Ακόμα και σε τιμές… μεζονέτας οι θέσεις στάθμευσης, με μια τρελή κούρσα αυξήσεων στις τιμές τους τα τελευταία χρόνια
Η στεγαστική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια κατά πως φαίνεται δεν αφορά μόνο τις οικίες των πολιτών αλλά και τις… οικίες των αυτοκινήτων. Λίγες και ακριβές οι θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν κάθε χρόνο σε νέα επίπεδα.
Οι τιμές που ξεκινούν από τα χαμηλά, στα πιο απομακρυσμένα προάστια, γρήγορα ανεβαίνουν όσο πλησιάζει κανείς το κέντρο των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας. Στα προάστια της Αττικής, οι τιμές ξεκινούν από τα φθηνότερα δυτικά, κοντά στις 2.600-5.000 ευρώ, αλλά όσο πλησιάζεις το κέντρο αυξάνονται γρήγορα, με αποκορύφωμα τη διπλή θέση πάρκινγκ των 22 τ.μ. κοντά στο Σύνταγμα, με τιμή 450.000 ευρώ, ενώ η ακριβότερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φτάνει τις 22.727 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές είναι χαμηλότερες, όπως και η ζήτηση, όμως μπορείς να βρεις θέση στάθμευσης προς πώληση, από 10.000 ευρώ στον Εύοσμο, με 556 ευρώ το τετραγωνικό. Οι τιμές ανεβαίνουν προς τις περιοχές αυξημένης ζήτησης, με μία θέση στην Καλαμαριά ή στην Πυλαία να έχει τιμή 35.000 ευρώ και τις τιμές ανά τετραγωνικό, να φτάνουν έως και τις 3.500 ευρώ.
Υπάρχουν στο πρόσφατο παρελθόν και ακραίες περιπτώσεις, όμως το φθινόπωρο του 2023, όταν μία θέση στάθμευσης 10,32 τ.μ. στο Μαρούσι είχε πουληθεί για 989.000 ευρώ. Αξίζει μία θέση στάθμευσης όσο μία μεζονέτα σε ένα καλό προάστιο της Αθήνας ή όσο μία τετραώροφη πολυκατοικία στα Πατήσια; Η αγορά λέει ναι, αλλά αυτή είναι η πλέον ακραία περίπτωση.
Το δυσκολότερο έργο έχουν όσοι αναζητούν μία σχετικά φθηνή θέση στάθμευσης στην Αθήνα. Τα συγκριτικά της διακύμανσης των τιμών από έτος σε έτος δείχνουν ότι η αύξηση είναι ραγδαία και σε πολλές περιπτώσεις είναι και υπερδιπλάσια των τιμών αγοράς που έχουν οι κατοικίες, στην ίδια περιοχή.
Η ροπή προς την ακρίβεια δεν περιορίζεται μόνο στις τιμές αγοράς, καθώς και το κόστος παραμονής, είτε με την ώρα είτε με την ημέρα είτε με τον μήνα, τα τελευταία χρόνια καταγράφει ραγδαία αύξηση. Σύμφωνα με ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών), το μέσο τίμημα ανά τετραγωνικό μέτρο, ανά μεταβίβαση θέσης στάθμευσης, έχει αύξηση της τάξης του +273% για το χρονικό διάστημα 2019-2023.
Σε ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, φαίνεται πως για το 2019 το μέσο τίμημα ανά μεταβίβαση ήταν 146 ευρώ ανά τετραγωνικό, όμως στο τέλος του 2023, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν τελικά στοιχεία, είχε φτάσει στα 546 ευρώ.
Κοινή γνώση ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί πολύ μικρότερο πληθυσμό από τον σημερινό και στις περισσότερες πολυκατοικίες, ειδικά για τις παλαιότερες κατασκευές, δεν είχε προβλεφθεί η δημιουργία θέσεων στάθμευσης, ούτε σε πυλωτές ούτε σε κάποιο υπόγειο. Σε πολλές συνοικίες, όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ενοίκιο για θέση στάθμευσης αναγκάζονται να κάνουν «βόλτες» τα τετράγωνα ακόμη και περισσότερο από μισή ώρα, για να βρουν μια θέση κοντά στην κατοικία τους.
Αυτή η καθημερινή ταλαιπωρία είναι που κάνει πολλούς να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλό αντίτιμο για μία μόνιμη θέση, είτε ως ενοικίαση είτε ως αγορά. Καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι φθηνή υπόθεση, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που αγοράζουν θέσεις στάθμευσης ως επένδυση, καθώς εκτιμούν πως η αξία τους θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Όσοι επιλέγουν το ενοίκιο, γρήγορα βλέπουν πως πολλά πάρκινγκ είναι γεμάτα και δεν δέχονται νέους πελάτες με τον μήνα, ενώ και αν έχουν διαθεσιμότητα, το αντίτιμο είναι ακριβό και ανάλογα με την περιοχή φτάνει έως και τα 250 ευρώ το μήνα. Πολλές επιχειρήσεις με θέσεις στάθμευσης στοχεύουν στη στάθμευση με την ώρα, καθώς τα έσοδα είναι σημαντικά μεγαλύτερα και διαθέτουν περιορισμένο αριθμό θέσεων για μόνιμη στάθμευση.
Πηγή: eleftherostypos.gr
Όλες οι ειδήσεις
Αυτό είναι το «πρωτόγονο» υλικό που χρησιμοποιείται στην εξέλιξη των αυτοκινήτων
Αυτή η Ferrari θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία
«Επαναπατρισμό» των αμερικανικών εταιρειών της Stellantis ζητά γερουσιαστής του Τραμπ