την αποσύνδεσή του όταν η λειτουργία του δεν είναι απαραίτητη, ώστε να μην καταναλώνει ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξάνει ως επί το πλείστον την αυτονομία, μεγιστοποιώντας παράλληλα τη συνολική απόδοση του συστήματος.

Η μπαταρία των 800 V θα διατίθεται με δύο διαφορετικούς τύπους κυψελών. Η μία, για τις βασικές εκδόσεις, θα είναι φωσφορικού σιδήρου-λιθίου (LFP), με ενεργειακή χωρητικότητα 58 kWh. Η δεύτερη, για τις πιο ισχυρές εκδόσεις, θα αποτελείται από ένα πακέτο 85 kWh νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου (NMC). Η συγκεκριμένη μπαταρία χρησιμοποιεί μια νέα ιδιαίτερη χημεία. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία χρησιμοποιούν ανόδους με οξείδιο του πυριτίου αναμεμιγμένο με γραφίτη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εξαιρετικά υψηλή ογκομετρική πυκνότητα ενέργειας 680 Wh/l, που αυξάνει την απόδοση κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά και μειώνει αντίστοιχα το κόστος κατά 30%. Η υψηλή τάση τροφοδοσίας επιτρέπει την ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα DC ισχύος έως 320 kW, δίνοντας στη νέα GLA τη δυνατότητα να ανακτήσει αυτονομία 300 χιλιομέτρων σε λίγο παραπάνω από 10 λεπτά. Τέλος, το inverter εκμεταλλεύεται την ίδια τεχνολογία καρβιδίου του πυριτίου που δοκιμάστηκε στο πρωτότυπο Vision EQXX. Μετά την ηλεκτρική έκδοση της GLA, σύντομα θα ακολουθήσει και η υβριδική της έκδοση. Θα εξοπλίζεται με έναν καινοτόμο κινητήρα που συνδυάζει ένα τετρακύλινδρο μοτέρ 1,5 λίτρου με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 20 kW (27 ίπποι). Ο τελευταίος είναι ενσωματωμένος μαζί με το inverter σε ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη οκτώ σχέσεων. Κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, ο βενζινοκινητήρας λειτουργεί σε κύκλο Miller, διαθέτει υπερσυμπιεστή, καθώς και σύστημα διανομής με καδένα. Αυτό ενεργοποιεί δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, με τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, ενώ διαθέτει υψηλή σχέση συμπίεσης (12:1). Για τη βελτίωση της απόδοσης και τη μείωση των χρόνων απόκρισης, οι εξατμίσεις είναι διαχωρισμένες και συγκλίνουν ξεχωριστά στον στρόβιλο. Ο νέος ηλεκτροκινητήρας των 48 V βρίσκεται τοποθετημένος μεταξύ του θερμικού μοτέρ και του κιβωτίου ταχυτήτων. Μάλιστα, μπορεί να αποσυνδεθεί από τον πρώτο μέσω ενός συμπλέκτη ώστε να επιτρέπει, για παράδειγμα, την αμιγώς ηλεκτρική κίνηση στην πόλη για λίγα χιλιόμετρα. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1,3 kWh και βάρους 21 κιλών, τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Οι Γερμανοί μηχανικοί εργάστηκαν εντατικά στην ενσωμάτωση των εξαρτημάτων προσπαθώντας να μειώσουν τον όγκο και το βάρος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ομαλότητα της λειτουργίας και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κινητήρων, ώστε να διασφαλιστεί το επίπεδο άνεσης που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της Mercedes-Benz. Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά στοιχεία των μοντέλων συμβατικής τεχνολογίας της GLA, η βασική έκδοση θα έχει ισχύ 100 kW (136 ίπποι) και 200 Nm ροπής. Οι πιο δυνατές εκδόσεις θα φτάνουν τους 163 ίππους και 250 Nm και εναλλακτικά τους 190 ίππους και 300 Nm. Σχετικά με την ισχυρότερη εξ αυτών, να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει εξελιχθεί και σχεδιαστεί στη Γερμανία, ενώ θα κατασκευάζεται από την κινεζική Geely, με την οποία η Mercedes-Benz διατηρεί μια σταθερή συνεργασία.

ΔΥΟ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Η συστοιχία μπαταριών, αποτελούμενη από τέσσερις μεγάλες μονάδες, είναι ενσωματωμένη στο πάτωμα του οχήματος. Η έκδοση φωσφορικού σιδήρου-λιθίου με χωρητικότητα 58 kWh ζυγίζει (συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ψύξης, των καλωδιώσεων κ.λπ.) 484 κιλά. Στην περίπτωση της έκδοσης με 85 kWh (νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου), το βάρος αυξάνεται στα 496 κιλά. Η τελευταία διαθέτει ενεργειακή πυκνότητα που φτάνει τα 680 Wh/λίτρο.

ΚΑΙ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας διαθέτει υψηλή σχέση συμπίεσης (12:1) και λειτουργεί σε κύκλο Miller. Ο ηλεκτροκινητήρας και το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη είναι ενσωματωμένα άψογα στη νέα μονάδα ισχύος.

 

Όλες οι ειδήσεις

Το πρώτο φανάρι με κάμερα τέθηκε σε λειτουργία: Που βρίσκεται και πως λειτουργεί

Δοκιμή Hyundai Inster: Το ηλεκτρικό που είναι καλύτερο από θερμικό

Υβριδικό αυτοκίνητο με 16.000 ευρώ – Ποιο best-seller μοντέλο είναι;

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο